Ce sunt și care sunt beneficiile trufelor negre pentru sănătate?
Scris și verificat de nutriționistul Maria Patricia Pinero Corredor
Trufa neagră este o ciupercă foarte apreciată în lumea gastronomică. Este un aliment cu multă aromă. Caracteristicile sale o fac un ingredient rafinat și foarte apreciat. De fapt, este cunoscut și sub numele de diamant negru. Care sunt beneficiile trufelor negre pentru sănătate?
Trufele negre se găsesc în țări precum Italia, Franța, Asia și în unele locuri din Africa. Spania este primul producător la nivel mondial.
Ce este trufa neagră?
Trufa neagră sau Tuber melanosporum este o ciupercă subterană rară. Se mai numește și trufă Périgord în Franța și truffel în Germania.
Din cele mai vechi timpuri, trufele negre au fost o curiozitate. În secolul al IV-lea, filosoful grec Theophrastus a descris trufa drept „un fruct subteran misterios care apare după furtuni”. A fost considerat un ingredient pentru vrăjitorie. Explicația originii sale a fost, de asemenea, asociată cu misterul. Ani de zile, s-a crezut că trufa este o rădăcină de copac.
Trufele sunt de fapt fructificații ale ciupercilor subterane. Ciupercile sunt formate din structuri filamentoase numite hife. Acestea sunt împletite, formând o țesătură de filamente numită miceliu. Sezonier, apar fructificările.
Diferența dintre ciuperci și trufe este faptul că, deși se formează sub pământ, ies la suprafață când se maturizează pentru a dispersa sporii. Cu alte cuvinte, când ies sunt deja coapte.
Descoperiți și: Proprietățile ciupercilor negre și utilizările lor
Caracteristici
În ceea ce privește structura sa, trufa are un corp sferic atunci când solul este afânat. La început, are o culoare roșiatică, dar pe măsură ce se maturizează devine neagră și capătă un miros înțepător.
Are un strat exterior de protecție numit peridium. Când este periat și spălat, dezvăluie anumite specii de negi. La tăiere, se observă zona internă, numită gleba, care este cărnoasă și neagră. Gleba conține vene albe distribuite în toată pulpa. Aici se produc sporii pentru înmulțire și dezvoltare.
Din punct de vedere gastronomic, trufa este cunoscută drept împărăteasa subterană sau diamantul bucătăriei. Are un miros și o savoare unice.
Distribuție
Distribuția trufei în lume nu este bine studiată. Doar 30% din suprafața pământului a fost sondată pentru recoltarea trufelor. S-a stabilit că modul de viață subteran este o strategie adaptativă pentru economisirea apei.
Trufa este caracteristică mediilor semi-aride. Prin urmare, există un deficit mare de trufe la tropice.
Creștere
Ciuperca crește într-un mod strategic, adaptându-se la mediu în felul următor: trufa are nevoie de apă, așa că formează o relație simbiotică cu copacii și plantele. Beneficiul este reciproc.
Trufa, facilitează absorbția apei, azotului, fosforului și altor elemente esențiale în plante și le protejează de boli. În schimb, plantele oferă tot ce are nevoie trufa pentru dezvoltare și fructificare.
Beneficiile trufelor negre la nivel nutritiv
Trufa, pe lângă faptul că este un ingredient mistic, are o valoare nutritivă ridicată. Conform analizei Dr. Pedro Marco Montori, conține următoarele substanțe nutritive la 100 grame de produs:
- Calorii: 50
- Apă: 74,7 grame
- Carbohidrați: 5,7 grame
- Fibre: 10,3 grame
- Grăsimi: 0,5 grame
- Proteine: 7,4 grame
- Potasiu: 74,1 miligrame
- Calciu: 7,91 miligrame
- Fier: 0,19 miligrame
- Sodiu: 77 miligrame
- Magneziu: 28 miligrame
- Siliciu: 0,37 miligrame
Trufa neagră este un aliment recomandat grație aportului caloric scăzut, având puțini carbohidrați și proteine. Are mai multe proteine decât alte ciuperci comestibile, cum ar fi ciupercile champignon. Din conținutul de carbohidrați, 60 până la 70% sunt absorbiți lent, adică sunt fibre solubile.
Trufa neagră este bogată în potasiu, magneziu și sodiu. Alte oligoelemente prezente sunt fierul, calciul și siliciul. Conține de patru ori mai multe substanțe azotate și minerale decât ciuperca sălbatică. Are, de asemenea, vitamina C și vitamina B.
Pe lângă acești nutrienți, conține mai mult de 50 de compuși aromatici. Se crede că mulți dintre ei sunt produși în timpul fermentației zaharurilor, alcoolului și altor compuși oxidați.
Majoritatea compușilor conțin sulf, cum ar fi sulfura de dimetil. Există și fenoli, aldehide și cetone, cum ar fi metilul 2-butanal și butanona. Beneficiile trufelor negre nu se opresc aici!
Cum să adună trufele negre?
Trufa neagră este recoltată folosind câini dresați. În Franța sau Spania se pot folosi și porci domestici și mistreți, deși acest lucru nu este foarte frecvent din cauza lăcomiei lor.
Odată ce câinele găsește trufa, colectorul (trufero), folosind un cuțit special cu o lamă triunghiulară, sapă pentru a o extrage. Apoi, acoperă gaura cu pământ și adaugă câteva ierburi din apropiere.
Beneficiile trufelor negre pentru sănătate
Trufa neagră nu conține o mare varietate de nutrienți, dar compușii ei sunt recunoscuți pentru beneficiile lor pentru sănătate.
Putere antioxidantă
Fenolii din trufe au o activitate antioxidantă ridicată, fiind utili împotriva îmbătrânirii. Acești fenoli ajută la combaterea radicalilor liberi care oxidează membranele celulare și care sunt responsabili de unele boli, cum ar fi bolile cardiovasculare și neurodegenerative.
Sănătatea pielii
Trufa este considerată Botoxul natural datorită prezenței compușilor fenolici cu capacitate antioxidantă ridicată. În plus, activează producția de colagen, menținând elasticitatea, textura și fermitatea pielii. De asemenea, favorizează creșterea părului.
Trufa neagra este folosită în cosmetica datorită vitaminei B și acțiunii depigmentate. Luminează pielea și estompează petele. Conține un amestec de aminoacizi care netezesc ridurile și provoacă un efect de lifting.
Ideale pentru dietele cu conținut scăzut de calorii
Conținutul caloric al acestor ciuperci este scăzut. O porție de 100 grame oferă doar 50 calorii și mai mult de 70 grame de apă. În plus, o bună parte din carbohidrații nu sunt digerabili.
Indicate pentru evitarea dislipidemiei
Conținutul scăzut de grăsimi și colesterol al trufelor le face ingredientele preferate pentru a controla tulburările de colesterol și trigliceride. Nu conțin grăsimi, iar fibrele solubile permite reducerea lipidelor din sânge.
Reglarea absorbției nutrienților
Trufa neagră este o sursă de fibre solubile și permite un proces de digestie mai lent. Prin urmare, reglează absorbția nutrienților și produce sațietate.
Alăturarea de mâncăruri bogate în carbohidrați și trufe negre poate controla glicemia. Prin urmare, trufele sunt un ingredient potrivit pentru dietele care controlează nivelul de carbohidrați.
Descoperiți și: Ciuperca coama leului: beneficii și efecte secundare
Aspecte legate de calitatea trufei negre
Înainte de a consuma trufe negre, primul lucru pe care trebuie să-l verificăm este calitatea acestora. Nu trebuie să prezinte denivelări, tăieturi sau rupturi. Trufele de calitate nu trebuie să fie moi, iar suprafața lor trebuie să fie netedă și aspră.
În interior, trebui să fie de culoare maro închis până la negru, cu linii fine neregulate. Un alt indicator al calității este aroma, care trebuie să fie puternică și să amintească de pământul proaspăt, umed.
Trufa se consumă în cantități mici. De aceea, se găsește răzuită fin sau în foi. Oferă aromă pastelor, pizzei, ouălor și brânzei.
Adăugați trufele în farfurie în ultimul moment pentru a profita de aroma lor. Componentele lor sunt foarte volatile. Nu necesită gătire.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Junta de Andalucía. Trufas de Andalucía. 2005. https://www.juntadeandalucia.es/medioambiente/web/Bloques_Tematicos/Publicaciones_Divulgacion_Y_Noticias/Documentos_Tecnicos/Plan%20Cussta/Libro_trufas/LibroTrufas2.pdf
- Pedro Marco Montori. Caracterización bromatológica y microbiológica del gº tuber y aplicación de procesos combinados para su conservación. Universidad de Zaragoza. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=203442
- Asunción Morte, Almudena Gutiérrez, Alfonso Navarro Ródenas. Las Trufas del Desierto o Turmas. Revista Eubacteria. Nº 36. Noviembre 2016. ISSN 1697-0071. Disponible en: https://www.um.es/eubacteria/Las_Trufas_del_Desierto_o_Turmas.pdf
- García-Montalvo Iván Antonio, Méndez-Díaz Sheila Yamile, Aguirre-Guzmán Noyoltzin, Sánchez-Medina Marco Antonio, Matías-Pérez Diana, Pérez-Campos Eduardo. Incremento en el consumo de fibra dietética complementario al tratamiento del síndrome metabólico. Nutr. Hosp. [Internet]. 2018 Jun [citado 2022 Sep 08] ; 35( 3 ): 582-587. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112018000300582&lng=es. https://dx.doi.org/10.20960/nh.1504.
- Champiñón. Mushroom. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/champi%C3%B1on_tcm30-102343.pdf
- Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Implantación de truferas. Hojas divulgadoras. Nº12. 91. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Andres-Martinez-De-Azagra/publication/270742661_Implantacion_de_truferas/links/54b395c10cf26833efce929f/Implantacion-de-truferas.pdf
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.