Cele mai bune 12 alimente pentru a desfunda arterele
Alegerea celor mai bune alimente pentru a desfunda arterele este cheia pentru menținerea sănătății. Persoanele care urmează o dietă nesănătoasă suferă adesea consecințe neplăcute, cum ar fi obezitatea sau colesterolul crescut și prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare. Pentru a te bucura de sănătate, îți propunem 12 alimente pentru a desfunda arterele.
Cele mai bune 12 alimente pentru a desfunda arterele
Blocarea progresivă a arterelor (ateroscleroza) este o problemă din ce în ce mai frecventă în țările occidentale. Provoacă mai multe decese pe an decât tutunul sau alcoolul și, cel mai rău, este un inamic tăcut care nu are mereu simptome.
Consumul unei diete bogate în alimente grase poate provoca depozite de substanțe grase pe artere, ceea ce poate duce la probleme circulatorii și boli cardiovasculare. Pentru a desfunda arterele și a îmbunătăți circulația sângelui, îți recomandăm următoarele alimente:
Vezi și: 7 smoothie-uri care curăță arterele
1. Usturoi
Usturoiul este bogat în antioxidanți și are capacitatea de a lupta împotriva radicalilor liberi, de a scădea nivelul colesterolului, de a scădea tensiunea arterială și de a îmbunătăți fluxul sanguin. Un cățel de usturoi crud pe zi ajută la desfundarea arterelor și la prevenirea acumulării de grăsime.
2. Ulei de măsline
Uleiul de măsline este foarte sănătos și nu provoacă acumularea colesterolului la nivelul arterelor. Acest produs este benefic pentru sănătatea cardiacă. Însă, din cauza conținutului său de calorii, te sfătuim să nu faci abuz.
3. Avocado
Proprietățile fructului de avocado sunt similare cu cele ale uleiului de măsline. În primul rând, avocado conține acizi grași esențiali, care pot preveni oxidarea grăsimii acumulate în artere. De asemenea, acesta reduce nivelul colesterolului și oferă o senzație de sațietate.
4. Ovăz
Fulgii de ovăz sunt un aliment sățios care oferă multă energie. Pot neutraliza capacitatea colesterolului de a se lipi de pereții arterelor.
5. Fructe
În cadrul acestui grup putem găsi căpșunile, merele, grapefruitul și strugurii, printre altele. Acestea sunt fructe cu multă pectină, o fibră solubilă care reduce nivelul colesterolului LDL.
În plus, fructele, datorită aportului lor ridicat de vitamine și minerale, sunt recomandate în toate tipurile de diete.
6. Sparanghel
Este o legumă cu proprietăți diuretice și purificatoare excelente. Sparanghelul este folosit pentru a desfunda arterele în mod natural, pentru a reduce nivelul de colesterol rău (LDL) din sânge și pentru a preveni formarea cheagurilor.
Citește și: Curăță-ți arterele cu 3 ingrediente uimitoare
7. Rodie
Acest fruct bogat în antioxidanți poate reduce daunele cauzate de grăsimea acumulată în artere.
8. Soia
Soia și derivații săi, inclusiv tofu, pot scădea ușor colesterolul rău (LDL). 30 g pe zi ar putea ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare.
9. Broccoli
Această legumă din familia verzei are multă vitamina K, ce ajută la asimilarea calciului în procesele organice. În plus, oferă o mulțime de fibre, care ajută la eliminarea deșeurilor din organism.
10. Pește oceanic
În acest grup de pește întâlnim:
- Somon
- Ton
- Hering
- Macrou
- Sardine
- Păstrăv
Aceste tipuri de pește furnizează acizi grași omega-3, necesari pentru desfundarea arterelor. De asemenea, ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și la echilibrarea tensiunii arteriale.
11. Vinete
Această legumă de culoare închisă curăță arterele și reduce la maxim depozitele de colesterol din sânge. Vinetele oferă fibre solubile, un nutrient esențial pentru sănătatea inimii.
12. Turmeric
Acest condiment de culoare portocalie are proprietăți antiinflamatorii și ajută la reducerea daunelor cauzate de grăsimea acumulată pe pereții arteriali. De asemenea, poate reduce riscul apariției cheagurilor de sânge.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
- Blekkenhorst, L. C., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., Woodman, R. J., Devine, A., Bondonno, N. P., Lim, W. H., Zhu, K., Beilin, L. J., Thompson, P. L., Prince, R. L., & Hodgson, J. M. (2018). Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women. Journal of the American Heart Association, 7(8), e008391. https://doi.org/10.1161/JAHA.117.008391
- Cherubini, A., Vigna, G. B., Zuliani, G., Ruggiero, C., Senin, U., & Fellin, R. (2005). Role of antioxidants in atherosclerosis: epidemiological and clinical update. Current pharmaceutical design, 11(16), 2017–2032. https://doi.org/10.2174/1381612054065783
- Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology, 75(15), 1729–1739. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036
- Marion, B. R. (2004). Oat may keep arteries out of sticky situations. Agricultural Research. Disponible en https://agresearchmag.ars.usda.gov/ar/archive/2004/jun/oats0604.pdf
- Rothberg, M. B. (2013). Coronary Artery Disease as Clogged Pipes. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
- Marette, S., Roosen, J., & Blanchemanche, S. (2008). Health information and substitution between fish: Lessons from laboratory and field experiments. Food Policy. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2007.10.003.
- Mozaffarian, D., & Wu, J. H. Y. (2018). Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health: A Review of Emerging Biologic Pathways. Circulation research, 122(2), 369–384. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.117.309008
- Riccardi, G., Giosuè, A., Calabrese, I., & Vaccaro, O. (2022). Dietary recommendations for prevention of atherosclerosis. Cardiovascular research, 118(5), 1188–1204. https://doi.org/10.1093/cvr/cvab173
- Serna-Saldívar, S. O., Hernández, D., S. (2020). Dietary Fiber in Cereals, Legumes, Pseudocereals and Other Seeds. In: Welti-Chanes, J., Serna-Saldívar, S., Campanella, O., Tejada-Ortigoza, V. (eds) Science and Technology of Fibers in Food Systems. Food Engineering Series. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-38654-2_5
- Thushara, R. M., Gangadaran, S., Solati, Z., & Moghadasian, M. H. (2016). Cardiovascular benefits of probiotics: a review of experimental and clinical studies. Food & function, 7(2), 632–642. https://doi.org/10.1039/c5fo01190f
- Uthumporn, U., Fazilah, A., Tajul, A. Y., Murad, M. (2016). Physico-chemical and Antioxidant Properties of Eggplant Flour as a Functional Ingredient. Advance Journal of Food Science and Technology, 12(5):235-243. DOI:10.19026/ajfst.12.2905
- Wei, T., Liu, J., Zhang, D., Wang, X., Li, G., Ma, R., Chen, G., Lin, X., & Guo, X. (2021). The Relationship Between Nutrition and Atherosclerosis. Frontiers in bioengineering and biotechnology, 9, 635504. https://doi.org/10.3389/fbioe.2021.635504
- Weschenfelder, C., Lorenzon-dos-Santos, J., Lopes-de-Sousa, A. P., Paiva-de-Camposa, V., Marcadenti, A. (2015). Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. 05 (07). DOI: 10.4236/ojemd.2015.57010
- Zhao, C. N., Meng, X., Li, Y., Li, S., Liu, Q., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients, 9(6), 598. https://doi.org/10.3390/nu9060598
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.