Logo image
Logo image

Ce este scannerul intraoral și ce beneficii oferă?

5 minute
Scannerul intraoral este folosit din ce în ce mai frecvent în stomatologie. Aflați totul despre acest dispozitiv dentar revoluționar!
Ce este scannerul intraoral și ce beneficii oferă?
Vanesa Evangelina Buffa

Scris și verificat de medicul stomatolog Vanesa Evangelina Buffa

Ultima actualizare: 12 februarie, 2023

Progresele tehnologice au ajuns în cabinetele stomatologice pentru a optimiza îngrijirea pacientului și pentru a oferi experiențe mai confortabile. Scannerul intraoral este un instrument cu multe beneficii, care face parte din echipamentele de ultimă oră ale clinicilor moderne.

Până acum câțiva ani, la reprezentarea și studierea morfologiei interne a gurii pentru realizarea de proteze sau aparate, era necesară prelevarea de amprente dentare. Se foloseau mulaje din alginat sau silicon, care erau introduse în gura pacienților.

Această tehnică necesita mai mult timp și provoca pacientului disconfort, cum ar fi greață sau gustul neplăcut în gură. Rezultatele obținute puteau fi imprecise din cauza instabilității materialelor.

Astăzi, datorită scannerului intraoral, diagnosticarea este mai rapidă și tratamentele sunt mai precise. Cu acest instrument se evită amprentele tradiționale, obținându-se modele si imagini 3D.

Digitalizarea în stomatologie are multe avantaje, atât pentru pacient, cât și pentru medic. Vă spunem tot ce trebuie să știți despre scannerul intraoral și principalele sale beneficii!

Ce este scannerul intraoral și ce beneficii are?

Un scanner 3D intraoral este un dispozitiv folosit în cabinetele stomatologice pentru a preleva amprente digitale tridimensionale ale cavității bucale. Este un sistem computerizat care permite înregistrarea detaliată a topografiei bucale.

Echipamentul constă într-un stick cu cameră încorporată, conectat la un monitor care recreează gura pacientului. Stickul este introdus în cavitatea bucală pentru a înregistra topografia interiorului acesteia și pentru a transfera aceste informații pe ecran printr-un software special.

Scannerul intraoral este capabil să înregistreze dimensiunea și forma detaliată a fiecărui element dentar, separarea interdentară și aspectul suprafeței palatului, gingiilor, implanturilor, protezelor și restului elementelor care alcătuiesc interiorul gurii.

Această informație este procesată prin programe informatice care realizează reconstrucția 3D a gurii pacientului.

Întrucât acestea sunt imagini de înaltă precizie, eroarea umană este aproape complet eliminată. Pe aceste hărți detaliate ale gurii, planificarea tratamentelor este mult mai simplă.

În plus, tehnologia îi permite stomatologului să partajeze informații cu laboratorul dentar în câteva secunde. Acest lucru scurtează timpii de așteptare în cazul ortodonției, deoarece nu trebuie trimis fizic niciun model.

Înlocuirea mulajelor tradiționale

Tehnica tradițională de prelevare a amprentelor bucale necesită utilizarea unei tăvi din plastic sau metal care este umplută cu un material moale, cum ar fi alginatul sau siliconul. Tava este introdusă în cavitatea bucală, iar materialul se întărește pentru a obține modelul cavității bucale.

Când tava este scoasă din gura pacientului, amprenta este umplută cu alt material, cum ar fi ipsosul, pentru a obține duplicatul gurii pacientului. Laboratoarele dentare folosesc aceste modele rigide pentru a proiecta și fabrica proteze sau aparate ortodontice.

Această tehnică poate fi incomodă pentru pacient și necesită mai mulți pași. În plus, modelele obținute nu sunt la fel de precise și pot duce la erori în proiectarea aparatelor sau a protezelor.

Din acest motiv, în prezent, utilizarea scannerelor intraorale câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Aceste dispozitive sunt mai confortabile, mai ușor de utilizat și mai rapide și oferă rezultate mult mai precise și fiabile.

Some figure
Modul tradițional de obținere a amprentelor bucale constă în utilizarea unor materiale precum alginatul.

Cum se utilizează scannerul intraoral?

Scannerul intraoral are un cap în formă de creion, cu o cameră încorporată, care este responsabilă de realizarea imaginilor din interiorul gurii. Acest instrument este conectat la un monitor care primește și procesează toate informațiile în imagini 3D.

Pentru a utiliza scannerul intraoral, medicul dentist plasează camera în interiorul cavității bucale a pacientului și o deplasează încet peste dinți și gingii. În acest fel, aparatul înregistrează informațiile necesare computerului pentru a reproduce în detaliu, simultan și în 3D, caracteristicile interiorului bucal.

Odată ce dentistul termină de scanat toate fețele dinților pacientului, software-ul realizează o imagine completă a gurii cu ajutorul inteligenței artificiale.

În plus, la efectuarea scanării intraorale, datele corespunzătoare istoricului pacientului sunt introduse în sistem. Toate informațiile despre situația actuală a gurii sunt salvate pentru consultații viitoare sau pentru a compara cu înregistrările anterioare și a evalua evoluția tratamentelor.

Descoperiți: Care este relația dintre alimentele reci și sensibilitatea dentară?

Când se utilizează scannerul 3D intraoral?

Există mai multe terapii care necesită înregistrarea interiorului cavității bucale. Acestea sunt cele mai comune:

  • Operații ghidate
  • Fabricarea dispozitivelor de retenție
  • Fabricarea de proteze și coroane la comandă
  • Proiectarea fațetelor
  • Realizare de aparate ortodontice la comandă
  • Realizarea aparatelor dentare invizibile
  • Planificarea tratamentelor ortodontice
Some figure
Ortodonția a câștigat precizie odată cu folosirea scanerului intraoral în planificarea tratamentului.

Scannerul intraoral și principalele beneficii în stomatologie

Am menționat deja câteva dintre avantajele scannerului intraoral. Primul și cel mai evident beneficiu este înlocuirea metodelor tradiționale de amprentare. Procesul este curat, rapid și confortabil. Gustul neplăcut și statul cu gura deschisă până când materialul de amprentare se întărește sunt evitate.

Viteza este un alt avantaj al utilizării scannerului intraoral, nu numai la înregistrarea interiorului gurii, ci și la trimiterea informațiilor la laboratorul dentar. Termenii de livrare pentru proteze și aparate sunt minimizați.

Un alt avantaj al acestei tehnologii este faptul că permite urmărirea evoluției tratamentelor. Medicii pot observa, de asemenea, carii, tartru, dinți fracturați sau malpoziții.

Vizualizarea formei gurii și a problemelor acesteia ajută pacientul să înțeleagă mai bine afecțiunile de care suferă și tratamentele care sunt efectuate.

Precizia și fidelitatea imaginilor obținute reprezintă un alt punct în favoarea acestei tehnologii. Această metodă reduce erorile care apar la imprimările convenționale. Dacă din orice motiv rezultatul este distorsionat, în câteva secunde zona poate fi re-scanată. Obținând imagini atât de precise, tratamentele au mai mult succes.

Imaginile sunt salvate ca fișiere și pot fi consultate în orice moment. A avea acest tip de informații valoroase într-un format care nu ocupă spațiu fizic, economisește mult spațiu de stocare în clinicile dentare.

Descoperiți: Anxietatea dentară: caracteristici și tratament

Rezultate

Pe scurt, folosirea unui scanner intraoral ne permite să obținem informații valoroase și precise din interiorul gurii, într-un mod simplu, confortabil și rapid. Utilizarea acestei tehnologii favorizează diagnosticul, permite o mai bună planificare a tratamentului și îmbunătățește rezultatele.

Rezultatele tratamentului depind în mare măsură de analiza cavității bucale. Având imagini precise ale cavității bucale, medicii vor planifica mai bine tratamentele, iar pacienții vor obține zâmbetul mult visat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bernal González, C. APLICACIONES DEL ESCÁNER INTRAORAL EN LAS DISTINTAS RAMAS DE LA ODONTOLOGÍA CONTEMPORÁNEA.
  • Pradillo, R. V., González, I. C., Dávila, M. M., Pérez, J. A., Godín, B. A., Mansour, N. M., & Cascón, W. P. (2021). Factores que afectan a la precisión de los sistemas de escaneado intraoral: revisión sistemática. Maxillaris: Actualidad profesional e industrial del sector dental23(253), 12-26.
  • Chávez, G. L., Medina, L. L. B., Martínez, P. O. C., Vásquez, B. E. M. G., & Ho, J. K. Uso del escáner intra-oral para la colocación de implantes dentales guiados por computadora. Craneoplastía con implante de titanio individualizado mediante tecnología CAD/CAM 4.
  • Bascón Mallado, M. (2018). Precisión de los escáneres intraorales en las rehabilitaciones orales completas sobre implantes.
  • Vélez Jaramillo, A. S., Martínez Saravia, J. A., & Villarraga Rodríguez, A. M. Exactitud de escáneres intraorales en prostodoncia. Una revisión de la literatura.
  • Zuluaga Martinez, M. I., Osorio Correa, L. A., Duque Vélez, M., Naranjo Pizano, R. M., Muñoz Zapata, S., Uribe Trespalacios, P., & Manrique Hernandez, R. D. (2021). Precisión dimensional del escaner intraoral y extraoral con diferentes materiales de impresión: estudio in vitro.
  • Rodríguez, C. M. (2021). Impacto de condiciones intra y extraorales en la eficacia y eficiencia de dos sistemas de escaneado intraoral (Doctoral dissertation, Universidad Complutense de Madrid).
  • Morales-Núñez, M. D., Moreano-Moreano, R. O., & Salame-Ortiz, V. A. Escáneres intraorales vs impresiones convencionales para diagnóstico y tratamiento odontológico Intraoral scans vs. conventional impressions for dental diagnosis and treatment.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.