Tort de cafea fără zahăr cu afine - Doza de Sănătate
 

Tort de cafea fără zahăr cu afine

Deserturile fără zahăr sunt ideale pentru a evita caloriile goale și carbohidrații cu absorbție rapidă, fără a renunța la gustul dulce. Citește acest articol pentru a afla câteva rețete noi și delicioase!
Tort de cafea fără zahăr cu afine

Ultima actualizare: 15 martie, 2021

Acest tort de cafea fără zahăr cu afine este un desert ideal pentru întâlnirile de familie sau petrecerile cu prietenii, deoarece este foarte ușor de preparat, colorat și apetisant. În acest articol îți vom oferi două rețete diferite: un tort de cafea fără zahăr cu afine și iaurt și un tort de cafea și ciocolată fără ouă sau lapte, perfect pentru vegani. Trebuie să le încerci!

Rețetă de tort de cafea fără zahăr cu afine

Această rețetă este perfectă pentru copiii mici, deoarece, deși nu are zahăr, are un gust foarte plăcut, dulce. În plus, are o textură foarte suculentă și este similară cu torturile tradiționale cu ciocolată.

Ingrediente

  • 1 cană de făină de grâu integral (200 g)
  • 4 ouă
  • 1 iaurt grecesc (200 ml)
  • 2 linguri pudră de cacao degresată (30 g)
  • 1 plic de praf de copt
  • Ulei de floarea soarelui (80 ml)
  • Stevia
  • Afine – 100 g
  • 1/2 cană de cafea (125 ml)
  • Scorțișoară pudră (după gust)

Substituți

  • Poți înlocui făina de grâu cu făină din orice alte cereale (spelt, secară, fulgi de ovăz). Este mai bine dacă păstrezi o parte de făină de grâu, chiar dacă vrei să incluzi și un alt tip, astfel încât tortul să aibă o textură mai pufoasă și mai moale.
  • Poți schimba uleiul de floarea-soarelui cu ulei de cocos, unt sau margarină. Nu îți recomandăm să utilizezi ulei de măsline pentru acest tip de desert, deoarece poate fi prea puternic și poate masca aroma tortului.
  • Poți folosi orice îndulcitor în loc de zahăr: stevia, sirop de agave, zaharină, îndulcitor lichid, etc.
  • Dacă cineva este intolerant la lactoză, poți schimba iaurtul grecesc cu iaurt de soia sau migdale.
Tort de cafea fără zahăr cu afine
Acest delicios tort cu afine este o opțiune excelentă de desert fără zahăr pentru întreaga familie.

Mod de preparare

  1. În primul rând, înainte de a începe, preîncălzește cuptorul la 190 °C (375 °F).
  2. Într-un castron, pune ouăle și bate-le până obții o textură spumoasă.
  3. Apoi, adaugă îndulcitorul și uleiul sau untul topit anterior și amestecă până când toate ingredientele sunt omogenizate.
  4. Cu ajutorul unei site, adaugă făina cu drojdia, pentru a împiedica formarea cocoloașelor.
  5. Amestecă cu o lingură până obții o textură omogenă.
  6. Adaugă pudra de cacao și cafeaua sau 150 ml de apă cu 4 linguri de cafea instant.
  7. Spală și curăță afinele și adăugă-le în amestec.
  8. Apoi, unge o tavă pentru cuptor și pune amestecul în ea.
  9. Coace preparatul timp de 30-40 de minute și lăsă-l să se răcească pe un grătar pentru câteva ore, astfel încât să nu-și piardă forma sau textura.
  10. Este important să nu deschizi cuptorul în timp ce tortul se ridică, deoarece îl poți face să piardă aer și să devină inegal.

Pentru a ști dacă tortul este gata, poți folosi o frigăruie sau o scobitoare pentru a vedea dacă iese uscată. Dacă nu, lasă tortul în cuptor încă 5 minute.

Această rețetă este delicioasă cu înghețată de vanilie sau frișcă. Dacă vrei să prepari o versiune mai sănătoasă, poți adăuga nuci sau salată de fructe alături, pentru a completa desertul.

Tort vegan cu afine, cafea și cacao, fără zahăr

Ingrediente

  • 1 cană de făină (200 g)
  • Pudră de cacao degresată – 70 g
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu (5 g)
  • 1 pahar de cafea (200 ml)
  • Sirop de agave sau îndulcitor lichid la alegere – 150 g
  • Ulei de floarea-soarelui sau de nucă de cocos (100 ml)
  • Afine – 75 g
  • Scorțișoară măcinată
  • Extract de vanilie
Prăjitură cu ciocolată fără zahăr
Pe lângă cafea și afine, vom adăuga ciocolată pentru a intensifica aroma. Pur și simplu delicios!

Mod de preparare

  1. Mai întâi, preîncălzește cuptorul la 190 °C (375 °F).
  2. Apoi prepară cafeaua cu apă și cafea instant sau la cafetieră.
  3. Într-un castron, pune toate ingredientele lichide: siropul de agave, uleiul de floarea-soarelui, cafeaua și extractul de vanilie (opțional).
  4. Apoi, cerne făina și adaug-o alături de bicarbonatul de sodiu (sau drojdie) și pudra de cacao degresată.
  5. Bate energic până când toate ingredientele sunt perfect amestecate și obții un aluat omogen.
  6. Apoi, gustă aluatul și adaugă mai mult sirop sau scorțișoară dacă crezi că este nevoie.
  7. După aceea, spală afine și adaugă-le în amestec.
  8. Toarnă amestecul într-o tavă unsă și tapetă cu făină.
  9. Coace-l aproximativ 30-40 de minute, în funcție de înălțimea aluatului și de dimensiunea vasului.
  10. Scoate-l din cuptor și lăsă-l să se răcească înainte de servire.

Vrei să încerci aceste rețete acasă? Dacă ești în căutarea unui desert fără zahăr rafinat, ambele sunt opțiuni excelente. Savurează-le ca gustare sau atunci când ți-e poftă de ceva dulce!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.