6 motive pentru care nu slăbești - Doza de Sănătate
 

6 motive pentru care nu slăbești

Multe diete au cerințe foarte solicitante și te încurajează să consumi alimente procesate, cu conținut scăzut de calorii, care pot provoca deficiențe nutriționale. Prin urmare, nu le poți urma pe termen lung. Mai devreme sau mai târziu, ceea ce trebuie să faci este să înveți să mănânci sănătos.
6 motive pentru care nu slăbești
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Potrivit unui sondaj realizat de SEEDO (Societatea spaniolă pentru studiul obezității), 81% dintre spanioli nu reușesc să-și respecte dietele. Pentru a slăbi, trebuie să identifici obstacolele care te împiedică să adopți o dietă sănătoasă și să cauți soluții. Din această cauză, dorim să analizăm posibilele motive pentru care curele de slăbire continuă să eșueze. Citește mai departe pentru a afla primele 6 motive pentru care nu slăbești!

De ce nu funcționează curele de slăbire?

Dacă urmezi chiar acum o cură de slăbire, este posibil să-ți fi pus deja această întrebare. Unele studii au indicat faptul că două din trei persoane care trec printr-o cură de slăbire nu numai că se îngrașă din nou, ci acumulează mai multe kilograme decât au pierdut inițial.

Drept urmare, apare frustrarea. Este un ciclu vicios. Cântarul devine un roller coaster și apar efecte negative atât pentru metabolism, cât și pentru starea ta de spirit.

6 motive pentru care nu slăbești

1. Nu mai consumi grăsimi esențiale sănătoase

Alimente ce conțin grăsimi sănătoase
Consumul redus de acizi grași omega-3 este asociat cu un consum mai mare de grăsimi nesănătoase.

Acesta ar putea fi principalul motiv pentru care curele de slăbire nu au succes. Unii profesioniști din domeniul sănătății susțin faptul că un dezechilibru în consumul de acizi grași omega-3 și omega-6 poate fi legat de obezitate.

În mod ideal, ar trebui să consumi aproximativ aceeași cantitate de omega-6 și omega-3. Dar, în mare parte din cauza unui consum ridicat de alimente procesate, care conțin adesea uleiuri vegetale și grăsimi trans, consumul de acizi grași omega-6 este prea mare în comparație cu aportul de omega-3.

În plus, dacă încetezi să consumi alimente bogate în acizi grași omega-3, vei ajunge să mănânci în exces, deoarece corpul tău nu primește toate substanțele nutritive de care are nevoie și poftește la grăsimi de orice fel, ducând la apariția exceselor.

2. Există un deficit de calorii

Deoarece corpul tău lucrează pentru a-și menține greutatea, atunci când nu primește suficientă hrană, este flămând și lipsit de nutrienți. Dacă acest lucru se întâmplă în mod constant, se declanșează un răspuns de supraviețuire. Organismul încetinește metabolismul pentru a economisi resurse.

Corpul își monitorizează inteligent producția de energie, deoarece nu știe când va avea acces la nutrienții de care are nevoie. Acest proces ne ține în viață în vremuri de foamete.

În mod paradoxal, faptul că nu consumi suficiente calorii poate face ca organismul să se îngrașe, deoarece metabolismul încetinește pentru a intra în „modul de supraviețuire”.

3. Există un deficit de proteine

Alimente proteice sănătoase
Proteinele ar trebui să fie o parte importantă a dietei, inclusiv proteinele vegetale.

Mulți oameni privesc leguminoasele, de exemplu, ca pe un grup alimentar bogat în calorii care ar trebui evitat în curele de slăbire. Însă adevărul este că aceste alimente sunt o sursă de carbohidrați cu absorbție lentă, care mențin senzația de sațietate multe ore. În plus, deoarece sunt bogate în proteine și ajută la dezvoltarea masei musculare, leguminoasele ajută și la arderea grăsimilor.

4. Faci prea mult sport

Efectuarea de exerciții fizice în mod regulat este foarte importantă, dar sunt suficiente 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi. Dacă faci exerciții fizice prea intense, vei declanșa răspunsul la stres al corpului.

A face acest lucru în mod repetat poate trimite corpul într-o stare de stres cronic. Atunci când se întâmplă acest lucru, sistemul imunitar devine mai slab și corpul eliberează cortizol, hormonul stresului, care poate contribui la creșterea în greutate. De asemenea, cortizolul este asociat cu probleme imune, depresie și infertilitate.

5. Dieta îți provoacă stres

Femeie care se gândește la motive pentru care nu slăbești
Dieta ar trebui să presupună ajustări ale stilului de viață, nu restricții care te stresează.

Antrenamentul excesiv nu este singurul aspect al pierderii în greutate care poate declanșa răspunsul la stres al corpului. Îngrijorarea constantă cu privire la ceea ce mănânci, numărarea caloriilor și pierderea plăcerii de a mânca îți pot stresa corpul.

În loc să încerci să-ți adaptezi stilul de viață la regulile stricte ale unei diete, încearcă să consumi doar alimente sănătoase care să-ți satisfacă gusturile.

6. Dieta dă greș deoarece nu este sustenabilă

Curele de slăbire au reguli exigente, ceea ce le face greu de urmat pe termen lung. Mai devreme sau mai târziu, trebuie să înveți să mănânci sănătos.

În loc să pierzi mult timp păcălindu-ți corpul în detrimentul sistemului nervos și al sănătății, poți profita de funcțiile naturale ale organismului. Îi poți oferi corpului un flux constant de alimente delicioase, astfel încât să poată produce energie. Păstrarea unui flux constant de substanțe nutritive menține stabilitatea zahărului în sânge, îți permite să te concentrezi și îți oferă claritate mentală.

În plus, dacă înveți să mănânci sănătos fără a te înfometa, vei lua decizii mai inteligente și mai conștiente cu privire la ce alimente consumi și în ce cantități.

Acestea au fost principalele 6 motive pentru care nu slăbești. Pune în aplicare toate sfaturile de mai sus pentru a-ți putea atinge obiectivele. Nu renunța!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mann T, Tomiyama AJ, Westling E, Lew AM, Samuels B, Chatman J. Medicare’s search for effective obesity treatments: diets are not the answer. Am Psychol. 2007 Apr;62(3):220-33. Review. PubMed PMID: 17469900.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442
  • Rajan TM, Menon V. Psychiatric disorders and obesity: A review of association studies. J Postgrad Med. 2017 Jul-Sep;63(3):182-190.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.