Ce putem învăța de la copiii mici?
În calitate de părinți, suntem obișnuiți să îi învățăm pe copiii noștri cum să se comporte, cum să-și gestioneze emoțiile și alte mii de lucruri. Cu toate acestea, te-ai gândit vreodată ce putem învăța de la copiii mici?
Copiii sunt profesori excelenți care ne pot ajuta să ne conectăm mai bine cu noi înșine. În acest articol, te invităm să descoperi lucrurile pe care ni le pot preda cu brio copiii. Vei vedea faptul că viziunea lor cinstită asupra vieții te poate ajuta să găsești fericirea.
Nu rata acest articol!
Ce putem învăța de la copiii mici?
1. Carpe diem: Trăiește în prezent
Copiii mici nu își fac griji pentru mâine sau ieri. Pentru ei, tot ceea ce există este prezentul și este minunat!
Încearcă să uiți de toate, cel puțin pentru o vreme. Bucură-te de ziua de azi, fără a te gândi la ce ar fi trebuit să faci ieri sau la ce probleme vei întâmpina mâine. Trăiește în prezent cu bucuria pe care o trăiesc copiii.
2. Cere ajutor
Copiii mici nu se îngrijorează că vor cere ajutor. De fapt, o fac cu ușurință! Tu când ai cerut ultima dată ajutor altcuiva? A avea nevoie de alți oameni nu este un motiv de rușine. Amintește-ți acest lucru data viitoare când vei simți că greutățile îți apasă pe umeri. Uită-te la copilul tău și cere pur și simplu ajutor!
Citește și:
3. Joaca nu este o pierdere de timp
Un alt lucru pe care îl putem învăța de la copiii mici este faptul că jocul este important. Să te bucuri de activități ludice este o modalitate de a te conecta cu tine însuți, deschizându-te către creativitate și distracție. Nu ezita să profiți de timpul liber jucându-te cu copilul. Va fi bine pentru amândoi!
4. Spune ce simți
Copiii sunt, în primul rând, sinceri – chiar și atunci când ar putea răni pe altcineva. Desigur, ar trebui să fii întotdeauna atent, nu numai cu ceea ce spui, ci și cu modul în care o spui. Cu toate acestea, să înveți să exprimi ceea ce simți este o lecție pe care nu ar trebui să o ratezi.
5. Lasă tot ce te înconjoară să te surprindă
Uită-te la lume prin ochii copiilor tăi. Bucură-te de un curcubeu. Bucură-te de vânt și râzi în ploaie. Lasă-l pe copilul tău să te ghideze, astfel încât să poți trăi aceste momente zilnice ca pe ceva nou și surprinzător care te poate face să zâmbești ca prima dată.
6. Învață să ierți
Copiii mici nu sunt supărați. Întrucât trăiesc în prezent, nu păstrează nicio ranchiună cu privire la ceea ce s-a întâmplat ieri. Dimpotrivă, copiii uită supărările. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să cazi în aceleași capcane mereu, ci mai degrabă să înveți faptul că iertarea din inimă este importantă. Fă-o pentru tine – nu pentru persoana care are nevoie de iertarea ta.
7. Îmbrățișează, sărută și iubește
Fără îndoială, o altă lecție importantă pe care o putem învăța de la copiii mici este să nu ne ascundem afecțiunea față de ceilalți. Dacă simți acest lucru, nu ezita să arăți puterea vindecătoare a unei îmbrățișări sau a unui sărut. De asemenea, nu ezita niciodată să-i spui celeilalte persoane cât de mult o iubești.
8. Visează
Ai întrebat vreodată copii ce vor să se facă când vor crește sau ce ar inventa dacă ar putea? Răspunsurile pot fi total neașteptate, deoarece copiii mici visează. Nimic nu este prea ciudat, nebun sau imposibil. Lasă-ți imaginația să zboare!
9. Pretinde-te invincibil
A învăța de la copiii mici să ai mai multă încredere în tine este o altă lecție importantă a vieții. Atunci când copiii se joacă, se prefac că sunt supereroi, astronauți sau cavaleri. Poartă tot felul de bătălii imaginare și ies mereu pe primul loc. Simte-te invincibil, ai încredere în tine și nu te da bătut!
10. Întreabă totul
Nu accepta când ți se spune „de-aia”. Fii ca niște copii mici și gândește liber. Întreabă ce crezi că nu este corect fără să te temi de ce îți vor spune oamenii. Pune întrebări fără rușine.
11. Învață de la copii mici și râzi mai mult
Nu contează dacă are sens să râzi sau nu. Bucură-te de viață, joacă-te, dansează și cântă cu voce tare, chiar dacă nu ai ureche muzicală. Caută motive pentru a râde și a profita de timpul liber.
Descoperă și:
12. Evită grijile
Nu are sens să-ți faci griji cu privire la ceva care nu s-a întâmplat încă și s-ar putea să nu se întâmple vreodată. Copiii mici nu se îngrijorează, tocmai pentru că trăiesc în prezent. Lasă grijile deoparte și trăiește mai liber.
13. Nu judeca
Copiii mici nu au prejudecăți. Vor doar să se joace și să se distreze. Învață de la copii să nu judeci pe cineva după haine, culoarea pielii sau credință. Este ceea ce ai nevoie pentru a fi mai fericit și mai empatic!
14. Înfruntă-ți fricile
Te-ai gândit vreodată la câte frici au copiii mici în fiecare zi? Uită-ți temerile, lasă-te dus de val și bucură-te de noi aventuri.
15. Eșuează… și apoi eșuează din nou
Copiii tăi învață din greșelile lor… de nenumărate ori. Viața lor este plină de încercări și erori în care renunțarea nu este o opțiune. De câte ori l-ai văzut pe micuțul tău încercând să facă ceva iar și iar până când reușește? Urmează exemplul său!
16. Răsfață-te din când în când
Prin impuls, nu ne referim la mofturi, ci mai degrabă să ne facem o plăcere nevinovată din când în când.
Dacă ai mânca pizza pe care ți-o doreai în loc de salată? Sau dacă în loc să cureți baia, te-ai juca cu trenulețele copiilor tăi? Nimic rău nu se va întâmpla dacă încalci „regulile” pentru o zi.
Există multe lucruri pe care le putem învăța de la copiii mici și ar trebui să le punem în practică în fiecare zi pentru a fi mai creativi, mai deschiși, mai empatici și, mai ales, mai fericiți. Să începem de azi!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Jinich, H. (1979). La risa. Gaceta Medica de Mexico.
- Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación Médica. https://doi.org/10.4321/s1575-18132012000200004
- Lipovetsky, G. (2006). La felicidad paradójica. Praxis Filosófica. https://doi.org/10.2307/474247
- Vázquez, Hervás, G., Rahona, J., & Gómez, D. (2009). Bienestar psicológico y salud : Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de La Salud.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.