5 moduri de a face ananas la grătar
 

5 moduri de a face ananas la grătar

Ananasul este un fruct delicios care poate fi consumat în diferite moduri. În varianta sa prăjită este folosit pentru rețete dulci sau sărate.
5 moduri de a face ananas la grătar

Ultima actualizare: 27 Mai, 2022

Ananasul la grătar este o rețetă rafinată pe care o puteți face pentru a spori aroma acestui fruct. Deși a-l consuma ca atare sau în smoothie-uri este cel mai indicat, aceste rețete de ananas la grătar merită încercate.

Includerea regulată a ananasului în dietă poate aduce beneficii excelente pentru sănătate. S-a dovediteste o sursă excelentă de nutrienți, fiind un aliment util pentru prevenirea diferitelor probleme de sănătate.

Modalități de a face ananas la grătar

Atunci când acest fruct tropical este gătit pe grătar, capătă o textură diferită care îi sporește aroma naturală și permite propriilor zaharuri să se caramelizeze. În plus, dacă se folosesc și condimente, apar arome care se îmbină perfect cu peștele, carnea sau legumele.

Pentru toate rețetele care urmează, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să spălați ananasul, să-i îndepărtați coaja și să-l tăiați felii de aceeași grosime ca să se gătească uniform.

1. Ananas la grătar caramelizat

Pentru această rețetă dulce, veți avea nevoie de următoarele:

  • 5 frunze de mentă
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de zahăr brun
  • Opțional: înghețată americană

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Bateți untul împreună cu zahărul într-un castron. Puneți feliile de ananas în interior și lăsați-le timp de 15 minute ca să capete aromă. Dacă este necesar, întoarceți-le pe ambele părți.
  2. Coaceți-le la grătar timp de 10 minute sau până când se rumenesc.
  3. Serviți-le cu smântână și frunzele de mentă deasupra.
Ananas cu sorbet de fructe

2. Ananas prăjit cu scorțișoară

Această rețetă este o altă variantă dulce pe care o puteți face pentru desert după un prânz rafinat. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 ananas proaspăt
  • 150 grame de zahăr alb
  • 1 lingură de scorțișoară pudră
  • 1 strop de ulei de măsline extravirgin
  • 200 grame de smântână pentru frișcă

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Se amestecă într-un bol zahărul cu scorțișoara.
  2. Puneți feliile de ananas deasupra amestecului și păstrați-le în frigider timp de 30 de minute, astfel încât zahărul să pătrundă în fruct.
  3. Între timp, preîncălziți o tigaie la foc mediu și adăugați un strop de ulei de măsline.
  4. Puneți feliile și întoarceți-le pentru a nu se arde. Când sunt gata, scoateți-le și stropiți-le din nou cu scorțișoară.
  5. Le puteți mânca așa sau puteți pune alături frișcă. Pentru a face acest lucru, bateți smântâna foarte rece cu un mixer electric până capătă consistență și apoi adăugați 2 linguri ea deasupra fiecărei felii.

3. Ananas condimentat la grătar

Această rețetă de ananas condimentat este ideală pentru un preparat dulce-acru. Ingredientele necesare sunt următoarele:

  • Sucul unei lime
  • 1 ananas feliat
  • 2 frunze de coriandru sau pătrunjel
  • 1 linguriță de sos de soia
  • 1 lingură de oțet de mere
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin
  • 1 praf de boia, turmeric și curry, plus sare după gust

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Într-un castron, amestecați sucul de lime, sarea, condimentele, sosul de soia și oțetul. Cu o pensulă, ungeți feliile pe ambele părți sau puneți-le în vas timp de 25 de minute.
  2. Apoi, încălziți grătarul la foc mediu. Adăugați o linguriță de ulei de măsline într-o tigaie și puneți feliile de ananas până se rumenesc. Când sunt gata, serviți-le pe un platou și adăugați pătrunjelul tocat.
  3. Utilizați această rețetă ca aperitiv sau ca garnitură pentru un fel principal.

4. Ananas la grătar cu miere

Această rețetă este o altă opțiune dulce-acrișoară pentru iubitorii acestor arome. Notați ingredientele:

  • 1 ananas feliat
  • 2 linguri de miere
  • 1 felie de brânză
  • 120 grame de iaurt natural
  • 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin.

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Amestecați mierea împreună cu iaurtul într-un bol.
  2. Încingeți grătarul la foc mediu și coaceți feliile de ananas cu un strop de ulei de măsline.
  3. În timp ce se gătesc, radeți brânza și puneți-o deoparte. Când devin aurii, luați-le de pe grătar și adăugați deasupra o lingură din amestecul de iaurt și miere.
  4. Adăugați brânza rasă deasupra.

5. Ananas la grătar cu legume

Aceasta rețetă este perfectă ca garnitură a preparatelor pe bază de carne sau leguminoase. Ingredientele sunt următoarele:

  • 1 ananas feliat
  • 5 roșii cherry
  • 5 frunze de spanac
  • 1 lingură de sos de soia
  • 1 linguriță de zahăr alb
  • 1 linguriță de pudră de ghimbir
  • 1 linguriță de ulei de măsline

Instrucțiuni pas cu pas

  1. Coaceți feliile de ananas cu ulei pe grătar.
  2. În timp ce se gătesc, amestecați într-un castron zahărul, sosul de soia și pudra de ghimbir. Odată ce feliile sunt aurii, se iau de pe foc și se pun în bol pentru 15 minute.
  3. În timp ce așteptați, spălați și tocați roșiile și frunzele de spanac. Aranjați legumele într-un bol și tăiați feliile de ananas în cuburi și puneți-le deasupra.
Rețetă de ananas la grătar

Care sunt beneficiile consumului acestui fruct?

Dincolo de faptul că acest fruct este delicios și are o aromă unică, consumul lui regulat în cadrul unei alimentații sănătoase este util pentru digestie, îngrijirea pielii și întărirea sistemului imunitar. De altfel, un studiu publicat în 2016 explică în profunzime avantajele consumului de ananas (conține bromelaină și alți antioxidanți).

Încercați aceste rețete de ananas la grătar

Ananasul este excelent în diferite rețete. În plus, cu acest ingredient, pot fi preparate mâncăruri dulci sau sărate. Introduceți acest aliment în dietă și pregătiți mâncăruri unice pe placul tuturor!

S-ar putea să te intereseze...
Carpaccio de ananas cu înghețată: rețetă delicioasă
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Carpaccio de ananas cu înghețată: rețetă delicioasă

Carpaccio de ananas cu înghețată este un desert ușor, grozav pentru a vă uimi oaspeții. Descoperiți o rețetă delicioasă și rapidă!



  • García Tain, Y., Pérez Padrón, J., García Pereira, A., & Hernández Gómez, A. (2011). Determinación de las propiedades de calidad de la piña (Ananas Comosus) variedad Cayena Lisa almacenada a temperatura ambiente. Revista Ciencias Técnicas Agropecuarias20(1), 62-65.
  • LA ALIMENTACIÓN ESPAÑOLA. Piña. Disponible en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf.
  • Rathnavelu, V., Alitheen, N. B., Sohila, S., Kanagesan, S., & Ramesh, R. (2016). Potential role of bromelain in clinical and therapeutic applications. Biomedical reports5(3), 283-288.