Ce sunt nervii spinali sacrali?
Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza
Nervii sacrali, cunoscuți și ca nervii spinali sacrali, sunt un grup de cinci tipuri de nervi care iau naștere în măduva spinării și ies din sacrum. Sunt un set de structuri care constituie cel mai jos segment al măduvei spinării. Sunt clasificați pe baza vertebrelor de care sunt legați, chiar dacă fuzionează în sacrum.
Nervii spinali
Există 5 tipuri de nervi spinali sacrali. Aceștia aparțin sistemului nervos somatic. 31 de perechi de nervi au funcția de a inerva întregul corp, cu excepția capului și a anumitor zone ale gâtului. Nervii reușesc să-și atingă obiectivul datorită faptului că au o rădăcină responsabilă de sensibilizarea zonei pe care o inervează și o rădăcină motorie, care permite contracția mușchilor. Nervii spinali sunt:
- 8 perechi de nervi cervicali (C1-C8)
- 12 perechi de nervi toracici (T1-T12)
- 5 perechi de nervi sacrali (S1-S5)
- 5 perechi de nervi lombari (L1-L5)
- 1 pereche de nervi coccigieni
Deoarece nervii sacrali și nervii lombari se suprapun, majoritatea specialiștilor preferă să vorbească despre nervii sau plexul lombo-sacral. În ciuda acestui fapt, sunt nervi diferiți.
Descoperiți: Legătura dintre coloana vertebrală și organele din corp
Nervii spinali sacrali
Nervii sacrali prezintă o serie de caracteristici tipice nervilor spinali. Pentru început, aceștia sunt micști, adică atât sensibili, cât și motorii.
Toate ramurile ventrale, cu excepția celor toracice (T1 – T12), formează mai multe ramificații care sunt cunoscute sub denumirea de plexuri nervoase. Aceste plexuri apar în zona cervicale, brahială și lombosacrală.
În cadrul acestor ramuri interconectate, fibrele care provin din ramurile ventrale se intersectează și sunt redistribuite. Fiecare ramură rezultată conține fibre de la diferiți nervi spinali. În plus, nervii din fiecare ramură ventrală călătoresc la periferia corpului prin diferite căi.
Fiecare mușchi al extremităților este inervat de mai mult de un nerv spinal. În consecință, dacă există leziuni la unul dintre segmentele măduvei spinării sau la una dintre rădăcini, membrul nu va fi neapărat complet inutil.
Anatomia nervilor sacrali
Nervii sacrali își au originea în măduva spinării și trec prin foramina vertebrală a sacrumului. Atât rădăcinile motorii, cât și cele senzoriale converg în afara ganglionului spinal și creează două ramuri:
- Posterioară: părăsește foramenul sacral posterior și formează ramurile posterioare ale nervilor sacrali.
- Anterioară: ia naștere în foramenul sacral anterior și contribuie cu ramuri la plexul sacral și la plexul sacrococcigian.
În ceea ce privește nervii sacrali S3 și S4, aceștia au fibre care se unesc cu plexul hipogastric inferior, care inervează mușchii netezi ai:
- Colonului descendent
- Rectului
- Organelor genitale interne și externe
- Vezicii urinare
- Uretrei
Ramura posterioară a nervilor sacrali
Este vorba despre 4 mici diviziuni nervoase care se subțiază pe măsură ce se îndepărtează de punctul lor de origine. Ele ies, cu excepția ultimei ramuri, din foramina sacrală posterioară.
Ramura anterioară a nervilor sacrali
În ceea ce privește ramurile anterioare ale acestor nervi, ele se formează în plexul sacral. Oferă inervație pelvisului și membrelor inferioare. Fibrele care provin din acestea, în special cele ale nervilor sacrali anteriori (S4 și S5), se unesc cu nervul coccigian și formează, după cum am văzut, plexul sacrococigian.
În cele din urmă, ajung să formeze nervul anococcigian, care inervează pielea regiunii anale și articulația sacrococcigiană.
Funcțiile nervilor spinali sacrali
Funcția principală a acestor nervi constă în relaxarea sfincterelor și contracția pereților musculari ai acestora. Aceste acțiuni provoacă urinarea, defecarea și erecția organelor genitale.
În plus, fibrele transportă semnale senzoriale, cum ar fi durerea și senzația de plenitudine, atât din vezică cât și din rect. Ca o curiozitate, stimularea nervului sacral este una dintre procedurile medicale utilizate pentru tratamentul incontinenței fecale.
Recomandăm: Coloana vertebrală – 8 trucuri ca să o menții puternică
Plexopatia lombosacrală
Experții definesc plexopatia lombosacrală ca fiind o leziune în zona lombosacrală. Este rară și de cele mai multe ori este declanșată de traume. Luxația posterioară a șoldului sau o fractură o poate declanșa. Se caracterizează prin durere, amorțeală, parestezii și disestezii în zona lombară și sacră.
Simptomele sunt adesea mai intense sau prezente doar în poziție dorsală, cazurile severe fiind însoțite de slăbiciune musculară și paralizie. Deoarece tulburările sfincterului sunt rare, patologia este greu de diagnosticat. Poate fi generată și de boli precum diabetul, sarcoidoza, amiloza, abcesele locale și infecțiile cronice.
Pe scurt, nervii sacrali sunt structuri de o importanță vitală pentru organism, ca și restul sistemului nervos. Cunoașterea anatomiei ființei umane contribuie la înțelegerea și îngrijirea sănătății dintr-o perspectivă diferită.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
-
Dydyk AM, Hameed S. Lumbosacral Plexopathy. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.Kaiser JT, Lugo-Pico JG. Neuroanatomy, Spinal Nerves. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.Khan YS, Lui F. Neuroanatomy, Spinal Cord. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.