Ce este gripa menstruală?
 

Ce este gripa menstruală?

Deși nu este un diagnostic medical oficial, un număr mare de femei raportează că se confruntă cu gripa menstruală. Cum se manifestă și cum să o recunoaștem?
Ce este gripa menstruală?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2024

Multe femei experimentează simptome asemănătoare gripei înainte și în timpul menstruației. Supranumită „gripa menstruală”, această problemă se manifestă prin cefalee, oboseală, constipație și chiar febră, care nu au nicio legătură cu infecțiile virale, ci mai degrabă cu modificările hormonale.

De fapt, nu este un termen medical legitim, ci provine din cultura populară. Unii îl asociază cu sindromul premenstrual (PMS), dar poate afecta și femeile sănătoase. De ce apare gripa menstruală Ce să facem pentru a o atenua?

Ce este gripa menstruală?

„Gripa menstruală” este un termen colocvial folosit pentru a se referi la un set de simptome care apar de obicei înainte și în timpul menstruației. Se numește așa pentru că manifestările sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe virale; cu toate acestea, nu este cauzată de virusul gripal.

Starea generală de rău, durerile de cap, frisoanele, febra și greața te fac inițial să crezi că se apropie un episod de gripă. Cu toate acestea, este nevoie de doar câteva zile pentru ca sângerarea menstruală să înceapă, ceea ce indică faptul că simptomele nu sunt infecțioase. Aproape întotdeauna dispar de îndată ce îți trece menstruația.

În cuvintele obstetricianului și ginecologului Sara Yuen de la Clinica Cleveland, „gripa menstruală nu este gripă sau un diagnostic medical oficial. Este un tip de sindrom premenstrual (PMS), care poate provoca simptome asemănătoare gripei.

Chiar și așa, aceste simptome pot apărea ocazional la femeile sănătoase fără un diagnostic de sindrom premenstrual. Trebuie amintit că, deși în jur de 85% dintre femei manifestă unele simptome premenstruale, doar între 20 și 40% îndeplinesc criteriile necesare.

De ce apare gripa menstruala?

O întrebare frecventă în rândul femeilor este „de ce fac gripă când am menstruația?” Ei bine, așa cum am menționat, nu este un atac de gripă ca atare. Deocamdată, medicii și oamenii de știință nu au determinat cu certitudine ce cauzează aceste simptome sau modul în care ciclul menstrual afectează sistemul imunitar.

Ceea ce este clar este că nu are nicio legătură cu virusul gripal sau cu alți germeni. Cea mai acceptată ipoteză este că sunt responsabile fluctuațiile hormonale prin care trec femeile în timpul ciclului menstrual. În special, este asociat cu activitatea estrogenului și a prostaglandinelor.

În timpul fazei luteale a ovulației, adică perioada dintre ovulație și începutul menstruației (perioada premenstruală), nivelul de estrogen scade. Această situație tinde să crească senzația de oboseală, dureri de cap, schimbări de dispoziție și sensibilitate pre-perioada.

În același timp, este crescută eliberarea de prostaglandine, molecule care acționează similar hormonilor. Deși sunt necesare pentru contracțiile uterine și pentru a elimina mucoasa interioară a uterului, în exces cresc răspunsul inflamator al organismului.

Acesta este momentul în care sunt declanșate simptome precum crampe menstruale, greață, diaree și stare generală de rău. În plus, poate apărea o ușoară creștere a temperaturii corpului, deoarece acestea intervin și în activitatea hipotalamusului, cunoscut sub numele de termostatul corpului.

O alta cauza asociata cu gripa menstruala este activitatea hormonilor care afecteaza chimia creierului, care produc si modificari ale nivelului de serotonina (neurotransmitator de bunastare). Prin reducerea nivelurilor sale, provoacă o senzație de oboseală similară cu cea produsă de gripa reală.

Care sunt simptomele?

Manifestările clinice ale gripei menstruale variază de la femeie la femeie. Nu toată lumea experimentează aceleași simptome sau aceeași intensitate. Unii pot simți disconfort cu șapte până la zece zile înainte de menstruație ; Alții, însă, suferă de ea în timpul menstruației. Aceasta poate include următoarele:

  • Diaree.
  • Umflătură.
  • Tremurând frisoane.
  • Constipație.
  • Febră moderată.
  • Amețeli și greață.
  • Slăbiciune și oboseală.
  • Dureri de cap.
  • Crampe menstruale.
  • Dureri articulare.

Cât durează gripa menstruală?

Durata simptomelor poate varia, de asemenea. De obicei durează trei până la cinci zile. În cele mai multe cazuri, simptomele dispar imediat ce sângerarea menstruală se încheie.

Cum să faci față gripei menstruale: 8 sfaturi

Nu există un tratament specific pentru gripa menstruală, dar luarea unor medicamente și anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta la controlul simptomelor. Mai jos, detaliem opt recomandări.

1. Încercați analgezice fără prescripție medicală

Una dintre primele măsuri pentru a reduce afecțiunile gripei menstruale este să încercați un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul. Acestea ajută la inhibarea producției de prostaglandine, care la rândul lor scade balonarea, crampele și durerile corporale.

2. Adoptă un plan alimentar sănătos

Dieta poate ajuta la ameliorarea simptomelor premenstruale, inclusiv a gripei menstruale. În acest sens, este indicat să adoptați o dietă sănătoasă, echilibrată, săracă în alimente inflamatorii. Prin urmare, asigurați-vă că practicați următoarele:

  • Limitați consumul de cafea și băuturi cu cofeină.
  • Reduceți consumul de lactate, cu excepția iaurtului natural și a unor brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Reduceți consumul de alimente ultraprocesate, deoarece acestea sunt abundente în zaharuri, grăsimi nocive și sodiu.
  • Hidratează-te bine. Pentru a face acest lucru, acordați prioritate consumului de apă și băuturi sănătoase, cum ar fi infuziile, de exemplu.
  • Creșteți-vă consumul de alimente vegetale, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele, nucile și semințele.
  • Asigură un aport optim de grăsimi sănătoase, precum omega-3, prezente în nuci și semințe, avocado, ulei de măsline, pește gras, printre altele.

3. Asigura un aport optim de calciu si vitamina D

Pe lângă faptul că contribuie la sănătatea oaselor, un aport optim de calciu poate ajuta la atenuarea simptomelor premenstruale. Pentru a reduce oboseala si slabiciunea musculara cauzata de gripa menstruala, se recomanda administrarea a 600 de miligrame de calciu, de doua ori pe zi.

Ideal este să-l însoțești cu 800 de unități internaționale de vitamina D, pentru a-i promova absorbția. Pentru a face acest lucru, asigurați-vă că consumați nuci, semințe, kale, broccoli, sardine, iaurt și brânză. Dacă este necesar, alegeți să-l obțineți prin suplimente (doar sub supraveghere medicală).

4. Faceți exerciții fizice regulate

Practicarea regulată a exercițiilor fizice este legată de scăderea simptomelor fizice și psihologice premenstruale, cum ar fi durerea, oboseala, retenția de lichide și modificările dispoziției. Acest lucru este legat de un echilibru mai mare de prostaglandine și serotonină.

Ideal este să faci cel puțin 30 de minute de mișcare moderată pe zi, de cinci ori pe săptămână. Pot fi activități precum alergarea, mersul rapid, ciclismul, înotul, mersul la sală sau orice altă modalitate.

5. Dormi bine

Pentru a preveni și a calma simptomele gripei menstruale , este necesar să se asigure odihnă optimă. Dormitul între șapte și opt ore pe zi, fără întreruperi, este decisiv în combaterea oboselii, iritabilității și durerii.

6. Evita tutunul

Consumul de tutun este unul dintre factorii de risc pentru sindromul premenstrual și gripa menstruală. Nicotina și alți compuși toxici din țigări cresc susceptibilitatea organismului la factorii de stres din mediu. Acesta este modul în care durerea, oboseala, slăbiciunea musculară și umflarea tind să se agraveze.

La început, renunțarea la fumat nu este o sarcină ușoară. Cel mai bine este să căutați sprijin profesionist pentru a accesa diferite modalități terapeutice, precum terapia de substituție cu nicotină, psihoterapie, grupuri de sprijin, printre altele.

7. Încearcă terapia termică

Utilizarea unei plăci de încălzire sau a unei comprese calde pe părți ale corpului care suferă de durere poate fi reconfortantă. Căldura ajută la relaxarea mușchilor și la reducerea contracțiilor, ceea ce promovează o senzație de ușurare.

8. Încearcă să te relaxezi cu un masaj

Sentimentul de a experimenta gripa – chiar dacă nu este un proces viral – poate fi epuizant și stresant. O opțiune bună de relaxare este să accesați terapia prin masaj, care îmbunătățește fluxul sanguin, reduce tensiunea și crește starea de bine.

Pentru a face acest lucru, forța, presiunea și mișcările cu mâinile și brațele sunt combinate. Este necesar să o faceți corect, pentru a nu provoca răni sau efecte nedorite. Dacă nu aveți suficientă experiență, consultați un profesionist.

Este necesar să mergi la medic după ce te confrunți cu gripa menstruală?

În general, nu este necesar să mergi la medic pentru episoade de gripă menstruală. Simptomele se ameliorează de obicei în câteva zile cu un tratament conservator la domiciliu.

În orice caz, dacă acestea afectează calitatea vieții, fie din cauza severității, fie din cauza recidivei, este de preferat să mergi la obstetrician sau ginecolog. Specialistul va efectua teste adecvate pentru a determina dacă există probleme medicale de bază și dacă este necesar un tratament suplimentar.

Este gripa menstruala un semn al sindromului premenstrual?

Unii specialiști descriu gripa menstruală ca o formă mai severă de sindrom premenstrual (PMS). Cu toate acestea, simptomele sale apar ocazional la femeile sănătoase fără acest diagnostic.

Trebuie amintit că, pentru a vorbi despre sindromul premenstrual, simptomele trebuie să apară timp de cel puțin trei cicluri menstruale la rând. La fel, acestea trebuie să se încheie în termen de patru zile de la menstruație și trebuie să interfereze cu capacitatea de a îndeplini unele sarcini zilnice.

Acestea fiind spuse, a simți că ai gripă înainte de menstruație nu este întotdeauna un indiciu al sindromului premenstrual. Când aveți îndoieli, cel mai bine este să consultați un medic pentru a obține un diagnostic precis.

Te simți ca gripal înainte și în timpul menstruației?

În cele mai multe cazuri, simptomele gripei dinaintea și în timpul menstruației corespund așa-numitei „gripe menstruale” sau „gripei menstruale”, care nu are nicio legătură cu gripa. Nu este cauzată de viruși, ci se datorează modificărilor hormonale inerente ciclului.

Deși durerile de cap, oboseala, tulburările digestive și febra pot interfera cu unele activități zilnice, acestea nu sunt de obicei grave sau motive de îngrijorare. Acestea se îmbunătățesc cu îngrijirea la domiciliu și medicamentele fără prescripție medicală. În plus, ele dispar de obicei imediat ce perioada se încheie.

Prezența sa nu este o indicație a sindromului premenstrual (PMS), deși este mai frecventă la femeile cu această afecțiune. Dacă este recurentă sau severă, este indicat să consultați un medic pentru a obține un diagnostic și alte opțiuni de tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.