Ce este și cum să practici egoism sănătos?
Trăim într-o societate în care eticheta egoistă are o conotație negativă. Încă de la o vârstă fragedă, învățăm că sacrificiul pentru ceilalți denotă forță și generozitate autentică, dar nimic nu poate fi mai departe de realitate. Ați auzit de egoism sănătos?
Academia Regală Spaniolă definește egoismul ca „dragoste excesivă de sine, atenție nejustificată pentru propriul interes, fără a avea grijă de cel al altora”. Cu toate acestea, mulți nu știu că există un egoism care nu caută cu orice preț plăcerea proprie, ci urmărește mai degrabă bunăstarea fără a neglija sau a le face rău altora.
În acest caz, vorbim despre un egoism sănătos. Implică abilitatea de a ne îngriji pe noi înșine și de a face ceea ce vrem cu adevărat să facem, fără a ne simți vinovați de asta. Acest tip de egoism nu numai că nu este rău, ci este și necesar. Dacă cineva nu este capabil să aibă grijă de el însuși, nu îi va putea ajuta pe ceilalți.
Egoism sănătos: ce este?
Specialiștii Richard și Rachael Heller definesc egoismul sănătos ca fiind capacitatea de a-ți „respecta propriile nevoi și sentimente, mai ales când alții nu o fac”. În acest sens, egoismul sănătos implică să ai grijă de tine. Dacă nu ne concentrăm asupra noastră și nu facem lucruri pentru a atinge bunăstarea, cu greu îi putem ajuta pe cei din jurul nostru fără a ne răni.
Un exemplu comun și evident care reflectă lipsa egoismului sănătos este cel al mamelor care se gândesc la toate nevoile altora (copii, parteneri, părinți) și uită de ele. Mamele nu își acordă permisiunea de a petrece timp cu ele însele. Și, dacă o fac, se simt vinovate.
Neatenția personală și vinovăția pe care o simt aceste femei sunt produsul credințelor culturale. Se spune că o mamă bună ar trebui să fie altruistă și să îngrijească gospodăria mai presus de orice.
Citiți și: Învață să elimini gândurile negative
Factori care influențează absența de egoism sănătos
Deși societatea îi încurajează pe oameni să-și arate devotamentul față de ceilalți, uitând de ei înșiși, există și alte variabile individuale care promovează absența egoismului sănătos.
Stimă de sine scăzută
Altruismul exagerat poate proveni din respectul de sine scăzut. Persoana în cauză face tot ce este necesar pentru a câștiga aprecierea celorlalți. Dar este o investiție proastă. În cele din urmă, persoana se simte frustrată, pentru că dă mult și primește puțin sau nimic. Sau primește afecțiune, dar o simte ca pe dragoste cumpărată.
Iresponsabilitate
La un nivel inconștient, sacrificiul poate proveni dintr-o frică autentică de a nu-ți putea realiza visele. Prin urmare, scuza perfectă este că nu avem timp pentru că alții au nevoie de noi.
Societatea vede foarte bine că ne sacrificăm pentru alții. Avem un pretext inconștient ideal pentru a ne ascunde propriile iluzii și temeri. Este mai ușor să spui „Nu am putut obține ceva pentru că am trăit pentru familia mea” decât „Nu am putut obține pentru că nu am știut cum”.
Avantajele practicării egoismului sănătos
Promovarea egoismului sănătos vă va ajuta să:
- Consolidați iubirea de sine.
- Fiți mai fericiți.
- Vă îmbunătățiți starea generală de sănătate. Prioritizându-ne nevoile, scăpăm de stres și de consecințele acestuia.
- Simțiți mai puțină vinovăție. Dacă spunem „nu” la ceva ce nu vrem, ne reafirmăm angajamentul față de noi înșine, nu față de ceilalți.
- Îi sprijiniți pe ceilalți într-un mod mai eficient.
- Vă bucurați mai mult de prezent.
- Aveți relații mai bune.
Sfaturi pentru a încuraja un egoism sănătos
Identificați propriile nevoi
Dacă vrem să acordăm mai multă atenție nevoilor proprii, trebuie mai întâi să știm care sunt acestea. Poate suna ușor, dar pentru unii oameni nu este, mai ales pentru cei care s-au obișnuit să răspundă nevoilor familiei și prietenilor.
Învățați să spuneți nu
Colaborarea, toleranța sau înțelegerea sunt valori pozitive atât timp cât puteți spune că nu. Nu spuneți da când nu vreți. Cele o mie de justificări arată doar că nu cunoașteți dreptul de a refuza.
Găsiți un moment pentru sine
Cel puțin o dată pe săptămână, faceți activități pentru plăcerea personală. Acest lucru va ajuta la eliberarea tensiunii. Identificați ce vreți să faceți când aveți mai mult timp liber.
Citiți și: Stabilirea limitelor în relație: cum o poți face?
Delegați activitățile
Când veți începe să aveți mai multă grijă de sine și să spuneți „nu” cerințelor altora, cu siguranță va trebui să delegați acele activități pe care le-ați făcut pentru a satisface nevoile celor din jur. Acest lucru nu numai că vă va permite să vă puneți pe primul loc, dar va facilita și autonomia celorlalți.
Înfruntarea fricii și a vinovăției
Dacă lucrați la un egoism sănătos, veți întâlni doi sabotori în cale: frica și vinovăția. Nu va fi ușor, dar ar trebui să vă concentrați asupra a ceea ce vă așteaptă la sfârșitul călătoriei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Heller R, Heller R. Egoísmo sano: cómo cuidar de uno mismo sin sentirse culpable. España: Urano; 2007.
- Real Academia Española. Egoísmo [Internet]. Madrid: Real Academia Española; 2021 [revisado 1 oct 2021]. Disponible en: https://dle.rae.es/ego%C3%ADsmo
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.