Logo image
Logo image

Ce este fibromialgia, boala lui Andrea Levy?

4 minute
Dificultățile de vorbire în public, precum și de efectuare a multor alte activități zilnice pot fi generate de fibromialgie. Acesta este cazul lui Andrea Levy, care a vorbit recent despre afecțiune. Află mai multe în acest articol!
Ce este fibromialgia, boala lui Andrea Levy?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Recent, șeful culturii, sportului și turismului din cadrul consiliului municipal din Madrid și purtătorul de cuvânt al guvernului municipal, Andrea Levy, a vorbit public, stârnind critici în rândul telespectatorilor și al utilizatorilor de social media. Discursului său îi lipsea fluiditatea și vorbirea părea să se blocheze. Motivul? Potrivit lui Levy, de vină este fibromialgia. Ce este fibromialgia?

Deși boala este o afecțiune reală care generează probleme multor oameni, Organizația Mondială a Sănătății nu a recunoscut-o până în 1992. În prezent, afectează 5,4% din populația generală și 92,7% dintre pacienți sunt femei, potrivit datelor Asociației Fibromialgiei .

Unii s-au întrebat dacă acesta este motivul pentru care performanța lui Andrea Levy nu este așa cum era de așteptat. Așadar, să aruncăm o privire asupra a ceea ce este fibromialgia și ce simptome pot prezenta persoanele cu această afecțiune.

Ce este fibromialgia?

Fibromialgia (FM) este o boală cronică care tinde să afecteze cel mai mult femeile de vârstă mijlocie. Cauza sa este necunoscută, dar observațiile arată că provoacă simptome care ar putea explica ce se întâmplă cu Andrea Levy în cazul vorbirii în public și al multor alte aspecte ale vieții sale.

Conform mai multor studii, tulburarea este asociată cu o stare de epuizare. Implică stres acut și intens care îngreunează îndeplinirea sarcinilor obișnuite. Acest lucru nu se întâmplă din cauza unui simptom specific, ci din cauza afectării calității vieții.

Simptomele pot fi exacerbate de diverși factori:

  • Stres
  • Lipsă de somn
  • Modificări de temperatură

Cel mai cunoscut simptom al fibromialgiei este durerea continuă și generalizată la nivelul întregului corp, atât la nivelul mușchilor și al articulațiilor, cât și al tendoanelor corpului. Andrea Levy susține că această durere poate fi „aproape paralizantă” și că îi afectează odihna pe timp de noapte.

Starea generală de rău, lipsa somnului, epuizarea, lipsa de energie și alte neplăceri, chiar și atunci când pacientul se află sub tratament, afectează calitatea vieții și, prin urmare, performanță profesională. Un studiu apărut în jurnalul Clinical Rheumatology a afirmat, în urmă cu mai bine de 10 ani, că această afecțiune este o cauză a incapacității temporare de muncă a lucrătorilor din diverse domenii.

Vezi și:

Terapii pentru ameliorarea fibromialgiei

Some figure
Durerile musculare apărute din cauza fibromialgiei sunt intense. Există perioade mai acute, precum și stadii de platou.

Care sunt simptomele asociate cu fibromialgia?

Conform literaturii științifice, principalul simptom al bolii este durerea. Deși au fost dezvoltate mai multe teorii pentru a explica originea sa, situația nu este pe deplin clară. Au fost luate în considerare problemele autoimune, genetica și rolul stresului oxidativ în metabolism. Simptomele asociate cu fibromialgia sunt următoarele:

  • Rigiditate: Mai ales rigiditatea matinală. Există dificultăți în a mișca degetele, a întinde picioarele și a îndoi spatele. Această rigiditate poate fi graduală și difuză, provocând noi dureri, cum ar fi dureri de cap tensionale și modificări ale peristaltismului care duc la colici.
  • Disfuncția articulației temporomandibulare: Împreună cu rigiditatea și contracturile musculare la nivelul feței, maxilarul își pierde funcționalitatea.
  • Hipersensibilitate și sindrom de oboseală cronică: Vorbim despre oboseală extremă care împiedică persoana afectată să desfășoare activități zilnice. Chiar și atunci când aceasta se odihnește, nu are impresia că își revine.
  • Ceață mintală: Oboseală mintală intensă care produce dureri cronice. Simultan, pacientul dezvoltă probleme de concentrare și de memorie pe termen scurt.
  • Anxietate și depresie: Sunt provocate de stresul care se acumulează la persoana cu dureri cronice care nu se simte capabilă să-și desfășoare activitățile zilnice. De asemenea, unele cazuri de fibromialgie sunt secundare tulburărilor de dispoziție și nu invers. Este clar că prognosticul se poate agrava în aceste situații.
Some figure
Sursă: Verwellhealth.com

Simptome care afectează calitatea vieții

Pe baza celor de mai sus, fibromialgia este considerată o boală care afectează nu numai calitatea vieții, ci și dezvoltarea socială a unei persoane. Prin urmare, nu ar fi deplasat să considerăm că aceasta este cauza diferitelor dificultăți la locul de muncă.

Andrea Levy, care afirmă că a fost diagnosticată în iulie anul trecut cu această patologie, spune că a face față disconfortului este o luptă în sine.

Vezi și:

5 obiceiuri care ameliorează simptomele fibromialgiei

Some figure
Tulburarea de somn cauzată de boală afectează performanța pacienților în sfera muncii și viața socială.

Tratarea fibromialgiei este o bătălie pe mai multe fronturi deschise

Nu există nici un remediu pentru fibromialgie, iar tratamentul poate doar să amelioreze simptomele prezentate de pacient. Analgezicele non-opioide, aplicarea locală a căldurii, masajele, fizioterapia și exercițiile fizice sunt incluse în arsenalul terapeutic.

Controlul stresului și, dacă este cazul, prescrierea medicamentelor antidepresive sunt esențiale pentru încurajarea odihnei pe timp de noapte. Este o luptă pe mai multe fronturi deschise, deoarece fibromialgia nu necesită doar abordarea disconfortului fizic, ci și a stresului emoțional pe care îl produce.

Ministerul Spaniol al Sănătății, Consumatorilor și Asistenței Sociale clarifică următoarele:

„Obiectivul managementului fibromialgiei este ameliorarea simptomelor și menținerea capacității funcționale în sfera personală, familială și profesională a bolnavului, prevenind deteriorarea calității vieții sau minimizând-o cât mai mult posibil.”

Dacă tu sau o persoană dragă suferă de fibromialgie, este necesar un control medical.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ramírez, Mónica Teresa González, René Landero Hernández, and Javier García-Campayo. “Fibromialgia: relación de síntomas somáticos, burnout e impacto de la enfermedad.” Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatría de enlace 93 (2010): 16-22.
  • Franco-Vicario, Ricardo. “La fibromialgia. Un paradigma de estrés existencial.” Gaceta médica de Bilbao 103.1 (2006): 7-7.
  • Salido, Marina, et al. “Factores relacionados con la incapacidad temporal en pacientes con fibromialgia.” Reumatología Clínica 3.2 (2007): 67-72.
  • Covarrubias-Gómez, Alfredo, and Orlando Carrillo-Torres. “Actualidades conceptuales sobre fibromialgia.” Revista Mexicana de Anestesiología 39.1 (2016): 58-63.
  • Latorre-Santiago, D., and M. Torres-Lacomba. “REVISIÓN/REVIEW FIBROMYALGIA AND THERAPEUTIC EXERCISE. QUALITATIVE SYSTEMATIC REVIEW FIBROMIALGIA Y EJERCICIO TERAPEÚTICO. REVISIÓN SISTEMÁTICA CUALITATIVA.” International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport 17.65 (2017): 183-204.
  • Villanueva, V. L., et al. “Fibromialgia: diagnóstico y tratamiento. El estado de la cuestión.” Revista de la Sociedad Española del Dolor 11.7 (2004): 50-63.
  • Revuelta Evrard, E., E. Segura Escobar, and J. Paulino Tevar. “Depresión, ansiedad y fibromialgia.” Revista de la Sociedad Española del dolor 17.7 (2010): 326-332.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.