Ce sunt excipienții medicamentelor?
 

Ce sunt excipienții medicamentelor?

Pentru a afla ce excipienți sunt conținuți într-un medicament, nu trebuie decât să vă uitați la prospect sau la etichetă. În acest articol, vă vom spune cum să aflați mai multe despre excipienții medicamentelor!
Ce sunt excipienții medicamentelor?

Ultima actualizare: 22 septembrie, 2021

Probabil că ați auzit deja expresia „excipienții medicamentelor”, deoarece ați văzut-o de multe ori, poate chiar în timp ce citeați prospectul unui medicament. Dar știți la ce se referă?

Excipienții medicamentelor sunt componentele acestora, în afară de ingredientul activ, care este molecula terapeutică. Un medicament constă într-un ingredient activ și excipienți.

Scopul folosirii acestor excipienți este de a obține forma de dozare dorită. De exemplu, un sirop este o formă farmaceutică lichidă pentru administrare orală . Pastilele sunt o formă farmaceutică diferită.

Pe scurt, producătorii combină excipienții cu ingredientele active ale medicamentelor sub diferite forme farmaceutice (pentru administrare orală, intravenoasă, anală, nazală, etc.).

Să aruncăm o privire mai atentă!

Cum se folosesc excipienții medicamentelor?

Prsoană care știe ce sunt excipienții medicamentelor

Excipienții au funcția de a facilita prepararea, depozitarea și administrarea medicamentelor. Ei sunt, de asemenea, singurele componente care fac diferența între un medicament de marcă și un medicament generic.

Iată câteva dintre cele mai frecvente tipuri de excipienți:

  • Lianți: Funcția lor este de a ține componentele împreună. Se folosesc amidonul, zaharurile, lactoza și xilitolul.
  • Diluanți: Umplu conținutul unei tablete sau capsule pentru a obține o prezentare optimă pentru consum. Celuloza vegetală este un excipient foarte frecvent atunci când vine vorba de tablete sau capsule de gelatină.
  • Dezintegranți: Acești excipienți îmbunătățesc eliberarea ingredientelor active în tractul digestiv.
  • Lubrifianți: Esențiali pentru prevenirea formării de bulgări sau lipirii ingredientelor de mașini la fabricarea acestora. Unele dintre cele mai comune substanțe folosite în acest scop sunt mineralele comune, cum ar fi talcul. Grăsimea cu steroizi servește și ca lubrifiant.
  • Agenți de glazurare: Acești excipienți protejează ingredientele de agenții atmosferici, cum ar fi aerul sau umezeala. De asemenea, facilitează înghițirea comprimatelor cu un gust neplăcut. Celuloza care nu conține substanțe alergenice este cel mai frecvent folosită.
  • Îndulcitori: Principala funcție a acestor excipienți este de a face comprimatele mai ușor de înghițit, îmbunătățindu-le gustul.
  • Arome și coloranți: Acestea îmbunătățesc proprietățile organoleptice ale medicamentelor și, ca rezultat, respectarea regimului terapeutic.

Cum apar excipienții pe prospectul unui medicament?

Femeie care citește excipienții medicamentelor

ar trebui să citiți întotdeauna compoziția medicamentului și să vă asigurați că îl utilizați corect.

Pentru a afla ce excipienți conține un medicament, trebuie doar să citiți prospectul sau eticheta. Veți găsi o descriere completă a excipienților. Pe eticheta produsului, excipienții pot fi notați cu litera „E” și numărul corespunzător. Cu alte cuvinte, numele comun nu trebuie să apară. Să analizăm, de exemplu, excipientul dioxid de titan. În prospect ar trebui să apară „dioxid de titan E171”.

Multe probleme de sănătate pot fi prevenite citind prospectele medicamentelor. De exemplu, pacienții celiaci pot verifica dacă formularea conține gluten. În mod similar, pacienții cu intoleranță la lactoză se pot feri de prezența derivatelor din lapte.

Concluzie

Excipienții sunt esențiali pentru fabricarea medicamentelor. Îmbunătățesc gustul, aspectul, absorbția și distribuția preparatului.

Deoarece unii dintre ei pot produce efecte alergice sau intoleranțe, trebuie să citiți prospectul sau să întrebați medicul sau farmacistul despre compoziție înainte de a lua orice medicament.

S-ar putea să te intereseze...
Utilizarea Remimazolamului și dozajul corect
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Utilizarea Remimazolamului și dozajul corect

Remimazolamul este o inovație farmacologică în anestezie. Astăzi, vom discuta despre utilizarea Remimazolamului și dozajul corect.


Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.