Cele 7 fructe care trebuie consumate vara
 

Cele 7 fructe care trebuie consumate vara

Consumi fructe în mod regulat? Dacă da, te va interesa acest articol în care vorbim despre cele mai bune opțiuni pentru sezonul cald.
Cele 7 fructe care trebuie consumate vara
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Aportul de legume și fructe este esențial pentru sănătate. Acestea conțin micronutrienți de bază pentru organism și antioxidanți care ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli complexe. Din acest motiv, mai jos îți vom prezenta cele 7 fructe care trebuie consumate vara pentru a profita de proprietățile lor.

Consumul de fructe de sezon este întotdeauna o opțiune bună, deoarece acestea se află la punctul optim de coacere. Vor conține toți nutrienții importanți, care ajută la îndeplinirea funcțiilor corporale esențiale pentru sănătate.

De ce sunt importante fructele vara?

De obicei, fructele au o aromă dulce foarte plăcută. Dar, mai presus de toate, sunt alimente foarte sănătoase. Din acest motiv, experții recomandă insistent includerea a 3 porții de fructe în dieta zilnică, pe tot parcursul anului. Datorită nutrienților, sunt alimente care pot contribui la îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate.

Vara, acestea sunt o opțiune foarte bună pentru hidratare. În plus, în perioadele cu temperaturi ridicate ne pot ajuta să ne răcorim și sunt gustări ușoare atunci când nu avem chef să mâncăm lucruri mai grele.

Majoritatea fructelor oferă o mare varietate de vitamine și compuși cu capacitate antioxidantă. Sunt foarte bune pentru a ajuta la protejarea pielii contra daunelor cauzate de razele soarelui.

Înainte de a continua, trebuie să spunem că nu există fructe mai bune sau mai rele. Toate sunt bune și cel mai important este să le consumăm în mod variat. Vara este una dintre cele mai bune perioade pentru a consuma anumite fructe, pe care le prezentăm mai jos.

Cele 7 fructe care trebuie consumate vara

În continuare, vei afla de ce trebuie următoarele 7 fructe consumate vara, precum și care sunt beneficiile pe care le oferă.

1. Fructe de  pădure

Fructele de pădure se coc vara. Acestea sunt fructe cu un conținut ridicat de antioxidanți. Antocianinele care le compun sunt capabile să reducă riscul de boli cardiovasculare, după cum arată cercetările publicate în revista Molecular Aspects of Medicine.

În plus, aceste fructe conțin și alți antioxidanți puternici, precum vitamina C. Acest nutrient este esențial pentru formarea colagenului (cea mai abundentă proteină din organism) și pentru modularea sistemului imunitar. S-a demonstrataportul regulat al acestei vitamine reduce incidența răcelilor obișnuite.

Versatilitatea fructelor de pădure roșii este incontestabilă. De fapt, le poți mânca așa cum sunt ca gustare sau le poți adăuga în deserturi. Poți să le congelezi și să faci smoothie-uri sau să le folosești proaspete în shake-uri. Cel mai bine este să le consumi întotdeauna în formă naturală, deoarece este singura modalitate de a beneficia de conținutul lor de fibre.

Fructe care trebuie consumate vara

2. Pepene galben și pepene verde

Pepenele galben și pepenele verde sunt fructele de vară prin excelență. Conțin o parte semnificativă de apă, ajutând la reducerea riscului de a suferi de deshidratare. Deshidratarea este o afecțiune foarte periculoasă vara, deoarece s-a demonstrat că poate fi fatală la adulții în vârstă. Valurile de căldură fac ravagii în rândul bătrânilor.

Pe lângă monitorizarea aportului de apă, este indicat să se consume alimente care sunt formate în mare parte din lichide. Acesta este cazul pepenelui galben și verde. Pepenele conține și antioxidanți esențiali pentru prevenirea bolilor complexe.

Datorită puterii lor răcoritoare, aceste fructe sunt complementul ideal pentru orice gustare. De asemenea, poți consuma pepene ca desert după o masă copioasă pentru a-ți îmbunătăți digestia.

Totuși, consumul de pepene este contraindicat persoanelor cu diabet zaharat sau alte probleme metabolice. Pepenele ar putea fi dăunător în cantități mari, deoarece conține o cantitate semnificativă de fructoză.

3. Piersici

Piersica este unul dintre fructele cele mai acceptate de copii datorită aromei sale dulci și texturii fine. În ciuda faptului că există persoane care suferă de alergii la coaja de piersică, este unul dintre cele mai acceptate fructe. Se remarcă prin conținutul de betacaroten, așa cum arată cercetările publicate în jurnalul Voprosy Pitaniia.

Acest nutrient are un caracter antioxidant marcat. Este esențial pentru prevenirea degenerescenței maculare și a problemelor de vedere. Poate proteja chiar și împotriva bolilor hepatice de tip inflamator.

Cel mai bine este să consumi piersicile întregi, deoarece acestea conțin fibre și această substanță poate reduce incidența tulburărilor intestinale, cum ar fi constipația. Cu toate acestea, le poți consuma ocazional și în shake-uri pentru a adăuga o notă de aromă și culoare.

Cu toate acestea, trebuie evitat consumul de piersici în sirop. Această metodă de conservare implică prea multe zaharuri adăugate, care poate fi dăunătoare sănătății metabolice.

Pepene verde
Pepenele verde conține o cantitate mare de apă, așa că ajută la hidratare vara.

4. Caise

Acest fruct mic este foarte benefic pentru sănătate. Pulpa sa este foarte moale și suculentă, motiv pentru care reprezintă o adevărată delicatesă.

Principalii săi nutrienți sunt carbohidrații, fibrele, potasiul și o mare varietate de flavonoide. Acesta este motivul pentru care caisele sunt unul dintre cele mai bune fructe pentru hipertensiunea arterială.

De asemenea, sunt o opțiune perfectă dacă dorim să avem grijă de piele, să o protejăm de daunele radicalilor liberi și să facilităm sinteza colagenului. Vitamina C, betacarotenul și vitamina E sunt principalii nutrienți ai caiselor.

Caisele sunt mici, ușor de transportat și foarte simplu de consumat. Acesta este motivul pentru care sunt o gustare sau un desert perfect în excursii în timpul verii.

5. Prune

Prunele conțin un număr mare de nutrienți care pot contribui, fără îndoială, la îmbunătățirea sănătății. Se consumă adesea sub formă de suc sau uscate pentru a ameliora constipația. Fibrele lor oferă volum scaunului și facilitează trecerea acestuia prin tractul intestinal.

De asemenea, fibrele permit reglarea zahărului în sânge, evitând creșterile și scăderile bruște.

La fel ca majoritatea fructelor, pot fi savurate singure sau incluse în multe rețete de smoothie-uri, terciuri pentru micul dejun sau chiar salate asortate.

6. Smochine

Smochinele sunt fructe din zona mediteraneană și din Orientul Mijlociu, unde au fost consumate și asociate cu sănătatea și longevitatea secole întregi. Au fost folosite chiar și ca îndulcitor atunci când zahărul nu era la fel de popular.

De asemenea, sunt foarte energizante. Din acest motiv sunt o opțiune perfecta pentru sportivi și acei oameni care au nevoie de un plus de energie vara. Dulceața lor intensă le face o soluție sănătoasă atunci când îți este poftă de ceva dulce.

Printre proprietățile lor remarcabile se numără îmbunătățirea digestiei și tratarea constipației. Ameliorează unele probleme inflamatorii și au o acțiune de protecție împotriva unor tipuri de cancer.

7. Nectarine

Sunt ca o piersică, dar cu coaja netedă. Acesta este una dintre cele mai comune moduri de a defini nectarinele. De fapt, nu fac parte din aceeași familie.

Unul dintre punctele forte ale nectarinelor este prezența vitaminei C. Sunt un aliment care întărește sistemul imunitar. În același timp, ajută la absorbția fierului din alimente, fiind un aliat perfect pentru persoanele cu deficit de fier.

Ca toate fructele, conțin un procent interesant de fibre care pot ajuta la creșterea senzației de sațietate. Sunt răcoritoare și conțin mai mulți nutrienți, cum ar fi potasiul, cuprul sau vitamina B3.

Se consumă simple sau în combinație cu alte fructe în salată sau smoothie. Sunt delicioase și în salate cu brânză feta sau amestecate cu iaurt și fructe uscate.

Fructe care trebuie consumate vara: câteva sfaturi importante

Introducerea fructelor în alimentația obișnuită este întotdeauna un gest benefic pentru sănătate și bunăstare. Cu toate acestea, este bine să ținem cont de câteva considerente pentru a profita la maxim de toate lucrurile pozitive pe care ni le pot oferi:

  • Cea mai bună opțiune este să consumăm întotdeauna fructele crude, deoarece componentele lor sunt mai bine asimilate și nu există vârfuri de glucoză în sânge care ar putea fi dăunătoare la nivel pancreatic.
  • Ocazional putem folosi piureul pentru a îndulci un desert sau le putem consuma sub formă de milkshake sau frigărui cu ciocolată. În plus, putem să le includem și în salate, să le coacem la grătar sau să le include, în cele mai bune rețete de gazpacho.
  • Înainte de a le consuma, trebuie să le spălăm bine. Dacă este posibil, trebuie să consumăm și coaja. Fructele mai moi (cum ar fi căpșunile, zmeura sau smochinele) se spală doar înainte de consum.
  • Nu uita ca varietatea in alimentație este esențială și când vine vorba de fructe. Consumă fructe de sezon și locale pentru a profita de toate caracteristicile organoleptice ale acestora.
  • Fructele sunt bune pentru toată lumea, dar nu este indicat să depășești 3 porții zilnic. În caz contrar, ar putea înlocui consumul de alte alimente necesare.
  • Cei cu alergie sau intoleranță la fructoză sau sorbitol ar trebui să ia măsuri de precauție speciale deoarece pot dezvolta disconfort digestiv.
  • În ceea ce privește conservarea lor, unele dintre ele se țin în frigider, precum fructele de pădure, smochinele, căpșunile sau cireșele. Piersicile, nectarinele, prunele sau merele pot fi păstrate în afara frigiderului, verificându-le în fiecare zi maturitatea. Dacă sunt prea coapte, se țin la rece. Pepenele tăiat trebuie păstrat în frigider.
  • Dacă urmează să fie consumate în afara casei, se păstrează întregi. Dacă poți, ține-le la rece.

Alege cele mai bune fructe care trebuie consumate vara!

După cum ai văzut, consumul de fructe este esențial, mai ales în timpul verii. Din acest motiv, îți recomandăm să incluzi alimentele menționate în dietă pentru a-ți completa aportul de nutrienți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alajil O, Sagar V, et al. Nutritional and Phytochemical traits of apricots (Prunus Armeniaca L.) for application in nutraceutical and health industry. Foods. Junio 2021. 10 (6): 1344.
  • Bucher A., White N., Vitamin C in the prevention and treatment of the common cold. Am J Lifestyle Med, 2016. 10 (3): 181-183.
  • Cassidy A., Berry anthocyanin intake and cardiovascular health. Mol Aspects Med, 2018. 61: 76-82.
  • Huijskens M, Walczak M, et al. Technical advance: ascorbic acid induces development of double.positive T cells from human hematopoietic stem cells in the absence of stroll cells. Journal of Leukocite Biology. Diciembre 2014. 96 (6): 1165-75.
  • Jansen, Rick J., et al. “Los nutrientes obtenidos al consumir frutas y verduras reducen el riesgo de cáncer de páncreas.” J Gastrointest Cancer 44.2 (2013): 152-161.
  • Khomich LM., Perova IB., Eller KI., Peach juice puree nutritional profile. Vopr Pitan, 2019. 88 (6): 100-109.
  • Kontoghiorghes G, Kolnagou A, et al. Trying to solve the puzzle of the interaction of ascorbic acid and iron: redox, chelation and therapeutic implications. Medicines. Agosto 2020. 7 (8): 45.
  • Lattimer J, Haub M, et al. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. Diciembre 2010. 2 (12): 1266-1289.
  • Lázaro, M. Alergia al melocoton: estudio epidemiologico, clinico e inmunologico. Diss. Universidad de Salamanca, 1997.
  • Mawa S, Husain K, et al. Ficus carica L (Moraceae): phytochemistry, traditional uses and biological activities. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 2013:974256.
  • Miller HJ., Dehydration in the older adult. J Gerontol Nurs, 2015. 41 (9): 8-13.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Potasio. Marzo 2019. U. S. Department of Health and Human Services.
  • Olagnero, Gabriela, et al. “Alimentos funcionales: fibra, prebióticos, probióticos y simbióticos.” Diaeta 25.121 (2007): 20-33.
  • Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Bueno para ti, beneficios para la salud y la nutrición.
  • Peiro, Pablo Saz, María Ortiz Lucas, and Shila Saz Tejero. “Cuidados en el estreñimiento.” Medicina naturista 4.2 (2010): 15-22.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.