Ce este septoplastia și ce presupune?
Septoplastia este o procedură chirurgicală ce constă în repararea pasajelor nazale și facilitarea respirației. Reprezintă o operație care este efectuată la pacienții cu septul deviat, rinită recurentă sau probleme cu sinusurile.
Septoplastia este cunoscută și ca reconstrucția septală. Este important de menționat că această procedură nu este una estetică. Deși generează o modificare a formei nasului, scopul intervenției nu este să îmbunătățească aspectul fizic, ci să prevină problemele de sănătate.
Ce este septoplastia?
Septoplastia este o procedură chirurgicală corectivă ce are drept scop îndreptarea septul deviat. Septul trebuie localizat în centrul nasului. Dacă nu este aliniat corect, există riscul ca una din nări să devină mai îngustă. Drept consecință, fluxul de aer normal este obstrucționat și survin dificultăți de respirație.
Prezența unui sept nazal deviat poartă numele de dismorfie septală. Aceasta reprezintă o modificare a cărei origine poate fi congenitală sau dobândită. În primul caz, este rezultatul compresiei intrauterine, traumatismelor la naștere sau alterărilor în dezvoltarea craniofacială. În cel de-al doilea caz, la baza problemei stă un traumatism sau o alterare a creșterii echilibrate.
Deviația nazală poate să producă obstrucții, respirație predominant orală, apnee în somn și gură uscată. Este o problemă cauzată adesea de alergii și de îngustarea pasajelor nazale.
Ce implică această intervenție?
În majoritatea cazurilor, septoplastia implică anestezie generală. Este o operație realizată în regim ambulator, adică nu necesită spitalizare prelungită.
Pacientul care va fi supus intervenției se întinde pe spate pe o targă. Capul său trebuie să fie ridicat deasupra trunchiului, la un unghi de 30°.
Procedura începe cu infiltrații vasoconstrictoare și anestezice la nivelul mucoasei septale. Acest lucru permite disecția corectă între cartilaj și os. Astfel, țesutul care necesită remodelare devine expus.
Câteodată este necesară îndepărtarea unor mici bucăți de os și cartilaj. Pasul următor este punerea la loc a mucoasei și prinderea acesteia cu suturi. De obicei, chirurgul va plasa un dop nazal timp de 48 de ore, astfel încât să nu apară vânătăi sau sângerări.
Diferențe între septoplastie și rinoplastie
În termeni generali, rinoplastia se referă la orice intervenție chirurgicală la nivelul nasului. Însă septoplastia și rinoplastia nu sunt același lucru. Pe de o parte, scopul septoplastiei este să corecteze un sept și perete nazal dismorfic. Rinoplastia are drept scop modificarea formei nasului.
Citește și:
O rinoplastie este o operație care modifică structura externă a nasului, îmbunătățindu-i aspectul estetic. Deși în unele cazuri poate ajuta la corectarea funcționării acestui organ, acesta nu este scopul specific al intervenției. În concluzie, principala diferență este faptul că septoplastia are o origine medicală, pe când rinoplastia este de origine estetică.
Înainte și după operație: aspecte de luat în considerare
Pentru a te supune unei septoplastii, trebuie să vorbești cu medicul tău despre cum să te pregătești și ce riscuri poate implica. Trebuie să ai la îndemână istoricul tău medical pentru a putea răspunde la orice întrebare pe care specialistul o are cu privire la acesta.
Medicul va efectua un examen fizic în care va scana pielea din interiorul și exteriorul nasului. Acesta ar putea face fotografii ce vor servi drept punct de referință pentru tine în cadrul operației care urmează.
Înainte de intervenție, este indicat să nu iei medicamente precum ibuprofenul sau aspirina. Dacă ești fumător, medicul te va ruga să eviți țigările în zilele de dinaintea operației. Cu o zi înainte, nu trebuie să mănânci prea mult sau să consumi băuturi alcoolice.
După operație, ar fi bine să iei în considerare următoarele:
- Odihnește-te cu capul ușor ridicat.
- Evită să-ți sufli nasul timp de câteva săptămâni.
- Poartă haine care se deschid și se închid în față sau în spate, pentru a evita să le tragi peste cap.
- Nu te implica în activități obositoare, cum ar fi exercițiile aerobice.
- Evită alimentele foarte fierbinți și alcoolul.
- Nu fuma în primele luni.
Recuperarea după septoplastie
Este firesc să experimentezi o ușoară inflamație la nivelul feței, dureri de cap și obstrucție nazală în primele zile după septoplastie. Disconfortul este minor în timpul recuperării și poate fi ținut sub control cu ajutorul analgezicelor orale. Congestia tinde să dispară după o săptămână.
În general, medicul te va sfătui să te odihnești toată ziua după intervenție. Pentru a ameliora inflamația, poți să aplici comprese reci pe față, fără a-ți umezi nasul. În primele 24 de ore, nu face baie sau duș. Pentru a curăța regiunea afectată, urmează instrucțiunile primite de la medic la externare.
Ar putea să te intereseze:
Dacă întâmpini dificultăți de respirație sau sângerări nazale abundente care nu se opresc, sună medicul sau mergi la spital. Procedează la fel în cazul în care simți o durere care nu se ameliorează cu analgezice, ai febră mare și frisoane sau gâtul este rigid.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Contreras, V., Carrasco-Labra, A., Andrews, N., Brignardello-Petersen, R., & Pantoja, R. (2012). Estudio transversal de la desviación del tabique nasal en las fisuras unilaterales operadas. Cir Pediatr, 25(2), 75-7.
- Awuapara Flores, S. (2018). Evaluación tomográfica del septum nasal y profundidad del arco palatino posterior en los diferentes patrones faciales verticales de pacientes del Servicio de Ortodoncia de la Clínica Docente UPCH en el periodo 2009 al 2016.
- Arias-Gallo, J., González-Otero, T., Pingarrón-Martín, L., & Palacios-Weiss, E. (2018). Septoplastia extracorpórea para la correción nasal en casos complejos. Resultados en 16 pacientes. Revista Española de Cirugía Oral y Maxilofacial, 40(1), 7-14.
- Gómez, Justino Rodríguez-Alarcón, et al. “La patología neonatal asociada al proceso del parto.” Junta Directiva de la Asociación Española de Pediatría (2002): 161.
- Soria, J. H., et al. “Tratamiento de la desviación nasal inaparente.” Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana 36.3 (2010): 223-230.
- Canto Vidal, Bernardo. “Rinoplastia primaria y secundaria.” MediSur 10.5 (2012): 375-379.
- Arias, Jessica Karina Borja, et al. “Tratamiento antiplaquetario prequirúrgico y postquirúrgico.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 906-918.
- Tellez-Galicia, Dania Miriam, and Jaime Vera-Domínguez. “Septoplastia y rinoseptoplastia con anestesia local tumescente vs. anestesia general.” Revista de Sanidad Militar 66.1 (2012): 29-33.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.