Ce este tendinopatia gluteală și cum se tratează? - Doza de Sănătate
 

Ce este tendinopatia gluteală și cum se tratează?

Atunci când tendoanele gluteale se inflamează din cauza unei leziuni, apare o afecțiune cunoscută ca tendinopatie gluteală. Care sunt cauzele ei și cum o poți trata?
Ce este tendinopatia gluteală și cum se tratează?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tendinopatia gluteală, cunoscută și sub numele de „bursită trohanterică”, este una dintre cauzele durerii de șold. Este produsă de inflamația tendoanelor din zonă, care poate fi cauzată de diferiți factori. De ce apare acest tip de bursită? Cum o poți remedia?

Tendinopatia gluteală este cauzată de microtraumatisme repetate. Din acest motiv, mulți sportivi, precum alergătorii de maraton, tind să sufere de această afecțiune.

Frecarea constantă a zonei face ca aceasta să sufere și pungile seroase (bursa) se inflamează. Cu toate acestea, nu trebuie să fii atlet pentru a suferi de bursită trohanterică. Există și alți factori care pot determina apariția acesteia.

Cine poate dezvolta tendinopatia gluteală?

Inflamația tendoanelor șoldului
Acest tip de tendinopatie este mai frecvent în rândul celor care practică anumite sporturi ce presupun mișcări repetitive de șold.

A fi sportiv, a alerga la maraton sau a juca fotbal te poate predispune la bursită trohanterică. Cu toate acestea, există și alți factori care te pot face susceptibil la aceasta. Cu un tratament adecvat, poți preveni apariția acestei afecțiuni. Principalii factori de risc sunt:

  • Obezitatea. Presiunea apărută din cauza excesului de grăsime poate face ca bursita să apară mai ușor.
  • Fibromialgia. Rigiditatea musculară poate provoca frecarea zonei și tendinopatie gluteală.
  • Artrita de șold. Fără îndoială, această problemă care provoacă inflamația articulațiilor din zonă poate favoriza apariția bursitei trohanterice.
  • Gonartroza. Degenerarea cartilajului poate determina apariția acestui tip de tendinopatie.

Dacă prezinți oricare dintre acești factori, ai șanse mai mari de îmbolnăvire, deși acest lucru nu este o certitudine. Cu toate acestea, trebuie să știi care sunt simptomele care te alertează asupra prezenței tendinopatiei gluteale.

Simptomele tendinopatiei gluteale

Medic afectat de tendinopatia gluteală
Durerea și disconfortul sunt cele mai frecvente simptome. În plus, uneori poți întâmpina dificultăți la mers.

Dacă suferi de tendinopatie fesieră, vei experimenta o serie de simptome care pot fi confundate cu alte tipuri de probleme.

Prin urmare, deși disconfortul poate să nu fie foarte grav la început, îți recomandăm să mergi întotdeauna la un profesionist din domeniul sănătății. În acest fel, poți împiedica disconfortul să se agraveze în timp. În plus, poți începe tratamentul cât mai curând posibil, astfel încât starea ta de sănătate să nu se înrăutățească. Mai jos, sunt câteva dintre simptomele comune:

  • Trosnituri și durere în zonă
  • Rigiditate articulară
  • Dificultăți de mers fără a observa disconfort
  • Durere care se extinde până în partea din față a coapsei
  • O senzație de durere care ajunge în interiorul coapsei
  • Durerea apropiată de tuberozitatea ischială, care se extinde până la fese

După cum poți vedea, durerea din zonă este principalul simptom care apare. Uneori, este însoțită de trosnisturi. Fie că se extinde în față, în spate sau în interiorul coapsei și, uneori, chiar până la genunchi, durerea depinde de activitățile sau mișcările care provoacă frecare și inflamația bursei.

De exemplu, pacienții care suferă adesea de dureri inghinale care se extind în partea din față a coapsei experimentează dureri intense atunci când hiper-extind șoldul. De asemenea, persoanele care petrec mult timp așezate suferă adesea de ultimul simptom de pe listă.

Tratamente pentru tendinopatia gluteală

Tratament pentru tendinopatia gluteală
Medicul va prescrie medicamente antiinflamatoare și analgezice pentru a reduce durerea.

Atunci când medicii diagnostichează un pacient cu tendinopatie gluteală (prin radiografie, ultrasunete, gammagrafie, tomografie sau RMN), ei pot recomanda pierderea în greutate dacă obezitatea este cauza bursitei. De asemenea, pot prescrie și analgezice pentru ameliorarea durerii și inflamației.

Mai mult, medicii recomandă exerciții specifice care întăresc fesele și șoldurile. În plus, medicii subliniază importanța de a nu dormi pe partea afectată de tendinopatie, deoarece acest lucru nu va face decât să înrăutățească problema.

În unele cazuri, specialiștii pot extrage lichid din bursă sau pot injecta un amestec de anestezic și corticosteroizi pentru a trata tendinopatia.

Ce trebuie să faci atunci când ai simptome de tendinopatie fesieră?

Acum că știi ceva mai mult despre tendinopatia gluteală, nu ezita să mergi la medic pentru oricare dintre simptomele menționate în acest articol. Medicul îți va efectua testele relevante, astfel încât să poți scăpa de senzația de durere și disconfort, deoarece această afecțiune este ușor de tratat. Ai fost vreodată diagnosticat cu bursită trohanterică sau de șold?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García, M. F., Pérez, C. E., & De Paz, M. P. (2003). Programas de ejercicios en tendinopatías. Rehabilitación37(6), 354-362.
  • Medrano San Ildefonso, M., Mauri Llerda, J. A., & Bruscas Izu, C.. (2007). Tendinopatías por fluoroquinolonas. Anales de Medicina Interna24(5), 227-230. Recuperado en 28 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992007000500005&lng=es&tlng=es.
  • Pruvost, J. (2012). Tendinopatías del deportista. EMC-Podología14(2), 1-10.
  • Schvartzman, P., Salgado, D., Buteler, J., Alonso, P., Ríos, A., & Mondello, E.. (2016). Utilidad de la resonancia magnética en el diagnóstico de lesiones musculares de localización atípica. Revista argentina de radiología80(1), 27-38. Recuperado en 27 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1852-99922016000100005&lng=es&tlng=es.
  • Vittecoq O, Lequerré T, Michelin P, Dujardin F. Actitud diagnóstica y tratamiento ante un dolor de cadera en el adulto. EMC – Tratado Med. 2018;

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.