Produsele pentru slăbit funcționează? - Doza de Sănătate
 

Produsele pentru slăbit funcționează?

S-a demonstrat faptul că 95% dintre produsele pentru slăbit nu sunt eficiente. Trebuie să fii informat/ă și să știi că majoritatea nu funcționează.
Produsele pentru slăbit funcționează?
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Produsele pentru slăbit devin din ce în ce mai populare. În zilele noastre, atât produsele, cât și medicamentele care te ajută să pierzi în greutate au devenit foarte la modă. Cu toate acestea, nu poți avea încredere în tot ceea ce producătorii încearcă să vândă. Produsele pentru slăbit funcționează?

Nu poți obține rezultate fără un pic de efort. Dacă vrei să slăbești și să te menții în formă, ia în considerare un plan alimentar bun și fă exerciții fizice de nivel moderat în fiecare zi.

Este adevărat că există unele produse pentru slăbit care ajută la atingerea acestui obiectiv, dar nu pe cont propriu. Deci, trebuie să ne întrebăm cât de eficiente sunt cu adevărat aceste produse pentru slăbit și dacă merită să le cumperi.

În primul rând, trebuie să facem distincția între două tipuri de produse pentru slăbit care se găsesc pe piață: pastilele pentru slăbit și produsele dietetice.

Produsele pentru slăbit funcționează?

Pastilele de slăbit

Sportivă care crede ca produsele pentru slăbit funcționează

Pastilele de slăbit sunt utilizate cu prescripția medicului. De obicei, specialiștii le recomandă persoanelor supraponderale. De asemenea, sunt folosite pe lângă o dietă echilibrată și exerciții fizice.

Aceste medicamente pot avea efecte diferite. Pe de o parte, există pastile care te fac să te simți sătul consumând doar o cantitate mică de alimente. Pe de altă parte, unele medicamente fac ca organismul să absoarbă mai greu grăsimile din alimente.

Vom vedea un exemplu al fiecărui tip de medicament. Nu uita că aceste medicamente sunt utile doar alături de o dietă hipocalorică și activitate fizică regulată.

Orlistat

Acest medicament este derivat din lipstatin, care acționează în stomac și intestine. Acesta blochează enzimele digestive care descompun grăsimile pentru absorbție. Deoarece nu le poți digera, acestea sunt eliminate prin fecale.

Problema cu acest medicament este faptul că previne și absorbția anumitor vitamine. Medicul îți va recomanda cel mai probabil să iei și un supliment de vitamine dacă îți prescrie acest medicament.

În afară de scăderea absorbției vitaminelor, alte reacții adverse posibile sunt:

Sibutramină

Fată care face abdomene

Acest medicament combină efectul de sațietate cu accelerarea termogenezei (sau rata metabolismului bazal). Așadar, arzi mai multe calorii.

Funcționează ca o amfetamină, dar cu efecte mai blânde. De asemenea, nu provoacă simptome de sevraj, dar unii utilizatori au spus că au experimentat acest lucru. Multe țări au încetat să mai vândă sibutramină din cauza efectelor sale secundare:

  • Dureri de cap
  • Insomnie
  • Gură uscată
  • Depresie
  • Hipertensiune
  • Altele

Pe scurt, un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și exerciții fizice, funcționează cel mai bine atunci când vine vorba de slăbit. Deci, în ce măsură merită luate aceste medicamente cu efectele lor secundare?

Produsele dietetice

Fată care bea ceai

Acesta este un alt tip de produs pentru slăbire care devine din ce în ce mai popular. 95% dintre aceste produse nu sunt eficiente. Este important să fii bine informat/ă și să știi ce cumperi. Există câteva produse care te pot ajuta să slăbești într-un mod sănătos, dar majoritatea sunt inutile.

Printre produsele dietetice, cele mai utilizate sunt diureticele, laxativele și arzătoarele de grăsimi. De exemplu, oamenii folosesc lapte de mei, ceai de senna și frunze de aloe vera. Acestea sunt produse diuretice și laxative. Prin urmare, ele ajută la eliminarea deșeurilor din organism, dar nu vei pierde în greutate.

În ceea ce privește produsele pentru slăbit care pretind că ard grăsimile, există substanțe care provin din alge, L-carnitină, leptină sau acid linoleic conjugat. Ele ajută la formarea țesutului muscular în timp ce luptă împotriva acumulării grăsimilor. La fel ca pastilele pentru slăbit, trebuie să adopți și o dietă echilibrată și să faci exerciții fizice în mod regulat.

În cele din urmă, singurul lucru care te va ajuta să slăbești este voința, alături de un stil de viață sănătos. Unele dintre aceste produse pentru slăbit te pot ajuta, dar nu poți pierde în greutate fără a depune efort.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Graff SK., Mario FM., Ziegelmann P., Spritzer PM., Effects of orlistat vs metformin on weight loss related clinical variables in women with pcos: systematic review and meta analysis. Int J Clin Pract, 2016. 70 (6): 450-61.
  • Dedov II., Melnichenko GA., Troshina EA., Mazurina NV., et al., Body weight reduction associated with the sibutramine treatment: overall results of the PRIMAVERA primary health care trial. Obes Facts, 2018. 11(4): 335-343.
  • Varghese S., Kubatka P., Rodrigo L., Gazdikova K., et al., Chili pepper as a body weight loss food. Int J Food Sci Nutr, 2017. 68 (4): 392-401.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.