Logo image
Logo image

Ce este și care este tratamentul torsiunii ovariene?

4 minute
Torsiunea ovariană este rară, dar reprezintă o urgență medicală. Diagnosticul în timp util este necesar pentru a menține funcția organului.
Ce este și care este tratamentul torsiunii ovariene?
Mariel Mendoza

Scris și verificat de medicul Mariel Mendoza

Ultima actualizare: 30 octombrie, 2022

Torsiunea ovariană apare atunci când unul dintre cele două ovare se răsucește pe ligamentele care îl țin pe loc. Această răsucire provoacă întreruperea fluxului de sânge către organ și chiar către trompe, cu scăderea consecutivă a oxigenării țesuturilor. Care este tratamentul torsiunii ovariene?

Principalele simptome ale torsiunii ovariene sunt durerea abdominală inferioară și pelvină severă, vărsăturile precedate de greață, sângerarea uterină anormală și uneori febra. Afecțiunea este mai frecventă pe partea dreaptă, deoarece ovarul stâng este ținut într-o poziție stabilă de intestin.

Torsiunea ovariană este o urgență medicală care necesită asistență imediată. Tratamentul este doar chirurgical. De aceea, este necesar să putem recunoaște simptomele la timp.

Cum se manifestă torsiunea ovariană?

În torsiunea ovariană, durerea este bruscă și intensă, deși poate fi și intermitentă din cauza perioadelor alternante de torsiune și detorsiune.

Afecțiunea nu apare niciodată fără durere.

Durerea se manifestă în zona abdominală inferioară și pelvină și chiar și pe partea ovarului afectat. În plus, poate provoca vărsături precedate de greață, febră și sângerări uterine anormale.

Dacă torsiunea ovariană nu este tratată imediat, aceasta poate provoca moartea țesuturilor din cauza lipsei de oxigen (ischemie și necroză ulterioară). Torsiunea duce la pierderea țesutului ovarian și a funcției sale. Rareori, zona se poate infecta, iar infecția se poate răspândi în abdomen.

Diagnosticul este important deoarece simptomele pot fi confundate cu cele ale altor afecțiuni:

Descoperiți: 11 simptome care indică faptul că ai nevoie de analize hormonale

Some figure
Durerea pelvină produsă de torsiunea ovariană este severă și reprezintă semnul principal al afecțiunii.

Torsiunea ovariană este mai frecventă între a doua și a patra decadă de viață. De obicei, nu apare înainte de pubertate sau după menopauză.

Cauze

Deși nu există o cauză specifică, există factori de risc asociați. Chisturile, tumorile, abcesele în ovar și trompele uterine sau alte mase apărute în țesutul ovarian pot crește riscul de torsiune ovariană.

Deoarece greutatea suplimentară face ca organul să se rotească, până la 80% din cazuri prezintă un chist sau o masă ovariană, mai ales dacă formațiunea măsoară mai mult de 5 cm. Uneori, pe lângă ovar, și tubul uterin se poate răsuci.

Este posibil ca ligamentul care unește ovarul cu uterul să fie mai slăbit decât în mod normal, ceea ce facilitează deplasarea. Asociate cu o mai mare laxitate ligamentară sunt ovulația indusă în terapia de reproducere asistată, sindromul ovarului polichistic, terapia de substituție hormonală și sarcina.

Nivelurile hormonale ridicate pot relaxa țesutul, făcându-l mai predispus la torsiunea ligamentelor.

Deoarece există o obstrucție a fluxului sanguin, torsiunea ovariană este o urgență medicală. Un istoric de ligatură a trompelor este, de asemenea, un factor de risc.

Descoperiți: 5 semne ale sindromului ovarelor polichistice

Diagnostic

Diagnosticul de torsiune ovariană începe cu o anamneză și un examen fizic. Se folosesc ecografii vaginale și abdominale. Dacă patologia nu este evidentă, poate fi indicată o tomografie computerizată sau un RMN. În plus, este nevoie de analize complete pentru a exclude prezența unei posibile infecții.

Diagnosticul definitiv al torsiunii ovariene presupune vizualizarea acesteia prin intervenție chirurgicală.

Tratamentul torsiunii ovariene este intervenția chirurgicală

Singura metodă de diagnostic și tratament definitiv este intervenția chirurgicală. Pentru a reduce durerea și greața, se recomandă următoarele:

  • Acetaminofen
  • Ibuprofen
  • Naproxen
  • Opioide în caz de durere severă

Intervenția chirurgicală trebuie efectuată cât mai curând posibil pentru a evita ischemia și necroza tisulară. Se poate folosi laparoscopia (chirurgia endoscopică) sau laparotomia (chirurgia deschisă).

În timpul intervenției chirurgicale, ovarul este examinat pentru a determina dacă are suficient flux sanguin. Dacă apar semne de ischemie, întregul ovar trebuie îndepărtat. Uneori, pe lângă îndepărtarea ovarului, este necesară îndepărtarea trompei uterine de pe aceeași parte.

În cazul în care țesuturile nu sunt afectate, sunt suficiente întoarcerea ovarului și evaluarea fluxului sanguin către acesta. În perioada postoperatorie, sunt indicate doze mari de contraceptive pentru reducerea riscului de recidivă.

Some figure
Contraceptivele hormonale pot reduce recidiva, motiv pentru care sunt indicate după operație.

Tratamentul torsiunii ovariene trebuie să fie imediat

Torsiunea ovariană este foarte rară, dar este o cauză care trebuie luată în considerare în caz de durere abdominală bruscă, mai ales la vârsta fertilă.

Este o urgență medicală, deoarece poate duce la ischemie și necroza țesutului ovarian, cu pierderea ulterioară a organului. Cu toate acestea, este important de menționat că, în cazul pierderii unui ovar, fertilitatea nu va fi afectată, deoarece celălalt organ va funcționa în continuare la fel.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists Committee. Adnexal torsion in adolescents: ACOG Committee Opinion No, 783. Obstet Gynecol. 2019;134(2):e56-e63.
  • Huang C, Hong M, Ding D. A review of ovary torsion. Ci Ji Yi Xue Za Zhi. 20017;29(3). Disponible en https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28974907/.
  • Lasso C, et al. Torsión ovárica. Evolución del ovario necrótico tras detorsión laparoscópica. Cir Pediatr 2014;27. Disponible en https://secipe.org/coldata/upload/revista/2014_27-1_26-30.pdf.
  • Sasaki KJ, Miller CE. Adnexal torsion: review of the literature. J Minim Invasive Gynecol. 2014;21(2):196-202.
  • Wang Z, Zhang D, Zhang H, et al. Characteristics of the patients with adnexal torsion and outcomes of different surgical procedures: a retrospective study. Medicine. 2019;98(5):e14321.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.