Ce este kinetoterapia și ce beneficii are?
Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto
Kinetoterapia are numeroase beneficii pentru sănătate. Aceasta constă în aplicarea unei serii de mișcări efectuate chiar de pacient sau cu intervenția terapeutului, aplicând forță sau folosind anumite dispozitive și instrumente. Exercițiile se fac cu scopul de a optimiza starea generala de sănătate a mușchilor si articulațiilor. Acestea ajută în procesele de recuperare, precum și în prevenirea modificărilor motorii.
Această practică nu constă în folosirea masajelor sau aplicarea de unguente și bandaje. Dimpotrivă, implică tehnici sofisticate (electroterapie, hidroterapie) și chiar utilizarea diverselor echipamente, dispozitive și instrumente (cum ar fi ultrasunetele).
Ce este kinetoterapia și în ce constă?
Termenul în cauză derivă din cuvântul grecesc kinesis, care se traduce prin „mișcare”. Prin adăugarea cuvântului terapie, am obținut un termen care se traduce ca „terapie prin mișcare”. Prin urmare, kinetoterapia este orientată spre tratamentul, reabilitarea, recuperarea și prevenirea leziunilor sau afecțiunilor legate de mișcare.
La începutul tratamentului, terapeutul efectuează un test pentru a evalua calitatea și tipul răspunsului muscular, localizând zonele disfuncționale sau acțiunile care sunt efectuate incorect și care pot duce la deteriorarea sănătății articulațiilor, mușchilor și chiar oaselor. După descoperirea problemei, kinetoterapeutul stabilește un plan de tratament.
De ce kinetoterapie?
În kinetoterapie, răspunsul mușchilor și al articulațiilor la anumite eforturi este observat și analizat pentru a detecta posibilele dezechilibre. Așadar, problemele de mobilitate pot fi corectate și se pot preveni leziunile sau afecțiunile asociate cu suprasolicitarea, sedentarismul sau postura incorectă.
Kinetoterapia constituie o alternativă non-farmacologică pentru promovarea sănătății și tratamentul simptomelor diferitelor afecțiuni, cum ar fi durerea, rigiditatea sau limitarea mișcărilor. În acest sens, este curativă și preventivă. Pacientul devine conștient de corpul său și de mișcările acestuia.
În termeni generali, obiectivele kinetoterapiei sunt următoarele:
- Propiocepție si postură
- Putere: crește forța musculară.
- Relaxare: ameliorează tensiunea musculară.
- Precizie: îmbunătățește mișcarea.
- Coordonare: crește gradul de utilizare a mușchilor.
- Rezistență: menține capacitatea de muncă în timp.
- Întindere: oferă elasticitate musculară și amplitudine de mișcare.
Clasificarea kinetoterapiei
Kinetoterapia poate fi clasificată în mai multe moduri, ținând cont de aspecte precum momentul în care este folosită, scopurile sale, tehnicile și resursele implicate.
Momentul în care este folosită
Putem vorbi despre kinetoterapie preventivă. După cum sugerează și numele, se aplică înainte de apariția rănilor sau problemelor sau, mai degrabă, pentru a le împiedica să apară.
Forma curativă se folosește după o boală sau o accidentare pentru a ajuta la recuperare. Se folosește un program complet de reabilitare.
Descoperiți: Sindromul persoanei rigide: boala rară a lui Céline Dion
În funcție de activitatea pacientului
O altă clasificare are de-a face cu activitatea sau intervenția pacientului. Kinetoterapia este pasivă dacă mișcările nu sunt făcute de pacient în mod voluntar, ci de terapeut.
În cadrul kinetoterapiei pasive, există două subtipuri:
- Relaxată: dacă întinderile nu sunt solicitante și nu provoacă durere.
- Forțată: când mișcările ajung la limita articulației.
În kinetoterapia activă, pacientul este cel care efectuează mișcările în mod voluntar, deși asistat de medicul curant. În cadrul acestui tip, există două versiuni:
- Asistată
- Neasistată
În primul caz, pacientul nu este capabil să efectueze mișcarea completă, deci este asistat total sau parțial, manual sau instrumental. În al doilea caz, se aplică rezistență manuală sau instrumentală (cu scripeți, arcuri, greutăți, sub apă, etc.).
După domeniul de aplicare
Cel mai cunoscut domeniu de aplicare al kinetoterapiei este sănătatea, adică dezvoltarea de programe de reabilitare sau terapii complementare pentru pacienții cu diverse afecțiuni de locomoție.
În domeniul sportiv, kinetoterapia este folosită pentru a îmbunătăți performanța sau pentru a-i ajuta pe sportivi să-și revină după o accidentare.
În zona educațională, se folosește în centre de integrare psihomotorie sau de stimulare timpurie. Unii copii pot avea probleme articulare sau musculare, cum ar fi hipotonia.
În funcție de scop
Kinetoterapia lucrează aspectul motor. Ea contribuie la recuperarea pacienților cu leziuni (cum ar fi tendinita) sau cu boli precum osteoartrita sau spondilita.
Se aplică și persoanelor care sunt imobilizate la pat din cauza bolilor, pacienților tetraplegici și chiar și celor aflați în comă, pentru a conserva forța și mobilitatea mușchilor și articulațiilor. În plus, exercițiile de kinetoterapie pot îmbunătăți mecanica respiratorie (de exemplu, la pacienții cu probleme precum boala pulmonară obstructivă cronică sau BPOC).
Din punct de vedere al scopului, există și kinetoterapie posturală, pentru a ajuta la corectarea modului în care stăm jos sau stăm în picioare.
Care beneficii are kinetoterapia?
Kinetoterapia ne ajută din punct de vedere fizic și psihic. Printre diversele beneficii pe care le oferă se numără următoarele:
- Permite îmbunătățirea mecanicii cardiorespiratorii în timpul exercițiilor fizice.
- Reduce durerea și rigiditatea articulațiilor și musculare.
- Contribuie la gestionarea stresului și a anxietății.
- Crește propriocepția mișcării.
- Sporește capacitatea de mișcare.
- Întărește mușchii.
- Ajută la evitarea rănilor.
Cui îi oferă kinetoterapia beneficii?
Oricine poate merge la kinetoterapie, pentru că nu suntem niciodată scutiți de o accidentare, o contractură, o postură greșită sau o durere musculară. Se recomandă mai ales în următoarele cazuri:
- Lumbago
- Paralizii faciale
- Pacienți în comă
- Contracturi musculare
- Leziuni ale mușchilor picioarelor
- Persoane cu hipotonie
- Încordarea umerilor
- Chondromalacia patellae
- Probleme cardiorespiratorii
- Tulburări ale sistemului nervos, senzoriale sau motorii
- Pacienți cu anchiloză, artropatii reumatice sau periartrită
Descoperiți: Ce este contractura mușchilor intercostali și cum se tratează?
Riscuri si contraindicații
În ciuda beneficiilor menționate mai sus, există anumite situații în care kinetoterapie nu trebuie aplicată:
- Fracturi
- Scurgere articulară
- Hiperlaxitate
- Infecții
Kinetoterapia are multe beneficii, dar necesită pregătire
Pentru kinetoterapie, pacientul nu are nevoie de nici un fel de pregătire specială. De asemenea, nu este necesară anestezia. Exercițiile trebuie efectuate alături de un kinetoterapeut profesionist sau sub îndrumarea acestuia, într-un mediu cu mobilier și echipamente care să garanteze integritatea corporală.
Pregătirea și elaborarea unui plan de lucru trebuie să țină cont de nevoile fiecărui pacient. Mai presus de toate, planul trebuie să fie aprobat de un specialist, fie că este vorba de un chirurg ortoped sau de alt tip de medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Álvarez-Sala J, Cimas E, Masa J, et al. Recomendaciones para la atención al paciente con enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Archivos de Bronconeumología. 2001; 37(7): 269-278.
- García-Saiz J. Revisión selectiva de la importancia de la fisioterapia en el paciente adulto en estado de coma estructural no traumático. Valladolid: Universidad de Valladolid, 2018.
- Granillo Z, Ruiz Á, Rivera S, et al. Aquatic neurotherapy treatment in children smaller than 4 years. Plasticidad y Restauración Neurológica. 2006; 5(1): 25-29.
- Maldonado C. Efectividad de la planificación terapéutica en lesiones cápsulo ligamentosas de tobillo en jugadores/as de futbol seleccionados de Ecuador en el 2013. Quito: Pontificia Universidad Católica del Ecuador, 2014
- Marcos A. Revisión sobre cuidados y terapias complementarias en la enfermedad de Parkinson. Salamanca: Universidad de Salamanca, 2019.
- Pintado-García V. Espondilitis infecciosa. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2008: 26 (8): 510-517.
- Poalasin L, Santamaría J. Kinesioterapia para el mantenimiento de la capacidad funcional de los adultos mayores que presentan artritis reumatoide en el hogar de ancianos instituto Estupiñán de la ciudad de Latacunga en el periodo agosto 2012 – febrero 2013. Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2013.
- Rodríguez López E, Semanat M, Limonta I, Hechavarría S. Rehabilitación integral al adulto mayor. Clínica vs tecnología. Revista Cubana de Tecnología de la Salud [Internet]. 2014. URL: http://www.revtecnologia.sld.cu/index.php/tec/article/view/331.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.