Ce este hidroximetilbutiratul și pentru ce se folosește?
 

Ce este hidroximetilbutiratul și pentru ce se folosește?

Hidroximetilbutiratul este un supliment nutritiv care promovează sinteza proteinelor, creșterea musculară și utilizarea maximă a oxigenului. Aflați care sunt utilizările sale!
Ce este hidroximetilbutiratul și pentru ce se folosește?

Ultima actualizare: 25 septembrie, 2021

V-ați întrebat vreodată ce este hidroximetilbutiratul? Hidroximetilbutiratul este un metabolit derivat dintr-un aminoacid esențial, a cărui utilizare ca supliment nutrițional a fost asociată cu anumite beneficii. Printre acestea, avem performanțe mai bune în timpul exercițiilor, creșterea sintezei proteinelor și creșterea musculară. Acest lucru s-ar manifesta în special la persoanele care nu s-au pregătit anterior și la adulții în vârstă.

Ce este hidroximetilbutiratul?

Beta-hidroxi-beta-metilbutiratul sau hidroximetilbutiratul este un metabolit derivat din leucină. Leucina este un aminoacid ramificat și esențial care participă la sinteza proteinelor. Doar 5% din aceasta este utilizată pentru sinteza hidroximetilbutiratului.

Acest metabolit este implicat în mai multe funcții. Este asociat cu promovarea sintezei colesterolului și sintezei proteinelor și inhibarea degradării sau proteolizei proteinelor.

Funcțiile hidroximetilbutiratului

Vom detalia cele mai relevante funcții ale acestui metabolit.

Îngrijirea membranelor celulare și sinteza colesterolului

Hidroximetilbutiratul participă la menținerea structurii și funcției celulare. Deoarece este un precursor al beta-hidroxi-beta-metilglutaril-coA, este esențial pentru sinteza colesterolului în ficat și mușchi. Sinteza endogenă a colesterolului este importantă pentru repararea membranelor celulare, ceea ce îl face cheia creșterii musculare.

În plus, în caz de exerciții fizice intense sau prelungite sau dacă există un catabolism mai mare al proteinelor musculare, există cerințe mai mari de colesterol. Prin urmare, este necesară o cantitate mai mare de hidroximetilbutirat.

Femeie care face sport în parc

Sinteza proteinelor

Contribuția sa în sinteza proteinelor constă în faptul că hidroximetilbutiratul acționează asupra semnalizării intracelulare. Acest metabolit induce o creștere a factorului de creștere insulină de tip 1 în celulele musculare.

Acest factor interacționează cu un receptor și inițiază o cascadă de evenimente care duc la sinteza proteinelor. Consecința este o creștere a dimensiunii celulei musculare.

În plus, participă la proliferarea celulară în sine, prin creșterea markerului MyoD, care promovează, de asemenea, sinteza altor celule musculare și participă la reducerea cascadei inflamatorii care apare în timpul sportului. Episoadele de stres sunt alte evenimente care favorizează descompunerea proteinelor și care pot fi încetinite de hidroximetilbutirat.

Inhibarea degradării proteinelor

În acest caz, hidroximetilbutiratul participă prin mai multe mecanisme:

  • Scade numărul și activitatea caspazelor: caspazele sunt enzime capabile să descompună proteinele, care sunt activate ca parte a întreținerii celulelor în caz de deteriorare. Acestea determină autodistrugerea celulelor care nu mai îndeplinesc funcții în organism.
  • Inhibă expresia și activitatea proteazomului sistemului ubiquitină-proteazom: acest sistem de autodistrugere a celulelor musculare este crescut în situații precum înfometarea, exercițiile fizice prelungite și intense și vârsta înaintată.

Randament crescut de oxigen

Hidroximetilbutiratul crește cantitatea maximă de oxigen care poate fi utilizată în timpul exercițiului aerob (în plus față de reducerea grăsimii corporale și a colesterolului LDL, ceea ce îmbunătățește exercițiile anaerobe).

Întărirea sistemului imunitar

Pe lângă reducerea daunelor cauzate de degradarea proteinelor, hidroximetilbutiratul crește fagocitoza, care este procesul prin care unele celule înconjoară și interiorizează particulele de macrofage externe. De asemenea, promovează producția de oxid nitric și limfocite T.

Pe de altă parte, scade eliberarea de citokine, care sunt factori pro-inflamatori.

Hidroximetilbutiratul ca supliment nutritiv

Hidroximetilbutiratul este utilizat ca supliment nutrițional, în special de sportivi, înainte de începerea antrenamentelor intense. De asemenea, are beneficii în cazul persoanelor neinstruite care încep să facă sport.

În cazul vârstei înaintate și sedentarismului cronic, beneficiile sunt în curs de evaluare. În plus, ar putea fi util în situații de pierdere musculară, cum ar fi la pacienții cu cancer sau prostrație prelungită.

Există două forme de prezentare. Una este combinată cu calciu, iar cealaltă este un acid liber. Acesta din urmă tinde să asigure o absorbție mai mare. Ambele forme sunt disponibile în capsule, tablete sau pulbere.

Doza recomandată este de 2-3 grame la adulți, împărțită în 3 doze. Poate fi luat înainte de micul dejun, cu o oră înainte de exerciții și înainte de a merge la culcare. În plus, este recomandat să începeți administrarea cu 2 săptămâni înainte de începerea antrenamentului, menținând consumul timp de 2 până la 8 săptămâni.

Bărbat care știe ce este hidroximetilbutiratul

Hidroximetilbutiratul este cu adevărat eficient în ceea ce privește sinteza musculară?

Consumul de hidroximetilbutirat este sigur și util la adulții care nu s-au antrenat înainte și la adulții în vârstă. De asemenea, a arătat beneficii în reabilitarea fizică după accidentări.

În mod ideal, trebuie combinat cu exerciții fizice și o dietă echilibrată pentru a obține beneficii suplimentare. Suplimentarea cu aminoacizi precum arginina și glutamina este recomandată pentru a spori efectele.

Nu trebuie luat în considerare numai pentru sportivii de performanță, cu antrenamente intens, ci și în cazurile patologice în care apare degradarea musculară. Aici putem menționa cancerul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Albert F, Morente-Sánchez J, Ortega F, Castillo M, Gutiérrez A. Usefulness of β-hydroxy-β-methylbutyrate (HMB) supplementation in different sports: an update and practical implications. Nutrición Hospitalaria. 2015; 32(1):20-33.
  • Kreider R, et al. Efectos de la Suplementación con β-Hidroximetilbutirato de Calcio (HMB) Durante el Entrenamiento sobre los Marcadores del Catabolismo, Composición Corporal, Fuerza y Rendimiento de Esprint. JEPonline, 3(4):48-59, 2000.
  • Manjarrez R, Torres M, González J, Alvear I. El β-hidroxi-β-metilbutirato (HMB) como suplemento nutricional (II): mecanismos de acción moleculares y celulares. Nutr Hosp. 2015;31(2):597-605
  • Salas A, Sevilla M. Suplementación con hidroximetilbutirato y sus efectos terapéuticos para uso en pacientes hospitalizados. Nutr Clin Med 2018; XII(3):140-148.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.