Ce sunt hidrosolii și care sunt utilizările lor?
 

Ce sunt hidrosolii și care sunt utilizările lor?

Hidrosolii sunt folosiți atât în ​​scopuri cosmetice, cât și în scopuri medicinale. Sunt mai blânzi și mai siguri decât uleiurile esențiale. Aflați cum să-i folosiți!
Ce sunt hidrosolii și care sunt utilizările lor?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 06 august, 2023

Ce sunt hidrosolii și care sunt utilizările lor? Datorită parfumurilor lor intense, precum și proprietăților medicinale și cosmetice, hidrosolii sunt folosiți pe scară largă în rutinele de înfrumusețare și aromaterapie. Ei reprezintă apa care rămâne după distilarea uleiurilor esențiale obținute din frunze, scoarță, fructe și flori.

Hidrosolii păstrează cantități mici de ulei –  puțin mai mult de 0,1% – izolat și condensat. Acestor soluții li se atribuie efecte terapeutice legate de bunăstare. Se numesc și hidrolați, apă florală și apă de plante.

Cele mai populare soluții sunt apa de trandafiri, apa de floare de portocal, apa de roiniță și apa de mușețel. Care sunt principalele lor utilizări? Cum se folosesc hidrosolii? În continuare, vă spunem toate detaliile.

Cum se produc hidrosolii?

În timpul preparării uleiurilor esențiale, materialul vegetal este extras fie cu abur, fie prin fierbere. Uleiul plutește și hidrosolul se depune într-un recipient de cupru. Deși aceste fluide se separă, ele concentrează emulsii, metale, oligoelemente și esențe. În plus, sunt solubile în apă, subtile ca miros și consistență, incolore și pot fi aplicate direct pe piele.

Hidrosolii și utilizările lor

Hidrosolii au o mare varietate de aplicații. Pot îndepărta machiajul, hidrata părul, dezodoriza și parfuma și încurajează meditația. Pot fi folosiți și în scopuri culinare pentru a aroma anumite băuturi și alimente.

Alte utilizări includ următoarele:

  • Revigorare după expunerea la soare. După o zi de expunere la soare la plajă sau în parc, hidrosolii îndepărtează senzația de căldură și împrospătează pielea.
  • Reținerea umidității. După tratamente estetice profesionale, hidrosolii sunt adesea pulverizați pentru a hidrata și reține umezeala.
  • Eliminarea mirosului corporal. Părțile corpului care transpiră pot avea un miros urât. Hidrosolii ajută la evitarea momentelor neplăcute. În același mod, pot preveni mirosul neplăcut al picioarelor.
  • Răni și probleme ale pielii. În medicina naturistă, sunt folosiți ca adjuvanți pentru a calma rănile, iritațiile, infecțiile și alte probleme ale pielii.
  • Relaxare. Anumite tipuri de hidrosoli sunt folosite în aromaterapie pentru a relaxa corpul și mintea. Pot ajuta la reducerea nivelului de stres și anxietate.
  • Curățenie în locuință. Hidrosolii pot fi pulverizați în băi și dormitoare și pe lenjeria de pat. Puteți folosi și o minge de bumbac impregnată cu hidrosoli.
  • Bucătărie. Deși adaugă arome și mirosuri mâncărurilor și băuturilor, această utilizare necesită o mai mare precauție. Verificați data distilării și prezența conservanților și dacă produsul este doar pentru uz local sau este potrivit și pentru consum.

Posibile beneficii ale hidrosolilor

Pe baza experiențelor anecdotice, hidrosolii oferă următoarele beneficii:

  • Proprietăți astringente și aromatice (trandafir)
  • Capacitate demachiantă (hamamelis și mușețel)
  • Putere antimicrobiană și vindecătoare (arbore de ceai)
  • Proprietăți relaxante și calmante (lavandă)
  • Efect revigorant (curry)
  • Efect antistres (roiniță)
  • Putere afrodiziacă (mușcată, vetiver, mentă, trandafir și iasomie)

Un studiu împărtășit de Biomedicine & Pharmacotherapy evidențiază faptul că hidrosolii au potențial antioxidant, care este favorabil pentru atenuarea efectelor stresului oxidativ. În plus, unele sortimente, cum ar fi cel derivat din sunătoare, au activitate antiproliferativă, antioxidantă și antivirală.

Hidrosolii au efecte negative?

Datorită diluării lor în apă, hidrosolii sunt mai siguri decât uleiurile esențiale. La majoritatea oamenilor, nu există reacții adverse. Aveți grijă când îi consumați, deoarece multe varietăți nu sunt potrivite în acest scop.

În momentul de față, sunt considerați parte a medicinei complementare. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu i-a reglementat, așa că se folosesc pe propriul risc.

Luați în considerare calitatea

Un factor fundamental atunci când utilizați hidrosoli este calitatea acestora. Cum o verificați? Verificați certificarea produsului. În plus, trebuie să luați în considerare următoarele:

  • Hidrosolii diluați din flori sau frunze trebuie să fie lipsiți de pesticide, mai ales când este vorba de vegetație proaspăt colectată.
  • Dacă pregătiți acasă hidrosoli, asigurați-vă că apa distilată nu este contaminată.
  • Verificați pe etichetă concentrația de ingrediente active și uleiuri, care variază în funcție de scopul produsului.

Sfaturi pentru depozitarea hidrosolilor

Verificați data distilării și tipul de filtrare. Rețineți că hidrosolii sunt sensibili la lumină și căldură. Recipientele lor trebuie să fie sterile, închise la culoare sau opace și cu capace care se închid etanș.

Perioada de valabilitate este scurtă, așa că cel mai bine este să păstrați hidrosolii în frigider. În cazul în care îi folosiți în rutina de înfrumusețare, nu este indicat să folosiți același produs mai mult de un an. În plus, dacă îi folosiți în medicina alternativă, nu depășiți șase luni de utilizare continuă.

Hidrosolii și utilizările acestora: concluzie

Hidrosolii sunt aproape transparenți și solubili în apă. Conțin substanțe antioxidante folosite atât în scopuri medicinale, cât și cosmetice. Datorită mirosului și aromei blânde, au și aplicații culinare.

Hidrosolii sunt recomandați ca alternativă la uleiurile esențiale, în special pentru persoanele sensibile, cum ar fi copiii, bătrânii și femeile însărcinate. Pot fi utilizați în siguranță. Îndrăzniți să-i încercați?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bezek, K., Kramberger, K., & Barlič-Maganja, D. (2022). Antioxidant and Antimicrobial Properties of Helichrysum italicum (Roth) G. Don Hydrosol. Antibiotics (Basel, Switzerland)11(8), 1017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9404988/
  • Hamedi, A., Pasdaran, A., Zebarjad, Z., & Moein, M. (2017). A Survey on Chemical Constituents and Indications of Aromatic Waters Soft Drinks (Hydrosols) Used in Persian Nutrition Culture and Folk Medicine for Neurological Disorders and Mental Health. Journal of evidence-based complementary & alternative medicine, 22(4), 744–752. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871290/
  • Jakubczyk, K., Tuchowska, A., & Janda-Milczarek, K. (2021). Plant hydrolates – Antioxidant properties, chemical composition and potential applications. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie142, 112033. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34416628/
  • Vuko, E., Dunkić, V., Ruščić, M., Nazlić, M., Mandić, N., Soldo, B., Šprung, M., & Fredotović, Ž. (2021). Chemical Composition and New Biological Activities of Essential Oil and Hydrosol of Hypericum perforatum L. ssp. veronense (Schrank) H. Lindb. Plants (Basel, Switzerland)10(5), 1014. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8161325/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.