Logo image
Logo image

Ce este meningele?

3 minute
Meningele acționează ca un filtru fizic, amortizând șocurile. În plus, protejează și împotriva agenților chimici. În acest articol, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre meninge!
Ce este meningele?
Ultima actualizare: 11 septembrie, 2020

Ce este meningele? Meningele este o parte fundamentală a sistemului nervos central. Acesta reprezintă un set de membrane care învelesc atât măduva spinării, cât și creierul și a căror funcție principală este de a proteja aceste structuri de anumite atacuri.

Cuvântul „meninge” provine din cuvântul grecesc „meninx”, care înseamnă membrană. Sistemul nervos central este una dintre părțile corpului cu cea mai mare protecție, deoarece, datorită acestuia, corpul își poate îndeplini toate funcțiile, cum ar fi respirația.

Meningele include dura mater, arahnoida și pia mater. În acest articol, îți vom explica cum sunt distribuite membranele, precum și care sunt principalele caracteristici și funcții ale acestora. De asemenea, îți vom vorbi despre meningită și motivul pentru care este o afecțiune atât de periculoasă.

Ce este meningele?

Așa cum am menționat mai sus, sistemul nervos central necesită diferite mecanisme pentru a fi protejat. În primul rând, acesta este protejat de structuri osoase, cum ar fi craniul și coloana vertebrală.

În al doilea rând, există și o serie de membrane care protejează sistemul nervos de atacuri chimice sau infecții: meningele. Există trei membrane sau straturi care sunt separate unele de altele de spații care conțin structuri importante.

Dacă pornim din partea exterioară, în contact cu craniul, vom găsi dura mater. Este atașată de oase și împarte cavitatea craniană în părți. În acest fel, dura mater menține diferitele părți ale creierului la locul lor. De asemenea, dura mater conține sinusurile venoase.

Arahnoida este următoarea membrană a meningelui și este situată la mijloc. Seamănă cu o pânză de păianjen, de acolo și denumirea ei. Este cel mai delicat și fragil strat. Mai jos de ea se află spațiul subarahnoidian, care conține lichidul cefalorahidian.

Pia mater este membrana situată la interior care intră în contact cu creierul și măduva spinării. Acoperă creierul și prezintă canale și circumvoluțiuni. Este ca o foaie subțire care îmbracă creierul.

Citește mai mult:

Ce sunt lobii cerebrali și ce funcții au?

Some figure
Meningele reprezintă membrane care protejează sistemul nervos central.

Spațiile dintre straturile meningelui

Am menționat deja spațiul subarahnoidian, care se află între materul arahnoid și pia mater. Lichidul cefalorahidian se află în interiorul acestei zone. Acest lichid protejează sistemul nervos central, amortizând șocurile și modificările de presiune din interiorul craniului.

Între dura mater și mater arahnoidă, găsim spațiul subdural. Pe dura mater, găsim celebrul spațiu epidural. Acest spațiu este cunoscut deoarece anumite medicamente anestezice sunt injectate în el, de exemplu, în timpul sarcinii. Acest spațiu este prezent în măduva spinării, dar nu și în creier.

Funcțiile meningelui

După cum știm cu toții, funcția principală a meningelui este de a proteja sistemul nervos de leziuni precum traumele. Cu alte cuvinte, straturile meningelui sunt responsabile de amortizarea loviturilor pe care cutia craniană le poate primi. Cu toate acestea, ele acționează și ca un filtru pentru atacurile chimice.

În plus, meningele permite lichidului cefalorahidian să circule. Pe lângă protecția fizică, acest lichid ajută la eliminarea deșeurilor produse în creier. De asemenea, echilibrează presiunea intracraniană.

Prin urmare, meningele formează un sistem de susținere și protecție. În plus, el informează creierul cu privire la anumite modificări ale presiunii, tensiunii sau durerii provocate de o leziune.

Citește mai mult:

6 simptome ale meningitei la copii

Some figure
Meningele formează un sistem de protecție împotriva posibilelor traume.

Ce este meningita?

Meningita este o patologie caracterizată prin inflamația acută a meningelui. Deși majoritatea cazurilor apar ca urmare a unei infecții virale, aceasta poate fi cauzată și de bacterii sau ciuperci. Poate fi chiar cauzată chiar și de un proces cancerigen sau de alți factori.

În multe cazuri, această inflamație poate provoca leziuni ale creierului. De fapt, este normal ca aceasta să aibă efecte permanente, cum ar fi surditatea sau modificările altor simțuri. Poate fi chiar mortală.

Ce trebuie să reții este faptul că meningele este o structură de protecție de bază a sistemului nervos central. Prin urmare, este foarte important ca acesta să fie sănătos, deoarece orice prejudiciu poate afecta integritatea acestui sistem.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Las meninges. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from http://www7.uc.cl/sw_educ/neurociencias/html/030.html
    Duramadre – EcuRed. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://www.ecured.cu/Duramadre
  • ¿Qué son las meninges? – Glosario de ciencias | Ambientech. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://ambientech.org/meninges
  • Ghannam JY, Al Kharazi KA. Neuroanatomy, Cranial Meninges. [Updated 2019 Mar 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539882/
  • Purves D, Augustine GJ, Fitzpatrick D, et al., editors. Neuroscience. 2nd edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2001. The Meninges. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10877/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.