Logo image
Logo image

Ce este monkfruit, ce beneficii și ce dezavantaje are?

5 minute
Monkfruit și-a făcut un renume printre opțiunile sănătoase de îndulcire. Motivul? Este potrivit pentru diabetici, nu furnizează calorii și are o capacitate de îndulcire de 200 de ori mai mare decât zahărul.
Ce este monkfruit, ce beneficii și ce dezavantaje are?
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când vine vorba de înlocuirea zahărului alb, există tot mai multe alternative. De la miere, sirop de agave sau panela, până la noutăți precum eritritolul și stevia. Acum avem și o plantă din China: monkfruit. Ce este monkfruit, ce beneficii și ce dezavantaje are?

Ce este monkfruit?

Monkfruit sau fructul călugăr (Siraitiagrosvenorii) este fructul unei plante cățărătoare ce face parte din familia Cucurbitacee. Este originar din sudul Chinei, unde este cunoscut sub numele de luo han guo. Se crede că numele său derivă din faptul că primii cultivatori au fost călugării budiști Arhat.

Primele mențiuni datează din secolul al XIII-lea în evidențele călugărilor chinezi din regiunea Guilin. A fost folosit (și încă este) ca remediu tradițional pentru răceli, dureri de gât și constipație. Cu toate acestea, având în vedere dificultatea cultivării sale, planta nu s-a răspândit în alte părți ale țării.

În secolul al XX-lea, monkfruit a devenit cunoscut în Anglia și abia în anii 1980 au fost raportate primele descoperiri despre capacitatea sa de îndulcire.

Fructul este mic și rotund (aproximativ 5 până la 7 cm diametru). Coaja este dură, fină și acoperită de puf fin. Culoarea sa este undeva între galben, verde și maro. Interiorul se consumă proaspăt, iar coaja este folosită pentru a face infuzii.

Punctul culminant al aromei sale este dulceața, care este sporită atunci când vorbim despre pulbere și extract lichid. Principalii responsabili pentru această proprietate de îndulcire sunt mogrozidele, compuși glicozidici care sunt extrași din diferite plante și sunt utilizați ca înlocuitori pentru zahăr.

Citiți mai mult: Îndulcitor natural: cum să cultivi stevia acasă

Some figure
Înlocuitorii zahărului rafinat sunt din ce în ce mai mulți. Monkfruit este o alternativă naturală.

Beneficiile și punctele forte ale monkfruit

Deși utilizarea sa în China datează de multe secole, ne aflăm în fața unui îndulcitor care nu a fost la fel de studiat ca alții care există pe piață. O mare parte din studii au fost efectuate pe animale și, deoarece este un produs nou, efectele pe termen lung nu sunt cunoscute.

Este potrivit pentru diabetici

Standardele de îngrijire medicală în diabet ale Asociației Americane de Diabet afirmă că „pentru acele persoane care sunt obișnuite cu produsele îndulcite, îndulcitorii non-calorici pot fi o alternativă bună la zahăr, miere sau sirop de agave”.

Deși utilizarea acestora nu pare să aibă niciun impact asupra reglării glucozei, îndulcitorii facilitează un aport mai mic de calorii și carbohidrați. Prin urmare, sunt o opțiune bună dacă se consumă alimente și băuturi îndulcite.

Nu adaugă calorii sau aromă

Extractul de monkfruit nu oferă calorii sau carbohidrați. Acesta este motivul pentru care este unul dintre îndulcitorii aleși de persoanele care urmează diete low-carb, cum ar fi dieta ketogenică.

În plus, aroma sa este neutră și, atunci când este expus la căldură, nu își pierde proprietățile. Deci, este un înlocuitor perfect pentru zahăr atât pentru îndulcire, cât și pentru gătit și coacere.

Nu duce la probleme digestive

În principiu, nu se cunosc efecte adverse derivate din aportul de monkfruit. Unii îndulcitori de același tip pot provoca gaze, balonare sau diaree.

Are proprietăți benefice

Monkfruit conține și flavonoide, acizi fenolici, glicozide și terpene care stau la baza activității sale medicinale.

În afară de proprietățile recunoscute de Farmacopeea Chineză, există și alte studii despre beneficiile sale. După cum s-a menționat în revista Future Medicial Chemistry, acestea sunt unele dintre cele mai importante:

  • Mogrozidele au demonstrat capacitatea de a reduce colesterolul total și trigliceridele din sânge la șoarecii diabetici.
  • Monkfruit este capabil să contracareze acțiunea radicalilor liberi și să prevină peroxidarea lipidelor. Acest lucru este legat de un risc mai mic de a suferi de unele probleme de sănătate, cum ar fi ateroscleroza sau bolile inflamatorii.
  • Mogrozidele exercită o activitate antiinflamatoare, deoarece împiedică eliberarea unor molecule precum prostaglandinele.

Diferite moduri de a folosi monkfruit ca îndulcitor

Fructul întreg are o perioadă de valabilitate foarte scurtă și este greu de găsit departe de țările în care este cultivat. Din acest motiv, fructele întregi proaspete sunt rareori consumate.

Îndulcitorul este făcut din extract de fructe uscate. Acesta poate fi folosit în orice tip de mâncare și băutură, fie caldă sau rece. La momentul dozării, trebuie avut în vedere că este între 150 și 250 de ori mai dulce decât zahărul de masă.

Îl puteți testa în următoarele situații:

  • În cafea, ceai sau orice tip de infuzie ca înlocuitor al zahărului
  • În băuturi răcoritoare, limonade și sucuri
  • Pentru a îndulci produse lactate precum iaurt, chefir, smoothie-uri sau înghețată
  • Pentru a înlocui zahărul în prepararea oricărui tip de desert: prăjituri, tortur, budinci

Posibile dezavantaje ale monkfruit

Majoritatea organismelor de reglementare declară că monkfruit este un produs sigur și potrivit chiar și pentru femeile însărcinate sau copii. Acesta este cazul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) sau al Administrației pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite (FDA).

Utilizarea lui este permisă ca înlocuitor al zahărului. Nu s-au observat efecte nocive derivate din aportul acestuia. Cu toate acestea, este necesar să țineți cont de faptul că este un produs foarte nou și că efectele sale pe termen lung nu au fost studiate.

Cel mai important risc ar putea veni sub forma unei reacții alergice. Persoanele cu alergii la plantele din aceeași familie (dovleac, pepene verde sau pepene galben) ar trebui să fie mai atente la consumul de monkfruit.

Fructul călugărului este delicat, fermentează foarte repede și cultivarea lui este problematică. Acestea sunt câteva dintre motivele care explică dificultatea de a-l găsi în magazine și prețul său mai mare. Extractul de monkfruit este un îndulcitor interesant pentru diabetici.

Recomandăm: Cei mai buni îndulcitori naturali pentru a înlocui zahărul

Some figure
Diabeticii sunt nevoiți să caute alternative la zahărul tradițional. Pentru ei, monkfruit este un miracol.

Gânduri finale despre ce este monkfruit

Fructul călugărului este un îndulcitor natural provenit dintr-o plantă cultivată în China. În ultimii ani, a câștigat faimă ca înlocuitor sănătos datorită unora dintre avantajele sale. Este un îndulcitor sigur, potrivit pentru dietele foarte sărace în carbohidrați.

Cu toate acestea, cultivarea și exportul sunt reduse în comparație cu creșterea cererii pentru acest produs. Din acest motiv, este greu de găsit în majoritatea magazinelor și este adesea folosit în industria alimentară pentru a îndulci băuturile.

Trebuie avut în vedere că este un produs foarte nou și că beneficiile sale nu au fost testate la om. Prin urmare, cel mai bun sfat este să-l folosiți cu moderație și în cantități mici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American Diabetes Association. Lifestyle management: standards of medical care in diabetes – 2019. American Diabetes Association Diabetes Care. Enero 2019. 42 (Suppl 1): S46- S60.
  • Gong X, et al. The fruits of Siraitia grosvenorii: a review of chinese food-medicine. Frontiers in Pharmacology. Noviembre 2019. 10: 1400.
  • Liu C, et al. Pharmacological activities of mogrosides. Future Medicinal Chemistry. Febrero 2018. 10 (8).
  • Kumar Thakur B, et al. Introduction, adaptation and characterization of monk fruit (Siraitia grosvenori): a non-caloric new natural sweetener. Scientific Reports. Marzo 2021. 11: 6205.
  • Nutra Source Inc. Determination of the Generally Recognized as Self (GRAS) status of Siraitia Grosvenori swingle (luo han guo) fruit extract as a food ingredient. Mayo 2017. Office of Food Additive Safety. Food and Drug Administration.
  • Younes M, et al. Safety use of Monk fruit extract as a food additive in different food categories. EFSA Journal. Diciembre 2019. 17 (12): e05921.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.