Formele nasului: tu ce tip de nas ai? - Doza de Sănătate
 

Formele nasului: tu ce tip de nas ai?

Există diferite tipuri de forme ale nasului. Fiecare formă are caracteristicile și farmecul ei distinctiv. Le știi pe toate? În mare măsură, acestea depind de ascendența geografică și culturală. Citește mai departe!
Formele nasului: tu ce tip de nas ai?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Din punct de vedere estetic, centrul feței este foarte important pentru armonizarea trăsăturilor chipului. Acesta este motivul pentru care, în mare măsură, fețele oamenilor depind de formele nasului.

Desigur, dincolo de asta, nasul îți permite să respiri, să percepi mirosurile și să-ți sprijini ochelarii. În acest articol, ne vom concentra în mod special pe formele nasului. Știi ce tip ai?

Formele nasului: tu ce nas ai?

Ca și restul trăsăturilor faciale, nasul fiecărei persoane este diferit și are caracteristici unice. Din acest motiv, putem spune că, deși toate nasurile sunt diferite, ele armonizează întotdeauna fața.

Designul anatomic al nasului este de bază: nările sau cavitățile nazale prin care trece aerul, două aripioare nazale care acoperă aceste cavități, septul și vârful. Acestea, la rândul lor, sunt elementele care determină tipurile de forme ale nasului.

Cu toate acestea, pot exista multe diferențe între un nas și altul. Aspectul nasului variază în funcție de forma podului, înălțimea, lățimea și deschiderea cavităților nazale, printre alte aspecte. Acest lucru face posibilă clasificarea nasurilor în grupuri mari, în funcție de forma lor generală.

Formele nasului la bărbați
Formele nasului sunt legate de ascendența geografică și amestecul populațiilor din întreaga lume.

Nasul plat

Un nas plat se caracterizează prin faptul că are un pod scufundat scurt. Nările sunt extinse în lateral. De asemenea, vârful este plat. Poartă acest nume deoarece are un aspect scufundat sau turtit în lateral. Cu alte cuvinte, puntea nazală nu iese prea mult în evidență.

Nasul plat este des întâlnit la populațiile cu tonuri galbene și negre ale pielii. La asiatici, este mai puțin lat decât la persoanele cu caracteristici africane.

Nasul cu vârful în sus

Spre deosebire de cel precedent, acest tip de nas are vârful proeminent. Septul este de obicei drept, deși se curbează puțin spre final. Prin urmare, cavitățile nazale par să se îndrepte spre înainte.

Acest tip de nas este comun la persoanele din nordul Europei. Cu toate acestea, predomină și în alte grupe de populație. Acest tip de nas a rezultat dintr-o adaptare ce le permite oamenilor să respire mai bine aerul rece.

Din lateral, nasurile cu vârful în sus par ascuțite, ca cele ale unor personaje din desene animate. Este una dintre cele mai solicitate forme ale nasului în intervențiile de rinoplastie. Cu toate acestea, trebuie să subliniem faptul că nu toate fețele se armonizează în același mod.

Nasul lat

Caracteristica distinctivă a unui nas lat este o lărgire constantă de la sept către vârf. Celebrul jucător de baschet Lebron James are acest tip de formă a nasului.

Aripioarele nazale sunt dilatate, la fel ca și cavitățile nazale. De asemenea, nasul lat se numește și nas nubian, deoarece este comun la etnicii afro-americani, asiaticii din estul continentului și hispanici. Este, de asemenea, obișnuit și la alte populații din Africa de Nord, inclusiv Sudan.

Nasul acvilin sau roman

Un nas acvilin are un pod înalt, lung și proeminent. Septul se curbează spre interior în vârf. Acesta este motivul pentru care este cunoscut și sub numele de nas cârn, deoarece seamănă cu ciocul unei păsări. Acest aspect se observă cel mai mult din lateral.

Este caracteristic anumitor grupuri etnice din sudul Europei (Spania, Italia, Franța și Portugalia). De asemenea, este obișnuit printre arabi și regiunile care la un moment dat au fost ocupate de aceștia în trecut, precum și la popoarele slave.

Nasul grecesc

Un nas grecesc este echilibrat. Podul este drept, septul abia iese în evidență, iar nările sunt mici. Astfel, aripioarele nazale nu se dilată prea mult. Este complementul perfect al așa-numitului profil grecesc.

Poți observa acest tip de formă de nas în lucrările picturale și sculpturale clasice greco-latine. Acest tip de formă de nas predomină, deși nu exclusiv, în țările europene din bazinul mediteranean.

Nasul bulbos

După cum sugerează și numele, acest nas arată ca un bec. Are un vârf nazal rotund, lat. De fapt, aripioarele nazale nu ies atât de mult în evidență.

Desigur, se remarcă vârful rotunjit sau în formă de bilă, precum și mărirea părții care înconjoară cavitățile nazale. Acest tip de formă a nasului este obișnuit la persoanele cu pielea neagră, la persoanele cu descendență africană și la americanii de rasă mixtă.

Nasul mic

Un nas mic pare răsturnat. Este mult mai scurt la pod și sept. Poate fi rotunjit la bază. De asemenea, nu este foarte larg și are aripioare și cavități nazale mici.

Distanța de la arcul sprâncenelor până sub nări este scurtă în comparație cu celelalte tipuri de nasuri. Acesta este motivul pentru care arată atât de mic pe fața unei persoane.

Nasul mare și gros

Acest nas ocupă o mare parte a feței unei persoane. Poate fi proporțional, acvilin sau cu aripioare nazale mari, cu vârful rotunjit sau bulbos.

Acest tip de nas se remarcă din lateral, dar și din față. Celebrul personaj literar Cyrano de Bergerac este un caz emblematic al unei persoane cu un nas mare și proeminent.

Acest tip de nas nu predomină într-un anumit grup de populație. Cu toate acestea, este mai puțin frecvent în rândul asiaticilor și al nord-europenilor.

Fată cu nasul cârn
Acest tip de nas este mare și unic.

 

Nasul neuniform, strâmb sau asimetric

Este posibil ca nasul unor persoane să fie oarecum inegal. O parte este diferită de cealaltă. De asemenea, poate semăna cu o curbă în formă de S, văzut din față. Inegalitatea sau asimetria pot fi cauzate de traume.

Actorul Owen Wilson are acest tip de nas.

Formele nasului: variații

Nasul este partea feței care atrage cel mai mult atenția. Fiecare formă a nasului este diferită și foarte personală. Cu toate acestea, nu toată lumea este mulțumită de nasul cu care s-a născut. Acesta este motivul pentru care mulți oameni consideră că apelarea la rinoplastie este o opțiune de îmbunătățire sau schimbare a formei nasului. Cu toate acestea, necesitatea unei proceduri chirurgicale apare și din cauza unei probleme de sănătate, cum ar fi deviația de sept sau malformațiile congenitale.

În general, forma nasului reflectă multe lucruri (de exemplu, strămoșii noștri, cultura și locația geografică). De fapt, forma nasului ne poate spune și cine suntem și de unde venim.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hübner M, Ramírez R, Nazer J. Malformaciones congénitas. Diagnóstico y manejo neonatal. Santiago de Chile: Editorial Universitaria, 2005.
  • Ruiz L, Latarjet M. Anatomía humana. Buenos Aires, Editorial Médica Panamericana, 2008.
  • Tamarit JM, Ferrandis E, García-Parrado L, Dalmau J. Nariz y sociedad: curiosidades y anécdotas sobre el apéndice nasal. Therapeía; 2012, 4: 55-68.
  • Vargas H.  Rinología. Fisiología de las Fosas Nasales [En línea].  Universidad Nacional Mayor de San Marcos, 2014. URL Disponible en: https://sisbib.unmsm.edu.pe/BibVirtualData/Libros/Medicina/cirugia/Tomo_V/archivos%20PDF/7Rinologia.pdf
  • Bagheri S, Khan H, Cuzalina A. Rhinoplasty: Current therapy, an issue of oral and maxillofacial surgery clinics. Filadelfia: Elsevier, 2012.
  • Uzun A, Ozdemir F. Morfométrica análise de nasais formas e ângulos em adultos jovens. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology; 2012, 80(5): 397-402.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.