Ce trebuie să știi despre tulburările de dispoziție? - Doza de Sănătate
 

Ce trebuie să știi despre tulburările de dispoziție?

În principiu, există două tulburări de dispoziție: anxietatea și depresia. Sunt destul de frecvente în această eră. Vestea bună este că există tratamente pentru ambele probleme de sănătate.
Ce trebuie să știi despre tulburările de dispoziție?

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2023

Tulburările de dispoziție afectează o parte semnificativă a populației, iar experții prezic că numărul persoanelor afectate va crește dramatic în următorii 20 de ani.

Stilul actual de viață este adesea incert și există o mare presiune socială și profesională. Din această cauză, nu este ușor să avem întotdeauna o stare de spirit pozitivă. Conflictele mintale ne pot afecta obiceiurile de viață, starea de sănătate și bunăstarea personală. Ele pot declanșa chiar și alte patologii psihice și modificări organice.

Tulburările de dispoziție

Anxietatea

Aceasta este un sistem de alertă care produce un răspuns mintal și fizic în așteptarea pericolului. Corpul uman reacționează prin diferite sisteme la stimulii pe care îi percepe ca amenințări. Însă aceste reacții devin patologice atunci când sunt prea intense sau când durează prea mult timp.

Depresia

În primul rând, depresia este o afecțiune care depinde de mulți factori și care se transformă într-o tulburare de dispoziție în timp. Persoana afectată de depresie nu poate simți emoții pozitive și nici nu se poate bucura de lucrurile bune care i se întâmplă.

Lipsa de energie, vitalitatea și pierderea interesului sunt printre cele mai frecvente simptome ale depresiei. Acești oameni nu cred că au ce trebuie pentru a face față diferitelor provocări ale rutinei lor zilnice. De asemenea, depresie poate fi ușoară, moderată sau severă, în funcție de intensitatea simptomelor.

  • Depresie ușoară. O persoană afectată de acest tip de depresie poate desfășura activități normale, dar se simte tristă aproape toată ziua. În general, își pierde interesul sau capacitatea de a se bucura de diverse activități.
  • Depresie moderată. Simptomele sunt mai grave în acest caz și este mai greu pentru acești oameni să își desfășoare activitățile obișnuite. De obicei, depresia moderată este însoțită de o pierdere a încrederii și a stimei de sine, ca să nu mai vorbim de sentimentele de inferioritate. Bolnavii au gânduri recurente de moarte sau sinucidere, o capacitate scăzută de concentrare și incapacitatea de a lua decizii. Pot exista și tulburări de somn.
  • Depresie severă. Acestea sunt cele mai grave cazuri, iar persoanele care intră în această categorie necesită monitorizare constantă.
Tulburările de dispoziție la tineri
Există două tipuri de tulburări de dispoziție: anxietate și depresie.

Cum se tratează tulburările de dispoziție?

Acțiunea comună a diferitelor tipuri de terapie permite utilizarea tratamentelor combinate. Astfel, specialiștii recomandă combinarea tratamentelor farmacologice cu terapiile psihologice.

Farmacoterapie

Alegerea medicamentelor adecvate pentru fiecare caz evaluează eficacitatea diferitelor ingrediente active în raport cu posibilele efecte secundare. În plus, pacienții cu tulburări de dispoziție trebuie să ia întotdeauna medicamentele exact așa cum au fost prescrise de medic.

Ameliorarea simptomelor cu medicamente poate dura de la 2 la 4 săptămâni. Din păcate, mulți pacienți nu sunt conștienți de acest lucru și abandonează adesea tratamentul înainte ca acesta să înceapă să funcționeze.

Cele mai frecvente efecte secundare ale acestor tipuri de medicamente sunt:

  • Dureri de cap
  • Senzație de rău
  • Insomnie
  • Gură uscată
  • Constipație și dificultăți la urinare
  • Vedere încețoșată
  • Somnolenţă

Recomandări igienico-dietetice

Un set corect de măsuri igienico-dietetice poate îmbunătăți eficacitatea oricărui tratament farmacologic și poate preveni recidivele.

Specialiștii recomandă exerciții fizice, menținerea unei vieți active și alocarea unui număr adecvat de ore pentru odihnă. De asemenea, pacientul trebuie să fie mereu ocupat; acest lucru îl va ajuta să țină departe gândurile negative.

În plus, adoptarea unei diete echilibrate corespunzător, bogate în fructe și legume, va atenua constipația asociată tratamentelor medicamentoase. Este esențial să se evite consumul de alcool, deoarece acesta sporește efectele secundare ale medicamentelor și scade eficacitatea acestora.

Medic care face terapie cu un pacient depresiv
Tratamentul adecvat al tulburărilor de dispoziție trebuie să includă atât medicamente, cât și terapie psihologică.

Tratamentul psihologic

Când vine vorba tulburările de dispoziție, psihoterapia oferă resurse, cunoștințe și sprijin persoanelor afectate. Terapiile psihologice încurajează pacienții să reacționeze la orice schimbare a dispoziției. Astfel, aceștia lucrează la respectul de sine și la controlul dispoziției emoționale.

Există tratamente pentru tulburările de dispoziție

Stările de spirit pot fi normale sau exagerate în sens pozitiv sau negativ. Astfel, o persoană care suferă de o tulburare de dispoziție își pierde adesea sentimentul de control asupra stării sale de spirit și are un disconfort general. Prin urmare, trebuie să combine tratamentul farmacologic și psihologic și, de asemenea, să ia măsuri igienico-dietetice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.