Logo image
Logo image

Ce este homeostazia?

3 minute
Homeostazia se realizează mai ales datorită mecanismelor de feedback negativ care ne permit să contracarăm stimulii care sosesc din mediul extern.
Ce este homeostazia?
Ultima actualizare: 16 septembrie, 2022

Homeostazia este un concept ce se referă la o serie de procese care au loc în interiorul corpului. Aceste procese ne permit să menținem un echilibru între mediul intern și mediul înconjurător.

Cuvântul homeostazie provine din greacă, unde hómoios înseamnă egal și stásis înseamnă stabilitate. Este un concept care a fost descris pentru prima dată în 1926 de omul de știință Walter Cannon.

Acest set de procese este esențial pentru supraviețuire, deoarece ne permite să ne adaptăm la toate schimbările care au loc în mediul în care trăim: de exemplu, schimbările de temperatură. În acest articol, vă explicăm ce este și tot ce trebuie să știți despre homeostazie!

Descoperiți și: 4 beneficii ale antocianilor pentru sănătate

Some figure
Flexibilitatea metabolică este un răspuns adaptiv al unui organism de a menține homeostazia energetică prin potrivirea disponibilității și a cererii de combustibil.

Ce este homeostazia?

După cum am menționat deja, conceptul de homeostazie se referă la tendința de a menține stabilitatea în corp. Este capacitatea de adaptare la schimbările care apar în jur.

De fapt, acest termen cuprinde toate mecanismele de autoreglare pe care le avem. Aceste mecanisme determină existența unui echilibru dinamic, care variază în funcție de condițiile de mediu. Am subliniat anterior homeostazia temperaturii. Un alt exemplu este concentrația de glucoză.

Homeostazia este necesară deoarece corpul are limite. În cazul temperaturii, dacă nu am fi capabili să o reglăm, am fi foarte vulnerabili.

Dacă ne-am afla într-un loc în care este foarte cald, corpul ar fi incapabil să-și controleze temperatura, ceea ce ar ajunge să provoace deteriorarea tuturor țesuturilor.

Cum funcționează homeostazia?

Pentru a înțelege homeostazia, vom lua ca referință exemplul temperaturii. Majoritatea proceselor care permit homeostazia funcționează datorită feedback-ului negativ.

Imaginați-vă că temperatura corpului crește pentru că afară este foarte cald. Organismul încearcă să scadă temperatura. Pentru a face acest lucru, este necesar ca stimulul să fie detectat.

Există o serie de senzori care ne permit să detectăm acest tip de schimbare. Ei sunt responsabili de informarea creierului cu privire la orice modificare, cum ar fi căldura. Centrele de control direcționează răspunsul la schimbarea menționată.

Efectorii sunt responsabili de punerea în practică a acestui răspuns. În exemplul nostru, efectorii sunt glandele sudoripare. Căldura corpului este eliminată prin transpirație. Astfel, ciclul este închis și se menține echilibrul.

Descoperiți: Care este funcția rinichilor în organism?

Homeostazia glucozei și diabetul

Some figure

 

Glucoza este molecula pe care celulele o folosesc drept combustibil, adică au nevoie de ea pentru a obține energie și pentru a-și putea îndeplini toate funcțiile. Insulina este hormonul care permite trecerea glucozei din sânge în celule.

În condiții normale, atunci când concentrația de glucoză crește, pancreasul stimulează secreția de insulină astfel încât aceasta să treacă în celule. În diabet, organismul nu secretă sau nu poate folosi insulina. Prin urmare, nivelul glucozei din sânge crește.

În acest caz, bucla de feedback negativ este întreruptă. Dacă acest fenomen persistă în timp, apar leziuni tisulare. În plus, apar simptome precum setea sau urinarea frecventă.

Concluzie

Ceea ce trebuie să ne amintim este că homeostazia este ansamblul proceselor ce au loc în corp, care ne permit să menținem un echilibru dinamic în funcție de condițiile externe. Toate acestea sunt esențiale pentru viață.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Enciclopedia Salud: ¿Qué es la homeostasis? Ejemplos de homeostasis. (n.d.). Retrieved April 21, 2020, from https://www.enciclopediasalud.com/categorias/cuerpo-humano/articulos/que-es-la-homeostasis-ejemplos-de-homeostasis
  • Significado de Homeostasis (Qué es, Concepto y Definición) – Significados. (n.d.). Retrieved April 21, 2020, from https://www.significados.com/homeostasis/
  • Homeostasis – EcuRed. (n.d.). Retrieved April 21, 2020, from https://www.ecured.cu/Homeostasis
    homeostasis | Definición | Diccionario de la lengua española | RAE – ASALE. (n.d.). Retrieved April 21, 2020, from https://dle.rae.es/homeostasis

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.