Ce tipuri de quinoa există?
Quinoa a fost considerată secole întregi în cultura Inca un produs sacru și vital pentru alimentație. În quechua, numele său înseamnă „mama cerealelor”. Diferitele tipuri de quinoa care există au servit mult timp ca sursă principală de proteine pentru popoarele indigene.
Acest aliment este originar din Anzi. Cei mai mari producători sunt în prezent Bolivia, Peru și Ecuador. Cu toate acestea, datorită potențialului său agricol și nutrițional ridicat, interesul față de quinoa a crescut în ultimii ani, motiv pentru care este cultivată și în diverse zone din Europa și Asia.
Ce este quinoa?
Aceste boabe sunt semințele comestibile ale plantei Chenopodium quinoa. Există diferite specii. Quinoa este considerată o pseudocereală și este o alternativă ideală pentru a înlocui proteinele animale.
Valoarea nutritivă
Din punct de vedere nutrițional, quinoa este o sursă naturală de proteine vegetale cu valoare nutritivă ridicată. Poate concura din punct de vedere calitativ cu proteinele de origine animală.
Conține 20 de aminoacizi și cei 10 aminoacizi esențiali pentru organism, care trebuie luați din alimente. Acest lucru îi conferă o valoare biologică ridicată, fiind superioară grâului, orezului și porumbului.
În plus față de cele de mai sus, potrivit unui studiu publicat în 2015 în Jurnalul Cubanez de Endocrinologie, quinoa conține o cantitate mare de lizină. Are cu 40% mai multă lizină decât laptele.
Quinoa: un superaliment
Quinoa este inclusă pe lista superalimentelor, care sunt produse ce conțin mulți nutrienți benefici pentru organism. Quinoa oferă și antioxidanți, care pot juca un rol foarte important în îmbunătățirea evoluției anumitor boli degenerative, cum ar fi următoarele:
- Boala Alzheimer
- Artrită
- Cancer
- Diabet zaharat
- Boli cardiovasculare
- Osteoporoză
Ce tipuri de quinoa există?
În zona înaltă andină, cele mai răspândite tipuri de quinoa sunt cele amare și dulci, cu boabe mici. Cu toate acestea, cele preferate pe piețele naționale și internaționale sunt soiurile cu boabe mari și culori deschise.
Culoarea plantei este variabilă, conform mai multor studii. Culoarea variază de la alb la diverse nuanțe, cum ar fi verde, roșu, violet închis, roz, galben, portocaliu maro și chiar negru. Multe dintre aceste nuanțe sunt produsul îmbunătățirii genetice.
Cele mai consumate tipuri de quinoa sunt:
Quinoa albă
Este cel mai cunoscut tip. Are cea mai delicată aromă, aceasta fiind aproape neutră. Datorită texturii sale ușoare, acest tip este pufos când este gătit. Este poate cea mai versatilă varietate.
Quinoa albă este adesea folosită pentru salate, pentru a oferi consistență alimentelor sau pentru a înlocui orezul.
Quinoa roșie
În comparație cu quinoa albă, cea roșie oferă mai multe proteine. De asemenea, este mai bogată în riboflavină. Fiartă, are o culoare maronie și o aromă mai intensă decât cea albă (seamănă cu nucile).
Quinoa neagră
Quinoa neagră are o aromă dulce subtilă. Este utilizată pe scară largă în gastronomie, deoarece are o culoare ce contrastează ușor cu mâncarea.
Cum pot fi folosite diferitele tipuri de quinoa în bucătărie?
Quinoa este foarte versatilă în bucătărie. Poate fi folosită în multe feluri, deoarece semințele pot fi fierte sau coapte, prăjite, preparate ca floricelele, etc. De asemenea, semințele pot fi transformate în făină, care este apoi folosită într-o varietate de produse.
Câteva moduri simple de a consuma quinoa sunt următoarele:
- Tocănițe și supe
- Terci
- Salate
- Piureuri
- Băuturi vegetale
Tipuri de quinoa: care este cel mai important?
Așa cum am menționat mai sus, quinoa este un aliment cu o mare valoare nutritivă, capabil să ofere proteine cu valoare biologică ridicată. Cele mai cunoscute tipuri sunt quinoa albă, roșie și neagră; cu toate acestea, există o varietate infinită de soiuri. Toate au un profil nutrițional similar.
În plus, datorită conținutului de proteine, quinoa este ideală în dieta vegetariană. Consultă nutriționistul cu privire la necesarul zilnic de proteine înainte de a o consuma.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rojas W, Vargas Mena A, Pinto Porcel M. La diversidad genética de la quinua: potenciales usos en el mejoramiento y agroindustria. RIIARn. 2016;3(2):114-124.
- Hernández Rodríguez J. La quinua, una opción para la nutrición del paciente con
diabetes mellitus.Rev Cubana Endocrinol. 2015;26(3):304-312. - Fao.org[Internet] Catálogo de variedades comerciales de quinua en el Perú. [actualizado 14 Feb 2013; citado 26 de May 2020] Disponible en: http://www.fao.org/3/a-as890s.pdf.
- Infante H, Albesiano S, Arrieta L, Gómez N. Caracterización morfológica de variedades de Chenopodium quinoa cultivadas en el departamento de Boyagá, Colombia. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient.U.D.C.A. 2018; 21(2):329-339.