Ce este smegma și de ce apare?
Igiena genitală, atât la bărbați, cât și la femei, este foarte importantă pentru a evita apariția mirosurilor neplăcute și a posibilelor infecții. Una dintre consecințele unei igiene precare este apariția smegmei. Ce este smegma?
Deși acumularea de smegmă este mai frecventă la bărbați, ea poate apărea și pe organele genitale feminine. Această substanță apare în condiții normale. O cantitate excesivă poate produce mirosuri neplăcute, ceea ce înseamnă că poate fi foarte incomodă.
Ce este smegma și de ce apare?
Smegma este o secreție naturală a corpului a cărei funcție principală este de a lubrifia penisul și vaginul pentru a facilita actul sexual. La bărbați, apare în cuta balanopreputială, chiar sub glandul penisului. Este secretată de glandele Tyson sau de hirsuties coronae glandis (cunoscute și sub numele de papiloame hirsutoide).
La femei, această substanță apare în jurul clitorisului și între labiile majore și minore ale vaginului. O mică acumulare de smegmă nu provoacă miros urât. Aceasta devine problematică atunci când se amestecă cu alte componente corporale.
Atunci când se întâmplă acest lucru, smegma devine albă, cu o consistență brânzoasă și un miros destul de urât. Unele dintre substanțele care se pot amesteca cu smegma pentru a dobândi aceste caracteristici sunt următoarele:
- Celule moarte ale pielii
- Secreții de prostată
- Celule albe
- Hormoni sexuali
Această substanță este foarte frecventă la bărbații care suferă de fimoză sau care nu sunt circumciși. În ambele situații, glandul este acoperit de prepuț. Astfel, igiena poate fi destul de complicată.
Citește mai mult:
Poate provoca complicații?
Principalele efecte ale smegmei asupra vieții celor care afectați de aceasta sunt psihologice. Atunci când organele genitale ale unei persoane degajă un miros urât, relațiile sexuale devin complicate, deoarece acest lucru poate fi jenant.
Unele analize microscopice au arătat prezența bacteriilor în smegmă. Prin urmare, excesul de smegmă ar putea duce la apariția infecțiilor. În plus, la bărbați, poate duce la o afecțiune numită balanopostită, care este inflamația glandului și a prepuțului.
Smegma se poate întări în timp, ceea ce înseamnă că poate provoca lipirea prepuțului sau a labiilor. Acest lucru este destul de dureros și necesită intervenție medicală.
Timp de mulți ani, prezența smegmei a fost asociată cu dezvoltarea cancerului penian sau uterin. Cu toate acestea, mai multe studii au arătat faptul că această relație nu există. Aceasta înseamnă că nu există dovezi științifice care să ateste faptul că smegma este cancerigenă.
Îți recomandăm:
Tratament și prevenire
Acum că am stabilit ce este smegma, vom discuta despre tratament și prevenire.
În majoritatea cazurilor, acumularea de smegmă nu necesită un tratament specific sau un mecanism de prevenire. Deoarece această problemă apare din cauza igienei precare, tot ce trebuie să faci este să-ți speli periodic zona intimă cu apă caldă și săpun.
Bărbații și femeile care sunt predispuși la producția excesivă de smegmă trebuie să aibă obiceiuri stricte de igienă zilnică. Este important să-și spele organele genitale zilnic pentru a evita apariția mirosurilor urâte, mai ales după ce au făcut sex.
În timpul și după sex, corpul produce hormoni lubrifianți și sexuali, care fac parte din substanțele care alcătuiesc smegma. Pentru a evita posibila iritația vaginală, utilizează un săpun ușor și nu freca zona prea tare.
Atunci când această substanță apare din cauza fimozei sau unei alte anomalii, poate fi necesar să aplici antibiotice topice și alte creme pentru a o trata. Aceste medicamente ajută la reglarea funcției glandelor Tyson.
Dacă suferi o complicație din cauza acumulării acestei substanțe, trebuie să consulți un medic. Doar un profesionist va putea aborda corect această situație și îți va indica tratamentul potrivit.
Igiena genitală este esențială
Prevenirea mirosurilor genitale neplăcute și a diferitelor afecțiuni este simplă și aproape întotdeauna legată de igienă. Nu uita faptul că aceasta este o zonă umedă, ceea ce înseamnă că poate favoriza proliferarea microorganismelor care provoacă mirosuri neplăcute.
Apariția smegmei nu are, de obicei, consecințe grave. De fapt, simpla luare a câtorva măsuri de igienă este suficientă pentru îndepărtarea substanței.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anyanwu, L. C., Kashibu, E., Edwin, C. P., & Mohammad, A. M. (2011). Microbiology of Smegma in Boys in Kano, Nigeria. Journal of Surgical Research, 173(1), 21-25. https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0022480411004343
- Chung, J. H., Park, C. G., & Lee, S. Y. (2019). Microbiology of smegma: Prospective comparative control study. Investigative and Clinical Urology, 60(2), 127. https://icurology.org/DOIx.php?id=10.4111/icu.2019.60.2.127
- Sonnex, C., Croucher, P. E., & Dockerty, W. G. (1997). Balanoposthitis associated with the presence of subpreputial «smegma stones». Sexually Transmitted Infections, 73(6), 567-567. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9582487/
- Sonthalia, S., & Jha, A. (2016). Smegma pearl. Indian Dermatology Online Journal, 8(6), 520. https://journals.lww.com/idoj/Fulltext/2017/08060/Smegma_pearl.30.aspx
- Sonthalia, D. S., & Singal, M. A., MD. (2016). Smegma Pearls in Young Uncircumcised Boys. Pediatric Dermatology, 33(3), e186-e189. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pde.12832
- Van Howe, R. S., & Hodges, F. M. (2006). The carcinogenicity of smegma: debunking a myth. Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology, 20(9), 1046-1054. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-3083.2006.01653.x
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.