Perforarea septului nazal: simptome și tratamente - Doza de Sănătate
 

Perforarea septului nazal: simptome și tratamente

Utilizatorii de cocaină prezintă un risc semnificativ de perforare a septului nazal. Mai jos, îți explicăm tot ce trebuie să știi despre această afecțiune.
Perforarea septului nazal: simptome și tratamente

Ultima actualizare: 08 februarie, 2021

Perforarea septului nazal este o problemă care afectează nasul. În unele cazuri, este posibil să nu provoace niciun simptom. Cu toate acestea, este asociată și cu un risc ridicat de complicații.

Unele dintre cauzele sale, cum ar fi consumul de cocaină și anumite proceduri chirurgicale, cum ar fi septoplastia, îi cresc incidența. Ambele cauze sunt frecvente în zilele noastre.

Perforarea septului nazal poate necesita tratament medical sau chirurgical. În acest articol, îți explicăm tot ce trebuie să știi despre această afecțiune și metodele de tratament.

Ce este perforarea septului nazal?

Nasul este o structură complexă, esențială pentru ca procesul de respirație să se desfășoare corect. Are două cavități numite nări, care sunt responsabile de filtrarea aerului care este respirat. Astfel, aerul poate ajunge la plămâni mai curat, mai umed și mai cald, ceea ce previne infecțiile sau leziunile.

Nările sunt separate unele de altele de septul nazal. Acesta este o structură alcătuită din cartilaj și os și împarte vertical nasul. Constituie peretele interior al nărilor. Astfel, ajută la canalizarea trecerii aerului.

Perforarea septului nazal constă în apariția unei găuri. Gaură determină comunicarea ambelor nări și, în funcție de cât de mare este, pot apărea simptome mai mult sau mai puțin grave.

Cauzele perforării septului nazal

Etiologia perforației septului nazal este foarte variată. Întrucât septul nazal este o structură parțial cartilaginoasă, acesta este sensibil la anumiți agenți care pot deteriora țesutul.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme este efectuarea unei proceduri chirurgicale în zona nazală. Perforația poate apărea ca o complicație a rinoplastiei, mai ales atunci când este făcută pentru a elimina o problemă de respirație. Rinoplastia este o intervenție chirurgicală care modifică forma nasului, atât în scopuri estetice, cât și pentru îmbunătățirea respirației.

Conform manualului MSD, perforația septului nazal poate fi secundară unei infecții sau traume. De fapt, suflarea continuă a nasului și piercing-urile de sept (cele care trec prin sept) pot provoca acest lucru.

Bărbat afectat de perforarea septului nazal
Una dintre posibilele complicații ale rinoplastiei este perforația septului nazal.

Alte cauze ale acestei probleme

O altă cauză a perforării septului nazal este consumul de droguri pe cală intranazală. Mai exact, drogul cel mai legat de această afecțiune este cocaina. Conform unui studiu realizat la Spitalul Santa Creu i Sant Pau, cocaina este în prezent una dintre cauzele majore ale acestei afecțiuni.

Cocaina este un drog care determină constricția vaselor de sânge din nas. Prin urmare, deoarece țesutul nu primește suficient sânge, acesta se deteriorează și poate suferi o perforație.

Multe medicamente sunt, de asemenea, legate de această problemă (de exemplu, unele spray-uri cu corticosteroizi nazali). În mod similar, oxigenoterapia prin mască sau ochelari poate afecta septul nazal.

O altă cauză a acestei afecțiuni este expunerea la substanțe chimice sau toxine. Acest lucru se întâmplă în principal persoanelor care lucrează în industrii chimice sau fabrici.

Simptomele cauzate de perforarea septului nazal

Simptomele vor depinde de mărimea găurii. Gaura poate fi foarte mică, având mai puțin de jumătate de centimetru. Sau poate fi mai mare, având 1 cm sau mai mult.

Cel mai comun simptom al cazurilor simptomatice sunt sângerările frecvente ale nasului. Termenul medical pentru sângerări nazale este „epistaxis”. Sângerarea poate fi abundentă și alarmantă, deoarece nările sunt foarte vascularizate.

În unele cazuri, pacientul suferă de rinoree în loc de sângerări nazale. Acesta este termenul medical pentru curgerea nasului. În plus, este normal să se formeze cruste în jurul găurii, ceea ce poate face ca respirația să fie dificilă.

De asemenea, este frecvent ca aceste persoane să experimenteze dureri de cap sau dureri în nas. Un alt semn caracteristic al perforației septului nazal este respirația șuierătoare. Acesta este momentul în care o persoană emite un sunet puternic de fluierat atunci când respiră. Aerul trece prin gaură de fiecare dată când persoana inspiră și expiră.

Această afecțiune poate avea și consecințe estetice. Potrivit Herediana Medical Journal, nasul în șa este o malformație care, în majoritatea cazurilor, este cauzată de această afecțiune. Problema se caracterizează prin pierderea înălțimii nasului.

Tratament

Există diferite moduri de a trata această afecțiune. Alegerea tratamentului depinde de simptomele pacientului și de mărimea găurii. În multe cazuri, o abordare medicală este suficientă. Profesionistul medical poate prescrie un unguent cu bacitracină sau mupirocină. Acest unguent reduce formarea crustei în zona găurii.

Pacientul poate folosi, de asemenea, soluție salină, pe care o administrează sub formă de spray. La fel ca unguentul, ajută la reducerea formării crustei și a ulcerului.

Unele cazuri pot necesita intervenții chirurgicale. Medicul poate lua un implant tisular dintr-o altă parte a corpului pacientului. De fapt, chiar și membranele artificiale pot fi plasate pentru a sigila gaura.

Alte alternative chirurgicale

Medicii de la Spitalul Clinic din Barcelona efectuează un tratament chirurgical alternativ pentru reconstruirea septului nazal perforat. Pentru această intervenție chirurgicală, ei folosesc un lambou pe care îl creează din țesutul fibros care înconjoară craniul (numit lambou pericranian).

În primul rând, fac o incizie la nivelul scalpului, de unde recoltează țesutul. Apoi, fac o deschidere prin osul frontal. După aceea, plasează țesutul peste cavitatea nazală. În acest fel, medicii remodelează septul și elimină gaura.

Avantajul acestei tehnici este faptul că este nedureroasă și implică o recuperare rapidă. De asemenea, nu lasă cicatrici. Singura cicatrice este în partea din spate a craniului, care este acoperită de păr.

Craniu uman
Perforările afectează septul intermediar al nasului.

Diagnostic

Pentru a diagnostica o perforație a septului nazal, este important ca medicii să cunoască simptomele și să verifice cavitatea nazală. În acest scop, ei pot recurge la teste complementare care le permit să vadă clar nările.

Endoscopia este unul dintre cele mai utilizate teste. Acesta constă în introducerea unui tub mic cu o cameră prin nări. În plus, prin acest tub se pot introduce și alte instrumente pentru a ajuta la îndepărtarea crustelor. De fapt, medicii pot obține chiar și probe de țesut.

Un studiu publicat în Journal of Radiology explică faptul că tomografia computerizată este unul dintre cele mai utile teste de diagnostic, în special la consumatorii de cocaină.

Perforațiile septului nazal sunt prevenibile

Este important să reții și să-ți amintești faptul că, în multe cazuri, perforațiile septului nazal pot fi evitate. Afecțiunea tinde să apară din cauza inhalării drogurilor sau iritanților.

Din acest motiv, pe lângă evitarea obiceiurilor distructive, este esențial să-ți protejezi nările dacă lucrezi în industrii chimice sau fabrici. În plus, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului dacă începi să suferi de oricare dintre simptomele descrise mai sus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Medina, R., Espinós, M. A., Bartumeus, P., Tamarit, J. M., & Vilar, J. (2009). Perforación del tabique nasal en consumidores de cocaína: Importancia de la tomografía computarizada. Radiologia, 51(1), 90–92. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(09)70411-4
  • Nariz en silla de montar. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1018-130X2014000200010
  • Perforación del tabique – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-co/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/trastornos-de-la-nariz-y-de-los-senos-paranasales/perforación-del-tabique
  • Neumann, Andreas, Carolina A. Morales-Minovi, and Hans-Jürgen Schultz-Coulon. “Cierre de las perforaciones del tabique nasal mediante colgajos «en puente».” Acta Otorrinolaringológica Española 62.1 (2011): 31-39.
  • Puiggrós, I. V., Olmo, A. P., Ramón Montserrat, J., Hospital De La, G., Creu, S., & Pau, S. (n.d.). Libro virtual de formación en ORL PATOLOGÍA DEL SEPTUM NASAL. SEPTOPLASTIA.
  • Molina, Purificación Contreras, et al. “Complicaciones nasales y orbitarias secundarias al abuso de cocaína inhalada.” Acta Otorrinolaringológica Española 63.3 (2012): 233-236.
  • Keskin, Duygu, Cemal Cingi, and Ibrahim Sayin. “Puesta al día de la terapia con corticoides intranasales.” Incidencia de la queratitis infecciosa y resultados de 351 712 procedimientos de cirugía refractiva con láser excimer (2014): 521.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.