Logo image
Logo image

Ce este insuficiența ovariană primară?

4 minute
Insuficiența ovariană primară afectează posibilitatea unei femei de a avea copii, deși acest lucru nu este valabil în toate situațiile. O femeie care suferă de această afecțiune trebuie să ducă o viață sănătoasă, dar necesită și sprijin suplimentar. Citește mai departe pentru a descoperi mai multe informații utile!
Ce este insuficiența ovariană primară?
Ultima actualizare: 09 august, 2022

Uneori, ovarele încetează să funcționeze normal înainte de vârsta de 40 de ani. Această anomalie este un tip de menopauză timpurie, cunoscută și sub denumirea de insuficiență ovariană primară sau insuficiență ovariană prematură. În cazurile extreme, această problemă poate începe chiar la adolescență sau la vârsta adultă tânără. Află în cele ce urmează ce este insuficiența ovariană primară!

Insuficiență ovariană primară sau menopauză timpurie?

În mod normal, femeile încep să devină mai puțin fertile în jurul vârstei de 40 de ani. În acest moment, pot apărea primele semne de menopauză, inclusiv menstruații neregulate, bufeuri și alte simptome. Ceea ce nu este normal este ca toate aceste simptome să apară înainte de vârsta de 40 de ani.

Uneori, insuficiența ovariană primară este confundată cu menopauza prematură. Însă există diferențe. La femeile cu menopauză prematură, menstruația se oprește înainte de vârsta de 40 de ani și nu mai există nicio șansă ca acestea să rămână însărcinate.

În schimb, la femeile cu insuficiență ovariană primară, perioadele menstruale nu dispar cu totul. Acestea pot apărea ocazional și, prin urmare, există posibilitatea ca femeile să rămână însărcinate, chiar și în aceste condiții. Știința nu poate explica încă motivele exacte pentru care se întâmplă acest lucru.

Ce este insuficiența ovariană primară?

Cauzele insuficienței ovariene primare

Some figure

Se estimează că în 90% din cazuri este imposibil să se stabilească cauzele exacte ale insuficienței ovariene primare. Medicii specialiști știu că această afecțiune este legată de probleme la nivelul foliculilor. Aceștia sunt niște saci mici situați în interiorul ovarelor. Interiorul ovarelor este locul de origine și dezvoltare a ovulelor.

Uneori, foliculii încetează să-și îndeplinească funcțiile înainte de vârsta de 40 de ani, iar în alte cazuri funcționează incorect. Așa apare insuficiență ovariană primară. Numai în anumite situații această problemă este generată de una dintre următoarele cauze:

  • Număr foarte mic de foliculi
  • Boli autoimune
  • Boli genetice
  • Afecțiuni metabolice
  • Radioterapie sau chimioterapie
  • Prezența unor toxine din cauza fumatului sau expunerii la substanțe chimice și pesticide

Se știe, de asemenea, că femeile pot fi predispuse la insuficiența ovariană primară din cauza următorilor factori:

  • Istoricul familial: Femeile care au membri ai familiei cu această afecțiune sunt mai predispuse la apariția insuficienței ovariene premature.
  • Bolile genetice: Insuficiența ovariană primară este mai frecventă la femeile cu boli genetice, cum ar fi sindromul Turner sau sindromul X fragil.
  • Alte boli: Bolile autoimune sau infecțiile virale pot avea o influență deosebită în dezvoltarea insuficienței ovariene primare.
  • Tratamentele contra cancerului.
  • Vârsta: Această afecțiune este mai frecventă la femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani, deși poate apărea în orice moment al vieții.

Citește mai mult:

Informații despre testul Papanicolau

Simptomele și diagnosticul insuficienței ovariene primare

Some figure

Acum că am aflat ce este insuficiența ovariană primară, este timpul să discutăm și despre simptomele și diagnosticul acesteia.

Simptomele insuficienței ovariene primare sunt similare cu cele ale menopauzei. Acestea includ următoarele:

  • Menstruații neregulate: acestea poate apărea după sarcină, întreruperea administrării medicamentelor contraceptive sau pur și simplu spontan timp de câțiva ani.
  • Bufeuri
  • Transpirații nocturne
  • Probleme în obținerea unei sarcini
  • Uscăciune vaginală
  • Reducerea dorinței sexuale
  • Schimbări ale stării de spirit, dificultăți de concentrare și iritabilitate

În unele cazuri, această afecțiune poate duce la apariția altor complicații, precum infertilitatea, osteoporoza, bolile de inimă, depresia sau anxietatea. În situațiile extreme, poate apărea demența. Pentru a stabili un diagnostic, medicul va pune femeii anumite întrebări, apoi va efectua o examinare pelvină.

De obicei, medicul specialist solicită și anumite teste, cum ar fi un test de sarcină, analiza hormonilor de stimulare foliculară (FSH), a estradiolului și a prolactinei, cariotipul și analiza genei FMR1.

Tratamentul insuficienței ovariene primare

În general, tratamentul pentru insuficiența ovariană primară se concentrează pe corectarea efectelor lipsei de estrogen. Prin urmare, tratamentul obișnuit constă în terapia cu estrogen. În mod normal, alături de administrarea de estrogen, se adaugă și cea de progesteron pentru a proteja uterul.

În urma acestui tratament, poate apărea din nou menstruația. Cu toate acestea, nu este posibilă recuperarea funcției ovariene. La femeile tinere, rezultatele sunt de obicei pozitive. Însă la femeile mai în vârstă, există dovezi că acest tratament poate da naștere unor probleme cardiovasculare. Medicul specialist va evalua avantajele și dezavantajele acestui tip de tratament pentru fiecare femeie în parte.

De asemenea, un alt tratament folosit adesea este reprezentat de suplimentele de calciu și vitamina D, în principal pentru a preveni osteoporoza.

Citește mai mult:

S-a descoperit un leac pentru sindromul ovarelor polichistice?

Una dintre cele mai mari dificultăți pentru femeile diagnosticate este infertilitatea precoce. În funcție de caz, fertilizarea in vitro poate fi o opțiune pentru femeile care suferă de insuficiență ovariană primară.

O femeie cu această afecțiune are nevoie de sprijin și înțelegere. A avea un partener pe care poate conta este foarte important pentru stabilitatea sa emoțională. De asemenea, terapia la psiholog poate ajuta pacientele să facă față acestui diagnostic și consecințelor acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Juárez, K., Lara, R., & García, J. (2012). Insuficiencia ovárica prematura: una revisión. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 77(2), 148-153.
  • Scucces, M. (2008). Insuficiencia ovárica prematura. Revista de Obstetricia y Ginecologia de Venezuela.
  • López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). Insuficiencia Ovárica Primaria (Iop). Guía de Práctica Clínica.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.