Policosanol: este eficient în reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale?
 

Policosanol: este eficient în reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale?

Policosanolul a fost investigat pentru efectele sale antihipertensive și hipolipemiante. Cât de eficient este?
Policosanol: este eficient în reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Policosanol este un supliment alimentar care se obține în principal din trestie de zahăr. Cu toate acestea, poate fi derivat și din alte plante, cum ar fi grâul. Alte denumiri ale sale sunt „octacosanol”, „1-octacosanol” și „alcool octacosanolic”.

Ani de zile, această substanță a fost promovată ca supliment pentru reducerea colesterolului crescut și tensiunii arteriale. Cu toate acestea, rezultatele studiilor sunt controversate și neconcludente. Chiar funcționează?

Policosanol: un aliat împotriva colesterolului ridicat și hipertensiunii?

Pentru început, este important de reținut că atât colesterolul, cât și hipertensiunea arterială necesită o abordare medicală. Deși există formule naturale care promit să scadă nivelurile, este esențial să respectați recomandările alimentare, sfaturile privind exercițiile, tratamentele și obiceiurile sănătoase.

Trebuie remarcat faptul că există suplimente precum policosanolul, ce au efecte pozitive în controlul profilului lipidic și hipertensiunii arteriale. Dar ce este mai exact această substanță? Este o formă de alcool izolat care este alcătuită din 60% octacosanol. De asemenea, conține cantități mici de triacontanol, hexacosanol și dotriacontanol.

Un studiu publicat de Food Science and Biotechnology a clasificat această substanță drept „un nutraceutic bine definit pentru gestionarea nivelului de colesterol din sânge”. Are potențial ca aliat împotriva hipercolesterolemiei. Ce mai spune studiul?

Vas de sânge îngustat
Nivelurile crescute de colesterol pot crește riscul cardiovascular, mai ales când vine vorba de așa-numitul colesterol rău.

Beneficiile policosanolului împotriva colesterolului

Timp de câteva decenii, policosanolul a fost analizat pentru potențialul său de a scădea nivelul ridicat de colesterol. În acest sens, rezultatele investigațiilor au fost controversate. În timp ce unii susțin efectele acesteia, alții sugerează că nu există dovezi suficiente. Să recapitulăm.

Un studiu publicat de Drugs in R&D a constatat că policosanolul pe termen lung poate scădea nivelurile ridicate de colesterol total și colesterolul rău (LDL), în timp ce crește nivelul de colesterol bun (HDL) la pacienții cu hipertensiune arterială și hipercolesterolemie de tip II.

Rezultate similare au fost raportate în cercetările publicate în Jurnalul Internațional de Cercetare în Farmacologie Clinică, în care dozele de 20 mg/zi și 40 mg/zi au fost utile în reducerea colesterolului rău (LDL) cu 27,4% și colesterolului total cu 28,1%.

La rândul său, un studiu apărut în Molecular Nutrition and Food Research afirmă că rezultatele combinate susțin efectele de scădere a lipidelor. Chiar și așa, sunt necesare mai multe dovezi pentru a confirma eficacitatea suplimentului.

Cum funcționează policosanolul? Ei bine, conform ipotezelor, reduce producția de colesterol în ficat și crește descompunerea colesterolului rău (LDL) pentru a preveni acumularea acestuia. Stimulează funcțiile colesterolului bun (HDL) și reduce agregarea trombocitelor.

Studii contra

Cercetările împărtășite în Jurnalul Asociației Medicale Americane nu au găsit niciun beneficiu al policosanolului la pacienții cu hipercolesterolemie sau hiperlipidemie combinată. Conform rezultatelor, această substanță nu a ajutat la scăderea nivelului ridicat de colesterol, nici măcar atunci când a fost folosită în doze mari.

La rândul său, Harvard Medical School a publicat articolul Policosanol: A sweet nothing for high colesterol, în care pune la îndoială eficacitatea suplimentului. Potrivit acestei instituții, afirmațiile despre această substanță sunt susținute de cercetările efectuate de un laborator comercial din Cuba care o distribuie comercial.

Policosanol are beneficii împotriva hipertensiunii arteriale

Utilizarea policosanolului este asociată cu scăderea tensiunii arteriale. Un studiu publicat în Complementary Therapies in Medicine a concluzionat că această substanță are potențialul de a scădea atât tensiunea arterială sistolică (SBP), cât și diastolică (DBP). Chiar și așa, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Medic care măsoară tensiunea arterială

Posibile riscuri și efecte secundare

Consumul oral de policosanol este considerat sigur la majoritatea adulților sănătoși. În ciuda acestui fapt, au fost raportate reacții adverse ușoare, inclusiv dureri de cap, indigestie, erupții cutanate, amețeli, probleme cu somnul și scădere în greutate.

Doza recomandată este de 5 până la 80 mg pe zi timp de până la 3 ani. Ulterior, efectele sunt necunoscute.

Până în prezent, siguranța acestuia nu a fost stabilită la populațiile cu probleme speciale, cum ar fi sarcina, alăptarea și persoanele cu afecțiuni medicale care se află sub tratament farmacologic.

Nu trebuie administrat concomitent cu medicamente pentru subțierea sângelui, insulină sau medicamente pentru colesterol sau pentru tensiunea arterială. Nu trebuie luat împreună cu levodopa, un medicament utilizat împotriva bolii Parkinson. Alte posibile interacțiuni pot fi cu usturoiul, ginkgo biloba sau suplimentele de vitamina E.

Ce trebuie reținut despre acest supliment?

Policosanol este un supliment care se obține din trestie de zahăr și grâu. Este vândut ca opțiune pentru a ajuta la scăderea nivelului ridicat de colesterol și a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, studiile care vorbesc despre aceste proprietăți au oferit rezultate mixte.

În orice caz, este esențial să ținem cont că nu există o formulă minune care să reducă hipercolesterolemia sau hipertensiunea arterială. Aceste boli, din cauza complexității lor, necesită o abordare medicală. Nici policosanolul, nici alte suplimente nu ar trebui să înlocuiască tratamentul prescris de profesioniști.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Lee, JY., Choi, HY., Kang, YR. et al. Effects of long-term supplementation of policosanol on blood cholesterol/glucose levels and 3-hydroxy-3-methylglutaryl coenzyme a reductase activity in a rat model fed high cholesterol diets. Food Sci Biotechnol 25, 899–904 (2016). https://doi.org/10.1007/s10068-016-0147-y
  • Castaño G, Más R, Fernández JC, Fernández L, Illnait J, López E. Effects of policosanol on older patients with hypertension and type II hypercholesterolaemia. Drugs R D. 2002;3(3):159-72. doi: 10.2165/00126839-200203030-00004. PMID: 12099160.
  • Castaño G, Mas R, Fernández L, Illnait J, Gámez R, Alvarez E. Effects of policosanol 20 versus 40 mg/day in the treatment of patients with type II hypercholesterolemia: a 6-month double-blind study. Int J Clin Pharmacol Res. 2001;21(1):43-57. PMID: 11708574.
  • Berthold, H. K., Unverdorben, S., Degenhardt, R., Bulitta, M., & Gouni-Berthold, I. (2006). Effect of Policosanol on Lipid Levels Among Patients With Hypercholesterolemia or Combined Hyperlipidemia. In JAMA (Vol. 295, Issue 19, p. 2262). American Medical Association (AMA). https://doi.org/10.1001/jama.295.19.2262
  • Gong, J., Qin, X., Yuan, F., Hu, M., Chen, G., Fang, K., Wang, D., Jiang, S., Li, J., Zhao, Y., Huang, Z., Dong, H., & Lu, F. (2017). Efficacy and safety of sugarcane policosanol on dyslipidemia: A meta-analysis of randomized controlled trials. In Molecular Nutrition & Food Research (Vol. 62, Issue 1, p. 1700280). Wiley. https://doi.org/10.1002/mnfr.201700280
  • Heart Beat: Policosanol: A sweet nothing for high cholesterol. (September 1, 2006). Harvard Medical School.  https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/Heart_Beat_Policosanol_A_sweet_nothing_for_high_cholesterol
  • Askarpour M, Ghaedi E, Roshanravan N, Hadi A, Mohammadi H, Symonds ME, Miraghajani M. Policosanol supplementation significantly improves blood pressure among adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:89-97. doi: 10.1016/j.ctim.2019.05.023. Epub 2019 May 23. PMID: 31331588.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.