Ce sunt grăsimile hidrogenate?
Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva
Există mai multe tipuri de grăsimi în alimente. Unele sunt sănătoase, în timp ce altele sunt foarte dăunătoare. Ce sunt grăsimile hidrogenate? Acestea sunt grăsimi vegetale care se pot comporta ca grăsimile animale în organism. Ele se mai numesc grăsimi trans, deoarece își schimbă compoziția, aspectul și textura. Află mai multe despre ele în acest articol!
Ce sunt grăsimile hidrogenate?
Grăsimile hidrogenate sau grăsimile trans sunt grăsimi care rezultă în urma unui proces chimic. Mulți experți sunt împotriva utilizării acestora în alimentație. De fapt, niciun expert nu le recomandă pentru a fi consumate, nici măcar în procente mici.
Ar trebui să le eviți cât mai des posibil. Aceste grăsimi sunt obținute din hidrogenarea uleiurilor vegetale (care le transformă din nesaturate în saturate). Astfel, acestea sunt mult mai nocive decât grăsimile saturate de origine animală.
Îți recomandăm:
Cum se obțin grăsimile hidrogenate?
Grăsimile trans sau hidrogenate rezultă dintr-un proces chimic care aduce beneficii producătorilor în numeroase feluri, mai ales pentru că sunt mai ieftine decât alte tipuri de grăsimi. Cu toate acestea, grăsimile trans sunt periculoase pentru sănătate.
Multe industrii alimentare introduc hidrogen în ingrediente care conțin anumite grăsimi sub formă lichidă, cum ar fi uleiurile. Acest lucru are loc atunci când grăsimile se află la temperaturi foarte ridicate, astfel încât să devină solide.
Grăsimile trans permit alimentelor să fie valabile mai mult timp și să aibă un aspect mai apetisant, fiind mai ușor chiar și de gătit, deoarece capătă rezistență la temperatură foarte înaltă.
Efectele grăsimilor hidrogenate asupra sănătății
Vei găsi grăsimi trans sau hidrogenate în majoritatea alimentelor procesate. Consumul a numai 5 g de grăsimi trans pe zi este considerat periculos pentru sănătate.
Grăsimile trans sunt cele mai nocive grăsimi pentru organism. Din acest motiv, îți recomandăm să le eviți complet sau măcar să reduci consumul acestora. De asemenea, acestea cresc riscul apariției anumitor boli, cum ar fi:
- Boli cardiovasculare și ateroscleroză. Aceste grăsimi pot crește nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor. De asemenea, scad nivelul colesterolului bun.
- Cancer. Acestea pot face ca organismul să producă hormoni și membrane celulare defecte.
- Boli ale creierului. Aceste grăsimi inhibă acțiunea acizilor grași esențiali, încetinind creșterea și maturizarea creierului.
- Boli metabolice și diabet.
Într-un raport al comisiilor de experți OMS, această organizație a subliniat necesitatea reducerii sau eliminării semnificative a acizilor grași trans din producția industrială a alimentelor. Consumatorii nu sunt pe deplin conștienți de efectele unui aport mare de acizi grași trans asupra sănătății, în special asupra sănătății cardiovasculare.
Îți recomandăm:
Alimente care conțin grăsimi trans
Grăsimile hidrogenate sunt ieftine și au o consistență ideală pentru prepararea multor produse din toate categoriile. Mai mult, grăsimile trans au un gust plăcut. În plus, durata de valabilitate a acestora este mai mare decât cea a altor tipuri de grăsimi. Știi ce produse conțin aceste grăsimi dăunătoare?
- Produse de patiserie industriale
- Fursecuri
- Mâncăruri gata preparate
- Gustări
- Margarină
- Bomboane
- Alimente de tip fast food
- Mâncăruri prăjite
Cum să eviți consumul de alimente hidrogenate
Pentru a elimina grăsimile trans din dietă, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să eviți produsele procesate. Așadar, îți recomandăm să consumi produse proaspete care nu conțin acest tip de grăsimi sau alți aditivi adăugați.
În plus, dacă achiziționezi cea mai mare parte a alimentelor din supermarket, citește cu atenție etichetele înainte de a cumpăra un produs procesat. Este important să te asiguri că produsele din coșul tău de cumpărături nu conțin ingrediente nesănătoase. Nu vorbim doar de grăsimi hidrogenate, ci și de zahăr sau amidon. În plus, dacă pe eticheta produsului scrie că acesta conține grăsimi vegetale, trebuie să vezi ce tip de grăsimi sunt acestea. Evită acizii grași trans și grăsimile hidrogenate sau parțial hidrogenate.
Dacă cumperi multe produse procesate sau alimente gata preparate, acest lucru poate părea dificil. Cu toate acestea, este important să îți schimbi obiceiurile de achiziție și consum pentru a avea un stil de viață sănătos.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Anjom Shoae J., Sadeghi O., Larijani B., Esmaillzadeh A., Dietary intake and serum levels of trans fatty acids and risk of breast cancer: a systematic review and dose response meta analysis of prospective studies. Clin Nutr, 2020. 39 (3): 755-764.
- Marchand V. Las grasas trans: lo que los médicos deben saber. Salud infantil pediátrica . 2010; 15 (6): 373–378. doi: 10.1093 / pch / 15.6.373
- Souza RJ., Mente A., Maroleanu A., Cozma AI., et al., Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta analysis of observational studies. BMJ, 2015.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.