Ce trebuie să faci înainte de a adopta o dietă vegană
Caracteristica principală a dietei vegane este evitarea consumului de produse de origine animală. Adoptarea unei diete vegane implică schimbări drastice ale obiceiurilor. Cei care decid să înceapă acest nou stil de viață ar trebui să se informeze și să ia măsuri de precauție. Ce trebuie să faci înainte de a adopta o dietă vegană?
Veganismul este o tendință mondială care devine din ce în ce mai populară, fie grație aprecierii oamenilor față de animale, fie pentru îngrijirea sănătății. Conversia la veganism este o decizie care, completată de exerciții fizice, are mari avantaje pentru organism. Cu toate acestea, transformarea trebuie să fie treptată și controlată.
7 lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a adopta o dietă vegană
Înainte de a deveni vegan, este important să iei în considerare câteva aspecte relevante. În acest fel, eviți schimbările corporale bruște și îți protejezi bunăstarea. Mai jos, descoperă 7 lucruri pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de a adopta dieta vegană.
Un obiectiv pe termen mediu
Anxietatea cu privire la noile tendințe poate deveni o capcană, determinând unii oameni să decidă să renunțe la carne peste noapte. Cu toate acestea, obiceiurile alimentare și emoționale sunt bariere dificile de depășit. Dacă faci acest lucru, este mai probabil să cazi în ispită și apoi să te simți vinovat pentru că nu ți-ai atins obiectivul.
Dieta vegană este mai simplă dacă o abordezi pas cu pas, fără termene ferme sau cerințe structurate pentru a accelera procesul. Includerea rețetelor vegane o dată sau de două ori pe săptămână în dietă va face tranziția mai ușoară. De asemenea, facilitează accesul la tipuri noi de alimente și încurajează cunoașterea alternativelor.
Îți recomandăm:
Lista de cumpărături
În lista de cumpărături, ar trebui să înlocuiești alimentele de origine animală cu cereale, semințe și legume. Ar trebui să-ți faci lista într-un mod conștient și planificat. Astfel, trebuie să te gândești dinainte ce ai nevoie pentru noile rețete și, mai ales, să alegi ingrediente care se potrivesc cel mai bine gusturilor tale.
Este o idee bună să adaugi în dietă caju, in, susan, dovleac, lapte vegetal și produse fermentate fără lactate! Cu ele, poți face brânzeturi, sosuri și multe alternative la mâncărurile tradiționale.
Analiza felurilor de mâncare preferate
Procesul de adaptare a meniului va fi lent. În primul rând, analizează ce meniuri vegetariene sunt deja incluse în dieta ta. În al doilea rând, alege felurile de mâncare pe care trebuie să le transformi pentru a le face vegane. Este foarte ușor să găsești rețete alternative vegane care să înlocuiască preparatele pe bază de carne.
Planificarea meselor săptămânale
Obiceiul de a face o listă cu posibile meniuri săptămânale se poate dovedi de ajutor. Planificarea meselor îți permite să eviți căderea în capcana de a alege mese rapide pe bază de carne.
Alege cele mai gustoase alternative. De exemplu, poți înlocui iaurtul cu lapte de soia sau poți crea un nou meniu pe baza recomandărilor prietenilor. Dar ideea este să ai un ghid cu ajutorul căruia să-ți organizezi alimentele în funcție de ceea ce urmărești.
Informații despre nutrienții din alimente
Carnea, produsele lactate și alte alimente pe care le vei înlocui oferă nutrienți, vitamine și minerale. Este important să fii informat cu privire la produsele care pot furniza organismului aceste substanțe nutritive. De exemplu, laptele și derivații săi sunt o sursă de calciu pe care trebuie să o înlocuiești cu alte alimente sau suplimente.
Îți recomandăm:
Varietate și creativitate
Unul dintre principalele lucruri pe care trebuie să le faci pentru a adopta dieta vegană este să-ți folosești creativitatea în rețete. Mâncărurile ar trebui să fie variate, astfel încât să nu te plictisească. Nu este sănătos sau plăcut să consumi întotdeauna același lucru. Dacă faci asta, sigur vei renunța prematur la dietă.
Adoptarea unui nou obicei alimentar înseamnă că trebuie să fii dispus să încerci noi opțiuni; este o modalitate de a-ți reeduca gusturile. Este surprinzător câte rețete există!
Noi surse de informații
Etichetele alimentelor găsite în supermarketuri conțin informații despre diferite produse. În plus, există asociații vegane online și alte pagini care oferă asistență. Este foarte ușor să te alături acestor grupuri, să pui întrebări și să afli rețete și lucruri noi.
Dieta vegană este benefică pentru sănătate. Cu toate acestea, îți recomandăm mergi la medic înainte de orice schimbare a stilului de viață.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- unionvegetariana.org. 2017. Dieta vegana equilibrada, de la teoría a la práctica. Extraído de: https://unionvegetariana.org/wp-content/uploads/2017/08/dieta_vegetariana_equilibrada.pdf
- María Josefa Andreu Ivorra. 2015. Nutrición y salud en la dieta vegana. Extraído de: http://openaccess.uoc.edu/webapps/o2/bitstream/10609/58407/3/fandreuiTFM211216.pdf
- Andreu, M. J. (2015). Nutrición y salud en la dieta vegana.
- Craig, W. J. (2009). Health effects of vegan diets. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.26736N
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.