Ce să faci dacă ai un partener abuziv verbal
Cu cât ești mai atașat de cineva, cu atât cuvintele sale te vor afecta mai mult. Atât de mult încât, uneori, anumite expresii sau comentarii îți pot face foarte mult rău. În plus, mulți oameni se plâng că au un partener abuziv verbal care nu îi respectă. Mulți se simt blocați, deoarece nu știu ce să facă.
Cum ar trebui să acționezi în astfel de situații? În primul rând, este important să nu permiți ca acest tip de dinamică să devină un obicei. Comunicarea agresivă sau violentă este o formă de abuz și nu poți ignora acest fapt. Lunile (sau chiar anii) de insulte sau hărțuiri frecvente au un impact psihologic profund.
Evoluția abuzului
Comportamentul care constă în utilizarea cuvintelor jignitoare sau agresive poate apărea progresiv în relații. La început, aceste cuvinte sunt considerate glume, comentarii sarcastice sau fraze ironice. De obicei, sunt însoțite de râs și de „glumeam, dragă”.
Totuși, acest comportament devine mai frecvent în timp, erodând imaginea de sine a celui jignit, până când cuvintele devin lovituri pentru stima de sine și demnitatea sa.
Citește mai mult:
Ai un partener abuziv verbal: reticența de a recunoaște abuzul
Trebuie să reții ceva foarte important: într-o relație, dragostea nu este suficientă. Unele tipuri de iubire rănesc, iar unii oameni iubesc într-un mod greșit.
De fapt, buna comunicare este esențială pentru a te bucura de o relație satisfăcătoare, fericită și durabilă. A putea ajunge la acorduri și a avea o legătură emoțională sunt, în multe cazuri, cheile succesului.
Deoarece unii oameni nu știu cum să găsească persoana potrivită, te sfătuim să fii conștient de cine merită timpul, efortul și afecțiunea ta și cine nu. De exemplu, unii oameni nu sunt pe deplin conștienți de faptul că disprețul este o formă de abuz.
Mai mult, alții nu vor să accepte că partenerul lor este abuziv verbal. Mai jos, descoperă mai multe caracteristici ale abuzului verbal în relația de cuplu.
Care sunt semnele abuzului verbal?
Studiile științifice, precum cel realizat la Case Western Reserve University din Cleveland, Statele Unite, arată faptul că între 50 și 80% dintre oameni au fost victime ale abuzului emoțional. Abuzul verbal se manifestă prin următoarele semne:
- Partenerul își bate joc de tine.
- Te judecă fără să te înțeleagă cu adevărat.
- Răspunde cu insulte și agresivitate.
- Orice conversație pe care o ai cu el sau ea se termină cu țipete.
- Partenerul tău folosește ironia și sarcasmul într-un mod dureros. Nu se gândește de două ori înainte să te ridiculizeze în fața altor oameni.
- Partenerul nu comunică într-un mod empatic.
- Te face să te simți vinovat/ă.
- Stilul său de comunicare caută să te domine și să te subestimeze.
Ce să faci dacă ai un partener abuziv verbal
Lucrările de cercetare, precum cea a Departamentului de Psihologie al Universității din Georgia, Statele Unite, arată faptul că o bună comunicare garantează satisfacție în relația de cuplu. Așa cum am menționat mai sus, în afară de afecțiune și comunicare, trebuie să fii atent/î și la alți factori, cum ar fi cei emoționali.
Astfel, dacă partenerul tău este abuziv verbal, este esențial să nu treci cu vederea acest lucru. De asemenea, trebuie să ai grijă de stima ta de sine și de echilibrul emoțional. Abuzul va duce în cele din urmă la durere, disconfort și nefericire. Cum ar trebui să acționezi în aceste situații?
Ce se află în spatele abuzului verbal?
O idee bună este să descoperi ce îl face pe partenerul tău să comunice în acest mod nepotrivit. Trece printr-o perioadă grea? Nu știe cum să facă față anxietății și stresului?
Uneori, factori precum problemele de la serviciu sau traumele personale nerezolvate stau în spatele agresivității. Este important să știi ce se află în spatele comportamentului partenerului. Din păcate, uneori nu vei descoperi nicio cauză evidentă. De fapt, partenerul tău poate avea un tip de personalitate obișnuit cu acest comportament.
Citește mai mult:
Atitudine asertivă: ce aștept de la tine și ce nu pot permite
Dacă partenerul tău este abuziv verbal, nu poți ascunde problema sub preș. Dacă nu iei atitudine, abuzul verbal va continua și chiar se va agrava. Prin urmare, trebuie să fii asertiv/ă și foarte clar/ă cu privire la anumite lucruri.
Trebuie să-i spui ce cuvânt, expresie, comentariu sau conversație te-a rănit. Roagă-ți partenerul să nu se mai comporte astfel. De asemenea, ar trebui să-i dai exemple pozitive de respect, înțelegere, empatie, complicitate, ascultare și acorduri.
Ia o decizie dacă ai un partener abuziv verbal
Cuvintele nemiloase fac rău la fel de mult ca un pumn sau o palmă. Comunicarea agresivă este abuz psihologic. Prin urmare, nu poți și nu ar trebui să tolerezi asemenea comportament. Dacă partenerul nu își schimbă atitudinea și continuă să fie abuziv verbal, atunci trebuie să iei o decizie.
Despărțirea îți va proteja stima de sine și demnitatea. Nu tolera intolerabilul. Iubirea reală nu face rău și, mai presus de toate, comunică cu respect printr-o conexiune emoțională sănătoasă. Reține acest lucru!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Crane, C. A., & Testa, M. (2014). Daily associations among anger experience and intimate partner aggression within aggressive and nonaggressive community couples. Emotion (Washington, D.C.), 14(5), 985–994. https://doi.org/10.1037/a0036884
- Francesca Righetti, Mariko Visserman. I Gave Too Much. Social Psychological and Personality Science, 2017; 194855061770701 DOI: 10.1177/1948550617707019
- Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication? Journal of Marriage and Family, 78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
- Inda-Caro, M., et al. “Dimensiones de los trastornos de la personalidad y correlatos neurofisiológicos.” Actas Españolas de Psiquiatría 34.3 (2006).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.