Ce este jackfruit? Fructul preferat de vegani
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.) este un fruct tropical ce este cultivat în Asia. Este considerat cel mai mare fruct din lume, deoarece greutatea sa variază între 25 și 40 kilograme.
În ciuda faptului că are o aromă similară cu alte fructe tropicale, pentru mulți vegani este înlocuitorul ideal pentru carnea de porc. Motivul? La nivel senzorial, are unele caracteristici similare. Totuși, în ceea ce privește structura nutritivă, trebuie luate în calcul anumite aspecte.
De exemplu, ca orice alt fruct, oferă carbohidrați și aproape deloc proteine. Nu este un înlocuitor atât de bun pentru carne, deoarece nu asigură aportul optim de nutrienți.
Ce fel de fruct este jackfruit?
Arborele care produce jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam) aparține familiei Moraceae și se caracterizează prin fructe uriașe care atârnă de trunchi. Botanistul José Linares afirmă că acest fruct conține compuși bioactivi și alți nutrienți care promovează bunăstarea.
Este originar din India și din peninsula Malaezia, de unde s-a răspândit în Antile și pe continentul american. Este fructul național al Bangladeshului și este cultivat în diferite zone din Asia, Africa și America de Sud.
Este considerat un aliment compus deoarece provine din unirea multor flori. În final, rezultă un fruct asemănător unui fagure, unde fiecare poligon reprezintă o floare. Este cunoscut și sub alte denumiri, cum ar fi următoarele:
- Pâinea săracului
- Pâine lipită
- Fruct de pâine
- Jack
- Jacktree
Este format din 3 secțiuni. Centrul nu este comestibil deoarece este alcătuit din celule care secretă latex cauciucat. Periantul este partea comestibilă. Coaja este aspră, cu vârfuri ascuțite. Este verde și maro când fructul este copt.
Recomandăm: Rețetă delicioasă de burger de soia vegan
Componente nutritive și bioactive
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), o cană de 165 grame de jackfruit feliat conține următoarea gamă de nutrienți:
- Carbohidrați: 38,3 grame
- Zaharuri: 31,5 grame
- Amidon: 2,42 grame
- Glucoză: 15,6 grame
- Fructoză: 15,2 grame
- Fibre: 2,48 grame
- Proteine: 2,84 grame
- Grăsimi: 1,06 grame
- Calorii: 157 calorii
- Apă: 121 grame
- Potasiu: 739 miligrame
- Magneziu: 47,8 miligrame
- Vitamina C: 22,6 miligrame
- Luteină și zeaxantină: 259 micrograme
Principalul nutrient este reprezentat de carbohidrați. Când fructele sunt coapte, zaharurile, glucoza și fructoza predomină în părți egale. Amidonul se găsește în proporție mai mică. Cu toate acestea, când fructul este verde, amidonul predomină în fața zaharurilor.
Prezența zaharurilor facilitează utilizarea rapidă a caloriilor, deoarece acestea sunt absorbite direct în lumenul intestinal.
Ca și alte fructe, are puține proteine și grăsimi. Carnea oferă multe proteine și grăsimi, în special carnea de porc.
Valoarea apei și a potasiului este foarte mare, ceea ce menține un echilibru hidroelectrolitic bun. La rândul ei, vitamina C acoperă 25% din necesarul unui adult. Fructele trebuie consumate proaspete și crude, deoarece procesarea, căldura și lumina distrug vitamina C.
Aportul de luteină și zeaxantină este important. Acești doi carotenoizi nu au efect asupra vitaminei A, dar sunt antioxidanți puternici care joacă un rol vital în sănătatea ochilor. Fructul oferă în jur de 245 de unități internaționale de betacaroten la 100 grame.
Componentele bioactive
O lucrare recentă menționează proprietățile antioxidante ale fructului. Conținutul de fenoli este de 58,44 miligrame la 100 grame de fruct. Această valoare este puțin mai mică decât cea a altor fructe, precum căpșunile și zmeura.
Restul antioxidanților sunt betacaroten și vitamina C. Există mai multe studii care susțin efectele terapeutice ale flavonoidelor asupra sănătății.
În plus, oricare dintre acești compuși contracarează efectele radicalilor liberi, care sunt responsabili de oxidarea membranelor celulare și deteriorarea ADN-ului. Acest lucru este asociat cu prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbătrânirii și cancerului.
De ce are jackfruit succes ca înlocuitor de carne?
Motivele sunt legate de partea senzorială. Textura fructului seamănă cu fibrele musculare ale cărnii și, când este gătit, dezvoltă o aromă de carne de porc. În plus, se poate combina cu orice ingredient.
Când este verde, fructul are o pulpă deschisă la culoare și amidonoasă, cu o textură ușoară. Acest lucru l-a făcut să iasă în evidență în bucătăria vegană, în special în preparatele sărate. Este perfect ca umplutură pentru sandvișuri sau alături de orez.
Procesul de maturare ajută la rafinarea diferitelor preparate. Când este verde, jackfruit înlocuiește carnea, dar când se maturizează devine fructul ideal pentru cofetărie.
Utilizarea și beneficiile fructului sunt clare. Are un aport caloric scăzut, un aspect plăcut și se adaptează la numeroase feluri de mâncare. Cu toate acestea, nu oferă același conținut de proteine, grăsimi, vitamine și minerale precum carnea.
Jackfruit: utilizarea culinară
Fructele pot fi consumate în următoarele moduri:
- Marinate cu condimente și ierburi aromatice în tocănițe sau sotate (verzi)
- Carne vegană (verzi)
- Piureuri sau supe (verzi)
- Deserturi, gemuri, acadele și înghețată (coapte)
Semințele se consumă fierte sau prăjite precum castanele. Uscate, sunt folosite pentru a face făină și dulciuri sau pur și simplu fierte ca gustări.
Pentru conservare, fructul se scurge bine și se spală cu suficientă apă, ținându-l scufundat timp de 30 de minute. Apoi, apa se schimbă și fructul se scufundă din nou. Acest lucru va permite eliminarea gustului acid al pulpei.
O altă modalitate de conservare este prin fierberea pulpei între 10 și 15 minute. Apoi, se scurge și se pune în apă rece. Dacă aciditatea persistă, se adaugă puțin zahar, până apare echilibrul perfect.
Recomandăm: Rețetă de smoothie vegan post antrenament
Jackfruit este potrivit ca aliment ce înlocuiește carnea?
Mâncarea vegană are multiple avantaje și este legată de o viață sănătoasă. Jackfruit, fiind folosit ca înlocuitor pentru carne, este considerat valoros. Totuși, amintiți-vă că este un fruct cu zaharuri, foarte puține proteine și aproape deloc grăsimi.
Prin urmare, deși în aparență simulează un cotlet de porc, din punct de vedere nutrițional nu se compară. Acum că știți ce este și ce conține jackfruit, este necesar să compensați aportul de proteine.
Totuși, urmând recomandările, veganii care consumă jackfruit vor primi suficiente vitamine antioxidante, fenoli, minerale și puține calorii pentru a-și susține sănătatea.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Luna-Esquivel G ; Alejo-Santiago G .; Ramírez-Guerrero L. G.; Arévalo-Galarza Ma. de Lourdes C. La Yaca. Un fruto de Exportación. Disponible en: http://dspace.uan.mx:8080/jspui/bitstream/123456789/784/1/La%20Yaca%20%28Artocarpus%20heterophyllus%20Lam.%29.%20Un%20fruto%20de%20exportaci%C3%B3n.pdf
- Linares J. L. 2003 [2005]. Listado comentado de los árboles nativos y cultivados en la república de El Salvador. Ceiba 44(2): 105–268. Disponible en: https://pdfcoffee.com/arboles-de-el-salvador-linares-ceiba-2-pdf-free.html
- National Institute of Health. Vitamina C. Disponible en: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-DatosEnEspanol/
- Fundación Española de Nutrición. Fedecarne. Guía Nutricional de la Carne. Disponible en: https://www.fen.org.es/aplicaciones/fedecarne-fen/pdf/guiaNutricion.pdf
- North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services. Luteína y Zeaxantina: ¿en qué alimentos conseguirlos? Disponible en: http://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/documents/luteinayzeaxanthina.pdf
- Cantillo-Zacarías, J. C., García-Mateos, R., Esparza-Torres, F., Martínez-Damián, T., & Hernández-Ramos, L. (2021). Calidad nutricional y antioxidante del fruto de Jaca (Artocarpus heterophyllus). Current Topics in Agronomic Science, 1(1), 1-9. http://dx.doi.org/10.5154/r.ctas.2021.06.17a
- Soto-Hernández, M., Palma-Tenango, M., & Garcia-Mateos, M. del R. (Eds.). (2017). Phenolic Compounds – Biological Activity. InTech. https://doi.org/10.5772/63693
- Luna-Esquivel, G. (2018). La Yaca (Artocarpus Heterophyllus Lam.) un fruto de exportación. Agro Productividad, 6(5). Recuperado a partir de https://revista-agroproductividad.org/index.php/agroproductividad/article/view/486
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.