Cele mai frecvente 10 boli endocrine
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Când vorbim despre sistemul endocrin, ne referim la un set de glande și organe responsabile de reglarea diferitelor funcții ale corpului uman prin eliberarea de hormoni. Există situații în care echilibrul hormonal poate fi afectat. Astăzi vă prezentăm cele mai frecvente 10 boli endocrine.
Hormonii sunt substanțe organice care călătoresc prin sânge și care acționează ca mesageri chimici, reglând metabolismul. Sunt sintetizați și eliberați în cantități suficiente pentru a satisface nevoile organismului.
Tulburările endocrine sunt boli caracterizate de o funcționare defectuoasă a organelor producătoare de hormoni, cum ar fi tiroida, pancreasul, ovarele și glandele suprarenale.
Patologiile endocrine sunt cauzate de o secreție excesivă sau deficitară de hormoni. De obicei, acestea sunt cauzate de o problemă la nivelul glandei sau de stimularea anormală a axei hipotalamo-hipofizare.
Cele mai frecvente 10 boli endocrine
1. Diabet zaharat
Aceasta este o tulburare cronică caracterizată printr-un deficit parțial sau total al secreției de insulină sau printr-un răspuns insuficient al țesuturilor la acțiunea acesteia. Acest hormon este responsabil de reglarea nivelului de zahăr din sânge și de stimularea metabolismului proteinelor și grăsimilor.
Din acest motiv, persoana afectată va prezenta hiperglicemie și alte simptome precum următoarele:
- Sete crescută.
- Nevoia exagerată de a mânca.
- Frecvența urinară crescută.
- Pierdere bruscă în greutate sau obezitate.
Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli endocrine, cu o prevalență de 10 până la 15% în populația adultă, potrivit studiilor. Diagnosticul acestei entități se face prin măsurarea glicemiei a jeun și după masă. Valorile glicemiei de peste 200 de miligrame pe decilitru (mg/dl) sunt caracteristice acestei boli.
Tratamentul diabetului include schimbări în stilul de viață, dieta și obiceiurile de exerciții fizice. În mod similar, unii pacienți sunt controlați cu medicamente hipoglicemiante sau injecții cu insulină.
Descoperiți: Care este legătura dintre stres și diabet?
2. Hipotiroidism
Hipotiroidismul este o afecțiune care apare ca urmare a scăderii funcționarii glandei tiroide cu deficit in secreția de hormoni tiroidieni. Cercetările confirmă că această patologie crește odată cu înaintarea în vârstă și este mai frecventă la femei, cu o prevalență de până la 4,8% la cei peste 65 de ani.
Simptomele sunt abia vizibile la început. Cu toate acestea, pe măsură ce starea progresează, este obișnuit să găsiți oboseală, slăbiciune, piele uscată, intoleranță la frig, constipație, creștere în greutate, răgușeală și umflare a feței. Unele persoane au dureri musculare, menstruație neregulată, depresie și bradicardie.
Hipotiroidismul este diagnosticat prin măsurarea nivelurilor de hormoni tiroidieni (T3 și T4) și hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) din sânge. Tratamentul se bazează pe utilizarea orală a levotiroxinei, o formă sintetică a hormonului tiroidian. Unele complicații includ probleme cardiace, mentale, neurologice și de reproducere.
3. Hipertiroidism
Spre deosebire de hipotiroidism, în această boală există o hiperactivitate a glandei tiroide cu secreție excesivă de hormoni. Cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului este boala Graves-Basedow. Studiile estimează o prevalență de 0,2% în populația europeană.
În cele mai multe cazuri, oamenii se confruntă cu o glanda tiroidă mărită sau gușă. Concentrația excesivă de hormoni tiroidieni condiționează accelerarea diferitelor funcții ale corpului cu următoarele simptome:
- Creșterea tensiunii arteriale și palpitații
- Intoleranță la căldură și transpirație excesivă
- Tremor, nervozitate și anxietate
- Modificări ale menstruației
- Ochi bombați sau exoftalmie
- Creșterea apetitului
- Pierdere în greutate
- Diaree
Hipertiroidismul este confirmat de testele funcției tiroidiene. Simptomele se diminuează prin tratarea cauzei de bază.
Cu toate acestea, unii pacienți necesită medicamente precum metimazol și propiltiouracil pentru a scădea producția de hormoni. În plus, beta-blocantele precum propranololul reduc riscul cardiovascular.
4. Boala Addison
Boala Addison este una dintre cele mai frecvente boli endocrine cu o prevalență de 4 până la 6 cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit cercetărilor. Aceasta este o formă de insuficiență suprarenală primară, în care există un deficit în producția de glucocorticoizi, mineralocorticoizi și androgeni.
Cea mai frecventă cauză este adrenalita autoimună.
Manifestările clinice apar progresiv și includ oboseală, oboseală extremă, amețeli, constipație sau diaree și pierderea poftei de mâncare. În mod similar, petele întunecate pe piele, buze și gingii sunt frecvente.
Diagnosticul bolii Addison se face prin teste de sânge, test de stimulare cu adrenocorticotropină și test de hipoglicemie indusă de insulină. Studiile imagistice sunt uneori necesare pentru a evalua dimensiunea glandei. Terapia de substituție hormonală se efectuează cu hidrocortizon și fludrocortizon.
5. Boala Cushing
Aceasta este o tulburare endocrino-metabolică în care există concentrații excesive de corticosteroizi, cum ar fi cortizolul. Este de obicei cauzată de utilizarea prelungită a steroizilor sau de secreția hormonală excesivă. Dintre cauzele organice, cele mai frecvente sunt tumorile suprarenale și hipofizare.
Cercetările estimează o incidență de 2 până la 3 cazuri la milion de locuitori, cea mai frecventă formă fiind dependentă de adrenocorticotropină (ACTH) cu o prevalență de 85%. Creșterea în greutate cu depunerea de grăsime pe abdomen, față și gât este caracteristică.
În plus, pot fi găsite următoarele simptome și semne:
- Vergeturi violet
- Acnee și hirsutism
- Piele subțire și fragilă
- Menstruație neregulată
- Scăderea libidoului și disfuncția erectilă
Pe de altă parte, diagnosticul sindromului Cushing se face prin evaluarea nivelurilor de cortizol din sânge și studii imagistice. Planul de tratament include stabilirea unei diete bogate in proteine, utilizarea medicamentelor pentru reducerea nivelului de cortizol si interventii chirurgicale sau radioterapie in cazul proceselor tumorale.
6. Acromegalie
Acromegalia este o afecțiune caracterizată prin producția în exces de hormon de creștere (GH) după închiderea plăcilor epifizare ale oaselor lungi. Incidența sa este de 6 cazuri la un milion de locuitori, potrivit unor cercetări. 90% din cazuri sunt cauzate de tumori hipofizare.
De obicei, există dovezi de creștere progresivă și anormală a țesuturilor moi ale feței, mâinilor și picioarelor. Alte simptome și semne frecvente în acromegalie sunt următoarele:
- Trăsături faciale crescute și proeminență a maxilarului
- Creșterea dimensiunii limbii
- Oboseală și slăbiciune musculară
- Voce profundă și groasă
- Piele groasă și aspră
- Disfuncție erectilă
În mod similar, există leziuni la mai multe organe, cum ar fi inima, ficatul și tiroida. Diagnosticul se bazează pe determinarea nivelurilor crescute de hormon de creștere și peptidă asemănătoare insulinei 1 (IGF-1). Tratamentul include utilizarea de medicamente care blochează GH, intervenții chirurgicale pentru masele tumorale și radioterapie.
Citiți mai mult: Ce este și care sunt simptomele acromegaliei?
7. Gigantism
Gigantismul este o boală endocrină rezultată din excesul de hormon de creștere (GH) în timpul copilăriei, înainte de închiderea plăcilor epifizare. Spre deosebire de ceea ce se întâmplă în acromegalie. Cercetările indică faptul că 99% din cazuri sunt cauzate de tumori benigne producătoare de GH.
Gigantismul se caracterizează prin creșterea anormală a osului, atingând înălțime mare, cu alungirea brațelor și picioarelor. În mod similar, pot apărea pubertate întârziată, probleme vizuale, dinți tăiați, trăsături grosiere ale feței, o voce răgușită, transpirație excesivă și probleme de somn.
Diagnosticul se bazează pe determinarea nivelurilor de GH în studiile imagistice ale sângelui și craniului. În plus, există de obicei niveluri ridicate de zahăr din sânge și creșterea tensiunii arteriale. Tratamentul este similar cu cel utilizat în gestionarea acromegaliei.
8. Nanism
Statura mică poate fi produsă de mai multe cauze. Unul dintre cele mai frecvente motive este hipopituitarismul, în care hipofiza nu secretă cantități suficiente de unul sau mai mulți hormoni. În acest caz, nanismul este produsul unui deficit în secreția și eliberarea hormonului de creștere.
Statura mică și membrele scurte sunt cele mai frecvente manifestări. În plus, există de obicei pubertate întârziată, probleme la dobândirea abilităților motorii, dureri articulare și probleme respiratorii.
Diagnosticul necesită o evaluare multidisciplinară cu determinarea nivelurilor sanguine de peptidă asemănătoare insulinei-1 (IGF-1) și studii imagistice. Terapia de substituție hormonală îmbunătățește rata de creștere la copii.
9. Hipogonadism
Hipogonadismul este una dintre cele mai frecvente boli endocrine în timpul copilăriei și adolescenței. Este rezultatul unei scăderi a eliberării hormonilor sexuali din cauza problemelor la nivelul ovarelor sau testiculelor.
În hipogonadism la bărbați, deficiența de testosteron provoacă probleme în spermatogeneză, conform studiilor. În plus, se caracterizează prin următoarele manifestări:
- Mărirea sânilor sau ginecomastie
- Lipsa părului corporal și facial
- Testicule mici și penis
- Dezvoltare musculară slabă
- Scăderea libidoului
- Statură scăzută
- Voce acută
Pe de altă parte, în hipogonadismul feminin, scăderea nivelului de estrogen favorizează nereguli în ciclul menstrual și probleme de fertilitate. Alte simptome comune sunt:
- Talie joasă și gât scurt
- Infantilismul organelor genitale
- Păr rar
- Slăbiciune și schimbări de dispoziție
- Dezvoltare insuficientă a sânilor
10. Sindromul ovarului polichistic
Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli endocrine la femeile de vârstă reproductivă. În cele mai multe cazuri, afecțiunea este rezultatul nivelurilor crescute de hormoni masculini din sânge. Acest fapt favorizează apariția unor chisturi mici în ovare.
Simptomele ovarelor polichistice pot apărea înainte de pubertate sau în viața adultă. În general, putem întâlni următoarele manifestări:
- Hirsutism
- Sângerare vaginală
- Acnee și căderea părului
- Cicluri menstruale neregulate
- Anovulație și probleme de fertilitate
Această entitate este diagnosticată prin evaluare ginecologică cuprinzătoare și analize de sânge și studii cu ultrasunete. Tratamentul include modificări ale dietei și exercițiilor fizice, precum și utilizarea de medicamente pentru reglarea ciclului menstrual, cum ar fi contraceptivele și terapia cu progestativ.
Un grup de tulburări care devin din ce în ce mai frecvente
Aceste tulburări sunt un grup de patologii cauzate de un dezechilibru în producția și eliberarea diverșilor hormoni. Diabetul, hipotiroidismul, hipertiroidismul, boala Cushing și sindromul ovarian polichistic sunt unele dintre cele mai frecvente boli endocrine.
Toate aceste afecțiuni sunt din ce în ce mai frecvente în societatea noastră, fiind asociate cu stilul de viață. Controalele anuale fac posibilă depistarea acestora la timp și duc la o mai bună calitate a vieții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- D’Hyver de las Deses C. Patologías endocrinas más frecuentes en el adulto mayor. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2017 Ago; 60( 4 ): 45-57.
- Gutiérrez Cabezas S, Hernandez Ocampo E, Camargo Madrid V, Arteaga Vásquez C. Características clínicas y epidemiológicas de pacientes mayores de 65 años con diagnóstico de hipotiroidismo. An. Fac. med.2019 Abr; 80( 2 ): 264-265.
- Corrales-Hernández J, Sánchez-Marcos A, Recio-Córdova J, Iglesias-López R, et al. Tratamiento médico del hipertiroidismo. Rev. ORL. 2020 Sep ; 11( 3 ): 273-281.
- Candel González F, Matesanz David M, Candel Monserrate I. Insuficiencia corticosuprarrenal primaria: Enfermedad de Addison. An. Med. Interna (Madrid). 2001 Sep ; 18( 9 ): 48-54.
- Gutiérrez-Restrepo J, Román-González A. Síndrome de Cushing ectópico: revisión de la literatura. rev.colomb.cancerol. 2016 Dec; 20( 4 ): 175-182.
- Lima-Martínez M, Zerpa J, Guerrero Y, Rivera J, et al. Manejo de pacientes con acromegalia: Guías Clínicas del Servicio de Endocrinología del Instituto Autónomo Hospital Universitario De Los Andes. Rev. Venez. Endocrinol. Metab. 2013 Feb; 11( 1 ): 39-48.
- Romero Paiffer I, Tamayo Rodríguez W, Odou Cobian J. Presentación de un adolescente con gigantismo. ccm. 2016 Mar; 20( 1): 182-188.
- Escalante C, Lara M, Gómez-Pérez R, Briceño Y. Diagnóstico y manejo del hipogonadismo masculino. Rev. Venez. Endocrinol. Metab.. 2015 Jun; 13( 2 ): 110-112.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.