Ce este și care sunt simptomele și tratamentul cifozei?
 

Ce este și care sunt simptomele și tratamentul cifozei?

Abaterile la nivelul coloanei vertebrale, cum ar fi cifoza, pot însemna mai mult decât o problemă estetică. Cum se tratează cifoza?
Ce este și care sunt simptomele și tratamentul cifozei?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 octombrie, 2022

Cifoza este o abatere a coloanei vertebrale, care constă într-o curbură anormală sau o arcuire a coloanei vertebrale. Spatele prezintă un aspect cocoșat, de obicei la nivelul omoplaților. Care sunt simptomele și tratamentul cifozei?

Cifoza poate fi însoțită de simptome precum durerea sau dificultățile de respirație. Poate fi de origine congenitală sau poate avea alte cauze, printre care se numără fracturile, uzura și osteoporoza.

Pentru diagnostic, sunt efectuate anumite teste, cum ar fi radiografiile și RMN-ul. Tratamentul cifozei depinde de vârstă și de cauză. Include intervenții chirurgicale corective, folosirea corsetelor, fizioterapie și analgezice. Doriți să aflați mai multe informații despre această boală?

Ce este cifoza? Tipuri și simptome

Copil care are nevoie de tratamentul cifozei
Există diferite abateri care pot afecta coloana vertebrală. Cifoza se prezintă ca un fel de cocoașă la înălțimea omoplaților.

Există mai multe tipuri de abateri ale coloanei vertebrale. Scolioza este o abatere laterală, iar lordoza este curbura spre interior în partea inferioară a spatelui (la nivelul taliei). Cifoza este a treia variantă.

Acest termen derivă din cuvântul grecesc kyphós, care înseamnă „îndoit”. Cifoza constă într-o curbură anormală sau exagerată a coloanei vertebrale în partea superioară a spatelui. Apare o cădere înainte a gâtului, a umerilor și a capului, producându-se o înclinare sau o rotunjire sub formă de cocoașă.

Potrivit cercetărilor, prevalența globală a cifozei toracice este de 2,8% ; este mai puțin frecventă în rândul femeilor (2,1%) decât în rândul bărbaților (3,6%). Cu toate acestea, odată cu vârsta cifrele se schimbă, deoarece la femeile aflate în postmenopauză procentul ajunge la 30%.

Tipuri

Există mai multe tipuri de cifoză:

  • Posturală: poate fi cauzată de lipsa unei bune igiene posturale, ceea ce duce la deformarea mușchilor, a oaselor și a articulațiilor.
  • Congenitală: în unele cazuri, această abatere există chiar din momentul nașterii.
  • Juvenilă (numită și cifoză dorsală): afectează vertebrele dorsale.
  • Cauzată de vârstă: odată cu îmbătrânirea, apare slăbirea osoasă și musculară.

Simptome

Cel mai vizibil semn al cifozei este aspectul rotunjit al spatelui la nivelul omoplaților, deși acest lucru poate fi observat și la nivelul gâtului.

În plus, pot apărea și alte simptome, cum ar fi următoarele:

  • Rigiditate la nivelul coloanei vertebrale
  • Sensibilitate și durere la nivelul gâtului și al umerilor
  • Dificultăți de respirație
  • Oboseală generalizată
  • Amorțeală sau dificultate la efectuarea anumitor mișcări

Cauzele cifozei

Vertebrele își pierd forma, dobândind un aspect de pană. Să vedem care sunt cele mai frecvente cauze!

Boala Scheuermann

Denumită și distrofie de creștere, boala Scheuermann afectează complexul discovertebral la adolescenți. Cauza sa este necunoscută, deși pot exista factori mecanici asociați (în special la sportivi), precum și factori genetici. Pe lângă cifoză, provoacă diverse probleme ale coloanei vertebrale, inclusiv leziuni degenerative ale discurilor.

Slăbirea oaselor

La adulții în vârstă, slăbirea oaselor și pierderea masei scheletice asociate cu osteoporoza pot duce la curburi, fracturi și malformații ale coloanei vertebrale, în special dacă vertebrele suferă fracturi de compresie.

Leziuni și traume

Pe lângă fracturile menționate mai sus, pot exista și alte tipuri de leziuni, atât la nivelul vertebrelor, cât și al discurilor și chiar al coloanei vertebrale.

Degenerarea discală

Odată cu vârsta, discurile care separă vertebrele și care joacă un rol de amortizare între ele se pot usca sau comprima. Acest lucru poate provoca sau agrava cifoza.

Probleme congenitale

Uneori, oasele coloanei vertebrale nu se dezvoltă bine în timpul perioadei de gestație. Acest lucru poate fi asociat cu anumite boli, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos.

Alte cauze

Cifoza poate apărea la tineri și la adulții în vârstă și din alte cauze, cum ar fi:

  • Tumori și tratamente pentru cancer
  • Paralizie cerebrală
  • Spondilolisteză
  • Boli hormonale sau endocrine
  • Probleme ale țesutului conjunctiv
  • Tuberculoză
  • Hipermobilitate
  • Neurofibromatoză
  • Boala Paget
  • Scolioză

Cum se stabilește diagnosticul

Femeie cu dureri de spate stând la birou
Deși cifoza afectează mai mult persoanele în vârstă, un stil de viață sedentar și numărul de ore în fața computerului pot influența dezvoltarea acestuia.

Pentru început, medicul va face un examen general care include măsurători (în principal înălțimea). De asemenea, poate face un test de reflex și de forță musculară.

Testele imagistice de diagnosticare includ de obicei:

  • Radiografie: permite observarea gradului de abatere a coloanei vertebrale și detectarea anomaliilor la nivelul vertebrelor.
  • Tomografie: oferă imagini mai detaliate.
  • RMN: atunci când se suspectează o infecție sau o tumoare.
  • Teste neurologice: pentru a detecta dacă există slăbiciune, paralizie sau amorțeală.
  • Densimetrie osoasă: în cazul pacienților cu diagnostic sau suspiciune de osteoporoză.
  • Alte teste: precum funcția pulmonară.

Tratamentul cifozei

Tratamentul cifozei va depinde de cauza și de severitatea sau progresia bolii, precum și de vârsta pacientului. Tratamentul poate include unele sau mai multe dintre următoarele alternative, care pot fi combinate:

Medicamente

Printre medicamentele recomandate se numără analgezicele fără prescripție medicală, cum ar fi acetaminofenul, ibuprofenul sau naproxenul. Dacă durerea este intensă, se folosesc medicamente mai puternice eliberate doar cu prescripție medicală.

La persoanele cu osteoporoză se recomandă medicamente pentru întărirea oaselor (alendronat, ibandronat, risedronat, printre altele), care ajută la prevenirea fracturilor.

Fizioterapie

Kinetoterapeutul poate folosi diferite tehnici pentru a ajuta în tratamentul cifozei:

  • Masarea grupelor musculare afectate
  • Exerciții de respirație
  • Reeducare posturală
  • Electroterapie, termoterapie sau ultrasunete

Intervenție chirurgicală

În cazurile severe în care cifoza determină compresia măduvei spinării sau a nervilor, curbarea depășește 60° și provoacă multă durere sau dacă există o infecție sau o tumoare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Se folosesc tije metalice și șuruburi. Recuperarea poate fi lentă.

Sfaturi pentru îngrijire și prevenire

Dacă este de origine congenitală, cifoza nu poate fi prevenită. În alte situații, riscul ca aceasta să apară sau să se agraveze poate fi redus. Iată câteva sfaturi de care să țineți cont atât pentru prevenire, cât și pentru îngrijire.

1. Utilizarea corsetului

Utilizarea unui corset ortopedic parțial imobilizator poate ajuta mai ales copiii și adolescenții cu boala Scheuermann. Corsetul împiedică progresia bolii.

Corsetul trebuie utilizat corect, urmând întotdeauna recomandările medicului.

2. Postura corectă

Trebuie să încercăm să avem o bună igienă posturală, mai ales dacă suntem în vârstă sau petrecem mult timp stând în fața calculatorului. Acest lucru se aplică și la televizor sau la telefonul mobil.

3. Stilul de viață

Printre consecințele stilului de viață sedentar se numără pierderea de masă, forță și rezistență la nivelul mușchilor care nu sunt folosiți. Acest lucru afectează și spatele.

4. Greutatea

Conform studiilor, deviațiile posturale apar adesea la persoanele cu obezitate, deoarece sarcina asupra coloanei vertebrale este crescută. Acest lucru poate provoca complicații la persoanele cu cifoză. Prin urmare, activitatea fizică și alimentația sănătoasă trebuie să fie o parte integrantă a tratamentului acestei boli.

5. Exercițiile de întindere a spatelui

În unele tipuri de cifoză, pacientul poate experimenta o oarecare ameliorare când execută exerciții de întindere și de întărire a spatelui. Unele dintre acestea pot fi făcute acasă, dar altele necesită ajutorul unui profesionist (fizioterapeut).

6. Consultația medicală

Este important să mergeți la consultații sau controale regulate în următoarele cazuri:

  • Există un istoric personal de abateri (de exemplu, scolioză).
  • Suferiți de osteoporoză sau aveți peste 60 de ani.

Un diagnostic precoce poate însemna un tratament mai eficient sau mai puțin invaziv.

Consecințe și complicații

Măsurile și tratamentele menționate mai sus pot ajuta la reducerea riscului de complicații, cum ar fi următoarele:

  • Dureri de spate: pot deveni invalidante.
  • Dificultăți de respirație: din cauza curburii incorecte, poate exista presiune asupra plămânilor.
  • Performanța de lucru scăzută: dificultăți la mers, condusul mașinii, statul în șezut sau privitul în sus.
  • Insomnie: conform cercetărilor, această boală poate afecta calitatea odihnei.
  • Probleme digestive: prin comprimarea sistemului digestiv, în special a stomacului, apar refluxul și dificultățile la înghițire.
  • Stimă de sine scăzută: persoanele cu cifoză pot avea o auto-percepție negativă a imaginii corporale.

Prognosticul și tratamentul cifozei

Prognosticul depinde de tipul și severitatea bolii, precum și de vârsta persoanei. În cazul adolescenților cu boala Scheuermann, boala se oprește din evoluție atunci când aceștia încetează să crească, fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, li se poate cere să continue să poarte corset.

La vârstnici, momentul în care încep să urmeze tratamentul este decisiv. Oasele lor sunt de mai slabe și pot apărea complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ávila-Ramírez J, Reyes-Rodríguez V. La obesidad y el sobrepeso, su efecto sobre la columna lumbar. Revista Mexicana de Neurociencia. 2009; 10(3): 220-223.
  • Cervantes V, Otero C, Mayoralas S, Díaz Lobato S. Ventilación mecánica no invasiva en enfermedades restrictivas. Revista Americana de Medicina Respiratoria. 2021; 21(1): 35- 40.
  • Durán S, Rodilla V. Abordaje de la enfermedad de Paget en Atención Primaria. A propósito de un caso. Medicina General. 2000: 508-510.
  • Frank M, Engell V, Andersen M, et al. Prevalence, concordance, and heritability of scheuermann kyphosis based on a study of twins damborg. The Journal of Bone & Joint Surgery. 2006; 88(10): 2133 – 2136.
  • Garreau de Loubresse C, Lonjon G, Ferrero G. Cifosis patológicas. EMC – Aparato Locomotor. 2020; 53(3): 1-24.
  • Marty-Poumarat C, Carlier R. Enfermedad de Scheuermann. EMC – Aparato Locomotor. 2017; 50(4): 1-13.
  • Puerto Martínez M. Caracterización clínica y manejo del Síndrome de Ehlers Danlos. Rev Ciencias Médicas. 2017;  21(4): 124-150.
  • Tampe V, Schonhaut L, Espinoza A, Dockendorff I. Hipoplasia vertebral asociada a cifosis toracolumbar en lactantes, ¿variante anatómica? Casos clínicos. Rev Chil Pediatr. 2018; 89(2): 251-256.
  • Vital J, Pedram M. Espondilolistesis ístmica lítica. EMC – Aparato Locomotor. 2005; 38(3): 1-20.
  • Frank Pessler, MD, PhD, Helmholtz Centre for Infection Research. https://www.msdmanuals.com/es/professional/pediatr%C3%ADa/trastornos-del-tejido-conectivo-en-niños/s%C3%ADndrome-de-ehlers-danlos

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.