5 idei diferite pentru a consuma quinoa la micul dejun
 

5 idei diferite pentru a consuma quinoa la micul dejun

Quinoa este un aliment cu un profil nutrițional excepțional. Prin urmare, încorporarea acesteia în dietă aduce diferite beneficii.
5 idei diferite pentru a consuma quinoa la micul dejun
Florencia Villafañe

Scris și verificat de nutriționistul Florencia Villafañe.

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Quinoa este un aliment care a câștigat popularitate datorită proprietăților sale nutriționale. Deși utilizarea sa este obișnuită în salate și rețete pentru prânz, există oameni care preferă să o consume în alte momente ale zilei. Doriți să aflați câteva idei pentru a consuma quinoa la micul dejun?

Din fericire, încorporarea acestui aliment în prima masă a zilei este o sarcină simplă. Trebuie doar să o combinați cu alte ingrediente sănătoase, cum ar fi unele fructe, lactate și semințe. Mai jos, îi analizăm beneficiile și vă împărtășim 5 rețete simple!

Proprietățile nutriționale ale pseudocerealei quinoa

Printre caracteristicile principale ale pseudocerealei quinoa se remarcă aroma sa neutră și ușurința de preparare. Este un ingredient practic pentru pregătirea preparatelor dulci și sărate. În plus față de acesta, nu conține gluten, de aceea poate fi folosită de persoanele cu intoleranță sau alergie la grâu.

Pe de altă parte, valoarea sa nutritivă este remarcabilă. Aportul său regulat îmbunătățește calitatea dietei. În acest sens, există articole care indică faptul că proprietățile sale nutritive variază în funcție de soi; cu toate acestea, toate soiurile conțin următoarele substanțe nutritive:

  • Proteine
  • Fibre
  • Vitamina B și E
  • Minerale precum fierul, zincul și seleniul
  • Grăsimi sănătoase

Prin urmare, este considerată un aliment de protecție a sănătății, capabil să prevină bolile. Un studiu publicat în Cuban Journal of Endocrinology afirmă că aportul său poate fi util pentru a controla creșterea în greutate și pentru a preveni apariția unor boli precum afecțiunile cardiovasculare, diabetul de tip 2, etc.

Bol cu quinoa la micul dejun

Idei pentru a consuma quinoa la micul dejun

După cum am menționat, consumul de quinoa la micul dejun nu este o sarcină dificilă. De fapt, există mai multe rețete clasice pe care le puteți adapta pentru a înlocui cerealele tipice. În acest fel, nu numai că veți varia aroma, ci veți îmbunătăți în mod semnificativ calitatea mâncării. Iată câteva opțiuni simple!

1. Brânză dulce cu fructe, cacao și quinoa

Acesta este unul dintre cele mai populare tipuri de mic dejun datorită caracterului practic. De obicei, are mai multe versiuni. În acest caz, rețeta conține următoarele:

Ingrediente

  • 3 linguri de quinoa gătită (60 g)
  • 1 banană
  • 5 migdale
  • 200 g brânză bătută dulce
  • Miere sau alt îndulcitor după gust
  • 1 linguriță de pudră de cacao amară (2.5 g)

Instrucțiuni pas cu pas

  • Pune brânza și cacaua amară într-o cratiță. Amestecați până când totul este omogen. Adăugați îndulcitor după gust și bateți din nou.
  • Tăiați banana felii și tăiați sau zdrobiți migdalele. Amestecați aceste ingrediente împreună cu quinoa gătită și adăugați-le în cele din urmă ca topping deasupra brânzei.

2. Clătite cu quinoa și zmeură

Quinoa combinată cu fructe de pădure roșii este un adevărat deliciu. De asemenea, dacă doriți să nu mai faceți clătite obișnuite, vă va plăcea această opțiune.

Ingrediente

  • 1 cană de quinoa gătită (200 g)
  • 1 mână de zmeură (60 g)
  • 3/4 cană de fulgi de ovăz instant (150 g)
  • 1 linguriță de praf de copt (3 g)
  • 1 ou
  • 2 linguri de miere sau zahăr (30 g)

Instrucțiuni pas cu pas

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să procesați quinoa gătită (trebuie să fie uscată sau, în caz contrar, bine scursă) împreună cu ovăzul și praful de copt. Puteți face acest lucru în blender.
  • Adăugați oul și îndulcitorul. Porniți din nou blenderul pentru câteva minute.
  • Puneți acest amestec într-un alt recipient. Adăugați zmeura. Amestecați cu o furculiță și faceți clătite.

3. Budincă de quinoa

Budinca de chia este o opțiune sănătoasă pentru micul dejun, pe care majoritatea oamenilor au încercat-o. Aceeași rețetă, dar cu quinoa, este și mai delicioasă.

Ingrediente

  • 2 linguri de semințe de chia (30 g)
  • 2 linguri de quinoa gătită (40 g)
  • 1/2 cană de lapte degresat sau orice băutură vegetală (125 ml)
  • 1 piersică
  • Stevia sau alt îndulcitor
  • 1 lingură de fulgi de cocos (15 g)
  • Esență de vanilie sau pudră de scorțișoară (opțional)

Instrucțiuni pas cu pas

  • Într-o cană de sticlă sau borcan, puneți semințele de chia împreună cu laptele sau băutura vegetală. Lăsați-le să se hidrateze până eliberează mucilagiul sau gelul.
  • Când amestecul are o consistență gelatinoasă, adăugați cele două linguri de quinoa gătită și îndulcitorul și amestecați.
  • Puneți vasul în frigider în timp ce îndepărtați coaja și tăiați piersica. Puneți bucățile de fructe în borcan și decorați cu fulgii de cocos.
  • Puteți obține o aromă diferită cu scorțișoară măcinată sau cu câteva picături de esență de vanilie.

4. Iaurt de cocos cu quinoa, nuci și ciocolată

Quinoa expandată este un aliment ideal pentru a înlocui fulgii de porumb. Aceasta este o alternativă excelentă, deoarece are o textură crocantă și este ușor de găsit în magazinele de produse naturiste. Puteți face quinoa expandată acasă sau puteți folosi quinoa fiartă.

Ingrediente

  • 1 cană de iaurt de cocos (200 ml)
  • 6 nuci în jumătăți
  • 2 linguri de ciocolată neagră (30 g)
  • 3 linguri de quinoa expandată (60 g)
  • 2 linguri de semințe de floarea-soarelui (30 g)

Instrucțiuni pas cu pas

  • Mai întâi, radeți ciocolata neagră în iaurt. Apoi, amestecați totul.
  • Adăugați quinoa expandată, nucile întregi sau tocate și semințele de floarea soarelui. Savurați!
Borcănele cu quinoa la micul dejun

5. Batoane de quinoa de afine

Batoanele pe care le știe toată lumea sunt cele clasice care sunt făcute cu fulgi de ovăz. Cele cu quinoa sunt și mai delicioase. Le puteți servi cu o cană de lapte sau cafea.

Ingrediente

  • 1 mână de afine
  • 1 banană coaptă
  • 6 linguri de quinoa gătită (120 g)
  • 6 linguri de fulgi de ovăz instant (90 g)
  • 1 linguriță de praf de copt (3 g)
  • 1 lingură de miere sau zahăr (15 g)

Instrucțiuni pas cu pas

  • Pe un platou, zdrobește banana cu o furculiță. Adăugați o lingură de miere, fulgi de ovăz, praf de copt și quinoa gătită. Amestecați până când aluatul este omogen.
  • În cele din urmă, puneți acest preparat într-un vas plat uns și adăugați afinele, distribuindu-le uniform.
  • Gătiți în cuptor la foc mediu timp de 20 de minute. Tăiați batoanele și savurați.

Există mai multe idei pentru a consuma quinoa la micul dejun

Deși acestea sunt câteva idei delicioase, există și alte modalități de a consuma quinoa la micul dejun. Rețineți că aroma neutră a acestui aliment îl face o opțiune practică pentru prepararea pâinii, fursecurilor, prăjiturilor, etc.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hernández Rodríguez J. La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus.Rev Cubana Endocrinol. 2015;26(3):304-312.
  • Fao.org[Internet] Catálogo de variedades comerciales de quinua en el Perú. [actualizado 14 Feb 2013; citado el 07/09 de Sep 2021] Disponible en: http://www.fao.org/3/as890s/as890s.pdf.
  • Alimentos Argentinos. Ficha 12. Quinua “Nueva opción milenaria”. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_12_Quinua.pdf
  • Infante H, Albesiano S, Arrieta L, Gómez N. Caracterización morfológica de variedades de Chenopodium quinoa cultivadas en el departamento de Boyagá, Colombia. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cient.U.D.C.A. 2018; 21(2):329-339.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.