Logo image
Logo image

Ce rol au glandele submaxilare?

3 minute
Glandele submaxilare sunt situate sub podeaua cavității bucale. Sunt mai puțin cunoscute decât glandele parotide și îndeplinesc funcțiile necesare legate de producerea salivei. Citește mai departe pentru a afla tot ce trebuie să știi despre glandele submaxilare!
Ce rol au glandele submaxilare?
Ultima actualizare: 29 septembrie, 2020

Glandele submaxilare sunt numite și glande submandibulare. Denumirea se datorează poziționării anatomice a acestora în craniu, sub podeaua gurii.

Acestea fac parte din setul de glande salivare majore, ce include glandele submaxilare, parotide și sublinguale. Există o glandă parotidă pe fiecare obraz, aproape de urechi, iar cele sublinguale se află sub limbă.

Glandele submaxilare nu cântăresc mult, ci au aproximativ 15 grame fiecare. De asemenea, sunt unele dintre primele glande care apar la făt. Desigur, formarea salivei este funcția principală a glandelor submaxilare.

Glandele submaxilare: anatomia acestora

Glandele submaxilare sunt formate din țesut conjunctiv și țesut glandular. Există două tipuri de glande: seroase și mucoase. Țesutul conjunctiv conține fibrele care susțin structura acestora.

Canalul este structura care începe de glandă și are funcția de a conduce saliva în cavitatea bucală. Canalul submandibular are o lungime de aproximativ 2 cm. Gura acestui canal este vizibilă și palpabilă prin cavitatea bucală. O putem găsi pe ambele părți ale frenulului lingual. Uneori, pentru a afla dacă conducta este blocată sau nu, medicul dentist trebuie să stimuleze glandele și să verifice dacă saliva poate ieși.

Nervii linguali și unele ramuri ale nervilor faciali ajung în glande pentru a comanda producția de salivă. Aceasta este o zonă puternic irigată de artere și vene, la fel ca întreaga gură.

Some figure
Stomatologii pot detecta o obstrucție în canalul Wharton prin stimularea debitului de salivă.

Funcțiile salivei

Dacă te întrebi la ce servesc glandele submaxilare, atunci producția de salivă este răspunsul evident. Acestea sunt o parte importantă a sistemului salivar.

Împreună cu glandele parotide și sublinguale, plus glandele salivare minore, aceste organe sunt responsabile de alimentarea gurii cu salivă. Dacă înțelegem funcțiile salivei în organism, putem înțelege importanța glandelor submaxilare.

Saliva este un lichid incolor a cărui funcție principală este de a lubrifia gura. Într-o zi, o persoană poate produce până la un litru și jumătate din această substanță. Funcțiile sale sunt:

  • Facilitează înghițirea. Atunci când o persoană mestecă mâncare, ea se îmbibă cu salivă înainte de a începe călătoria prin restul tractului digestiv. Stratul de salivă lubrifiază acest pasaj al bolului alimentar pentru a facilita hrănirea.
  • Vindecă mucoasa. Saliva este un puternic antiseptic și protector și conține substanțe care previn infecțiile și stimulează vindecarea atunci când există o leziune la nivelul gurii.
  • Reglează aciditatea mediului oral. Mâncarea pe care o consumăm poate fi acidă sau bazică. Atunci când valorile de aciditate ale alimentelor sunt extreme, ele pot deteriora smalțul dentar. Pentru a le contracara, saliva neutralizează pH-ul anumitor substanțe.
  • Degradarea amidonului. În salivă, există o enzimă numită alfa-amilază, care descompune carbohidrații complecși pentru a-i face mai mici și mai ușor de digerat. Acidul clorhidric din stomac inactivează alfa-amilaza.

Citește și:

Cum se utilizează apa de gură – un scurt ghid

Some figure
Funcția principală a salivei este de a lubrifia gura. În plus, saliva acționează ca o barieră împotriva agenților infecțioși.

Glandele submaxilare: boli

Ca orice organ al corpului, glandele submaxilare pot dezvolta diverse patologii. Poate că sună ciudat pentru mulți, dar medicii stomatologi sunt conștienți de existența lor și de problemele asociate.

Adesea, pe canale se formează pietre ce obstrucționează conducta submandibulară. Denumirea lor medicală este sialoliți. Sialoliții pot inflama glanda dacă sunt prea mari și obstrucționează calea de ieșire a salivei.

Sialoliții sunt rari la copii, dar pot apărea sporadic. Există o prevalență mai mare la adulții cu vârsta sub 50 de ani.

De asemenea, poate apărea o infecție a glandelor submaxilare. Atât virușii, cât și bacteriile au potențialul de a invada țesutul salivar, de a-l inflama și de a obstrucționa canalul submandibular.

Citește mai mult:

Saliva vâscoasă: de ce apare?

Concluzie

Glandele submaxilare sunt organe care fac parte din setul de glande salivare majore, împreună cu glandele parotide și sublinguale. Astfel, acestea îndeplinesc funcția esențială de a produce saliva pe care o folosim zilnic.

La rândul său, saliva este esențială pentru digestia alimentelor, pentru protejarea mucoasei bucale și pentru îngrijirea dinților. Aceste procese se modifică atunci când există o deficiență sau o absență a salivei.

În cele din urmă, să nu uităm că glandele submaxilare se pot infecta și înfunda cu pietre. Consultă un medic stomatolog dacă ai simptome în această zonă a gurii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Otón, Eduardo Treviño, Ruth Sánchez Sánchez, and Manuel Fernández Domínguez. “Sialolitiasis en glándula salival menor: a propósito de un caso.” Científica dental: Revista científica de formación continuada 15.1 (2018): 15-18.
  • Gilloteaux J., Afolayan A. (2014). «Clarification of the Terminology of the Major Human Salivary Glands: Acinus and Alveolus are not Synonymous». The Anatomical Record. Oral Biology (American Association for Anatomy) 297 (8).
  • Contreras, Carlos, et al. “Ubicación anatómica de las glándulas salivales linguales ó glandulas salivales menores presentes en la lengua.” Acta odontológica venezolana 46.2 (2008): 240-241.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.