Logo image
Logo image

Ce este pregorexia și care sunt riscurile sale?

4 minute
Pregorexia crește riscul de avort spontan, rupere prematură a membranelor și complicații materne. Vă explicăm în ce constă această tulburare de alimentație care se manifestă în timpul sarcinii.
Ce este pregorexia și care sunt riscurile sale?
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Pregorexia este o tulburare alimentară ce apare în timpul sarcinii. Acest termen provine din pregnancy, care în engleză înseamnă „sarcină” și „anorexia”. În ciuda faptului că incidența sa este din ce în ce mai frecventă, boala nu a fost încă investigată sau descrisă suficient.

Conform datelor Institutului Național de Statistică din Spania, aproape 294 din 1000 de femei de vârstă fertilă au un indice de masă corporală mai mic decât normal. Acest lucru pare a fi o indicație a riscului de pregorexie în timpul sarcinii, din cauza îngrijorării constante cu privire la greutate și imaginea corpului.

Ce este pregorexia?

Pregorexia este inclusă în tulburările de comportament alimentar. Apare în timpul sarcinii și se bazează pe teama de a te îngrășa în acest stadiu. Aceste femei doresc să-și mențină sau să-și reducă greutatea în timpul sarcinii, așa că efectuează o serie de practici pentru a reuși.

De exemplu, se angajează adesea în exerciții fizice extreme, reduc aportul de alimente sau chiar își provoacă vărsături. Au tendința de a ține evidența obsesivă a caloriilor consumate sau de a sări peste mese.

Cel mai frecvent, aceste comportamente încep să se manifeste mai evident în al doilea trimestru. Multe femei pierd în greutate în primul trimestru din cauza vărsăturilor, lucru ce duce la confuzie.

În timpul sarcinii, este normal ca mama să se îngrașe. De fapt, idealul este de a câștiga până la 12 kilograme. Acest lucru depinde de masa corporală a femeii înainte de sarcină. Problema este că acest lucru este compromis din cauza comportamentelor pe care le aduce pregorexia, punând copilul în pericol.

Citiți mai mult:

Exercițiile fizice în sarcină: sunt sigure?

Some figure

Care este originea tulburării?

Conform cărții Health and Developmental Care, pregorexia apare, de obicei, la femeile cu antecedente de anorexie. Este și mai frecventă la cele care au suferit un alt tip de tulburare alimentară, cum ar fi bulimia.

Această patologie poate apărea și fără niciun antecedent. Într-un studiu realizat de Universitatea din Jaén, s-a confirmat că există și alți factori care sunt frecvent asociați cu pregorexia. Unii dintre ei sunt:

  • Probleme de stimă de sine sau insecuritate scăzută: De fapt, anxietatea și depresia sunt adesea legate de pregorexie.
  • Sarcina a fost nedorită sau există îndoieli cu privire la maternitate.
  • O relație proastă cu partenerul sau chiar lipsa sprijinului celuilalt părinte.

Cu toate acestea, cel mai clar punct de origine constă în canoanele sociale ale frumuseții. Rețelele de socializare, revistele și reclamele incită la o concepție greșită despre fizicul perfect. Mulți oameni cred că frumusețea stă într-un corp subțire. Apar tot mai des oameni obsedați de greutate. Atât de mult, încât numeroase femei încearcă să ajungă la acest tipar estetic chiar și în timpul sarcinii.

Riscurile pregorexiei

Dezvoltarea bebelușului depinde de starea de sănătate și starea nutrițională a mamei. Atunci când dieta și greutatea sunt insuficiente, nu numai că viața femeii este în pericol, ci pot apărea și consecințe negative asupra fătului.

Pregorexia provoacă anemie și este legată de endometrioză și infecții respiratorii. În mod similar, riscul de depresie postpartum crește.

Această tulburare poate duce la avort spontan și prezintă un risc crescut de rupere prematură a membranelor. Bebelușul este cel rănit, deoarece există o probabilitate mai mare de a suferi de hipoglicemie, infecții și chiar deces.

Unele mame cu pregorexie au fost nevoite să renunțe la alăptare. Nu au avut suficient lapte ca urmare a deficitului nutrițional.

Cum se poate rezolva această problemă?

Acum că am descoperit ce este pregorexia, să vedem cum se tratează.

Pentru a trata această tulburare, este importantă detectarea ei cât mai curând posibil. În orice sarcină, mama trebuie monitorizată strict, cu atât mai mult cu cât este identificat un factor de risc.

Unul dintre punctele cheie este urmărirea greutății în timpul sarcinii. În plus, femeia trebuie informată că este normal să se îngrașe în acest stadiu. Trebuie să fie ajutată să calculeze cea mai potrivită valoare și să evite teama de a se îngrășa.

Dacă sunt detectate simptome de pregorexie, trebuie inițiată o terapie psihologică individualizată. De asemenea, ginecologul se va asigura că bebelușul nu este expus riscului. Cu toate acestea, nu există niciun tip de medicament indicat. În unele cazuri extreme, se administrează suplimente alimentare.

Vă recomandăm:

Suplimente nutritive pentru sarcină și alăptare

Some figure
A fi atentă la dietă în timpul sarcinii este o parte a îngrijirii prenatale.

Este necesar sprijin psihologic

Pregorexia este o tulburare alimentară care apare în timpul sarcinii. Mama are o teamă intensă de a se îngrășa, motiv pentru care adoptă comportamente care pun în pericol dezvoltarea bebelușului. Este important ca boala să fie tratată cât mai curând posibil prin terapii psihologice individualizate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • The pregorexia – anorexia during the pregnancy | Mandera | Journal of Education, Health and Sport. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://www.ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/6900
  • Amanda, M., Anna, P., Ewa Magdalena, S., Aleksander, C., Paulina, K., & Maciej, M. (2019). eISSN 2391-8306 The journal has had 7 points in Ministry of Science and Higher Education parametric evaluation. Journal of Education, 9(5), 2391–8306. https://doi.org/10.5281/zenodo.2718477
  • Mathieu, J. (2009). What Is Pregorexia? Journal of the American Dietetic Association, 109(6), 976–979. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.04.021
  • Watson, H. J., Torgersen, L., Zerwas, S., Reichborn-Kjennerud, T., Knoph, C., Stoltenberg, C., … Bulik, C. M. (2014). Eating disorders, pregnancy, and the postpartum period: Findings from the Norwegian mother and child cohort study (MoBa). Norsk Epidemiologi, 24(1–2), 51–62. https://doi.org/10.5324/nje.v24i1-2.1758
  • Trabajos Academicos de la Universidad de Jaen: Influencia de los Trastornos de la Conducta Alimentaria durante el embarazo: una revisión de la literatura. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from http://tauja.ujaen.es/handle/10953.1/6586
  • Mróz, Michalina Wiktoria, and Emilia Korek. “Review of non-specific eating disorders.” Neuropsychiatria i Neuropsychologia 15.1-2 (2020): 42.
  • Ramírez, Diana Leticia Cervantes, et al. “Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas.” Atención Familiar 26.2 (2019): 43-47.
  • Vila Candel, Rafael, et al. “¿ Cuál es el mejor indicador antropométrico para el control del embarazo.” Nutr Clín Diet Hosp 36.3 (2016): 87-96.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.