Ce este și care sunt simptomele acromegaliei?
 

Ce este și care sunt simptomele acromegaliei?

Acromegalia determină creșterea excesivă a țesuturilor corpului și alte disfuncții metabolice. Ce simptome are și ce tratament există?
Ce este și care sunt simptomele acromegaliei?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 18 aprilie, 2023

Acromegalia este o boală rară, cronică, cauzată de secreția excesivă de hormon de creștere sau HGH. Acest hormon este secretat de glanda pituitară. În aproximativ 95% din cazuri, acest exces de hormon de creștere este legat de dezvoltarea unei tumori benigne a glandei secretoare. Care sunt simptomele și tratamentul acromegaliei?

Termenul de acromegalie este folosit atunci când boala debutează la vârsta adultă. În cazul în care boala apare în copilărie, se va numi gigantism.

Este o boală subdiagnosticată. Prevalența sa este estimată la 2,8 – 13,7 cazuri la 100.000 de locuitori, iar ratele anuale de incidență variază între 0,2 și 1,1 cazuri/100.000 de persoane.

Bunic cu nepotul de mână
Terapia farmacologică pentru acromegalie include analogii somatostatinei, care este hormonul ce inhibă eliberarea hormonului de creștere.

De obicei, este diagnosticată între 40 și 70 de ani, dar poate apărea și la adolescenți sau la vârstnici. Ambele sexe sunt afectate, deși boala este ceva mai frecventă la femei decât la bărbați.

Care sunt cauzele acromegaliei?

Acromegalia se dezvoltă, după cum am văzut, atunci când corpul produce prea mult HGH. La adulți, o tumoare la nivelul glandei pituitare este cea mai frecventă cauză a excesului acestui hormon. Există două tipuri:

 • Tumori hipofizare: Cele mai multe cazuri de acromegalie sunt cauzate de o tumoare benignă necanceroasă sau de un adenom al glandei pituitare. Aceste tumori pun presiune asupra țesuturilor din apropiere pe măsură ce cresc și provoacă unele dintre simptomele acromegaliei.
 • Tumori non-hipofizare: La unii oameni, acromegalia este cauzată de tumori benigne sau canceroase în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, pancreasul sau glandele suprarenale.

Care sunt simptomele acromegaliei?

Unul dintre cele mai comune simptome ale acromegaliei este mărirea mâinilor și a picioarelor. Pacienții pot experimenta, de asemenea, modificări treptate ale formei feței, cum ar fi proeminența maxilarului inferior și a sprâncenelor, mărirea nasului sau îngroșarea buzelor.

Deoarece acromegalia progresează treptat, semnele precoce pot să nu fie evidente timp de câțiva ani. Acești oameni observă diferența comparând fotografiile vechi cu cele actuale.

Pe lângă aceste simptome, pacienții pot prezenta:

 • Piele îngroșată și grasă
 • Transpirație excesivă și miros corporal urât
 • Oboseală și slăbiciune musculară
 • Vedere alterată
 • Sforăit puternic din cauza obstrucției căilor respiratorii
 • Disfuncție erectilă
 • Nereguli ale ciclului menstrual la femei
 • Altele

Pe lângă cele menționate, există și hipertensiune arterială, colesterol crescut, glicemie ridicată sau diabet zaharat. Pot apărea și aritmii cardiace sau modificări ale funcționării valvelor cardiace.

Diagnostic

Acromegalia este adesea diagnosticată la adulții de vârstă mijlocie (vârsta medie este de 40 de ani). De obicei, este diagnosticată la 4 până la mai mult de 10 ani de la debut.

Întârzierea diagnosticului poate provoca complicații la pacienți. Pentru a ajunge la diagnostic, istoricul clinic amănunțit și examenul fizic sunt esențiale. Apoi, se măsoară nivelul bazal al hormonului de creștere, printre alți parametri.

După confirmarea excesului de HGH, trebuie efectuat un RMN al zonei hipotalamo-hipofizare pentru a confirma originea problemei.

Acromegalia poate fi tratată?

Medic care analizează simptomele acromegaliei
Dacă simptomele sunt deranjante, este important să consultați medicul pentru a evalua opțiunile de tratament.

Cel mai obișnuit tratament este intervenția chirurgicală. Această tehnică încearcă să elimine tumora pituitară. Rezultatele acestui tratament sunt adesea pozitive.

Dacă tumora este prea mare, nu poate fi îndepărtată complet. Ca o consecință a acestei situații, boala devine incurabilă. Medicii pot recurge la radiații și la administrarea medicamentelor.

Terapia farmacologică include analogii somatostatinei, care este hormonul ce inhibă eliberarea de HGH. În prezent, există și medicamente cu mecanisme de acțiune diferite care permit, separat sau în combinație, controlul bolii.

După administrarea tratamentului indicat de medic, se recomandă efectuarea unor controale anuale pentru a verifica dacă boala nu a reapărut și dacă hipofiza produce hormoni în mod normal.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Castinetti, F., & Brue, T. (2010). Adenomas hipofisarios. EMC – Tratado de Medicina. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(10)70509-2.
 • Cerdà Gabaroi, D., Corominas Macías, H., Reina Sanz, D., & Fíguls Poch, R. (2013). Acromegalia. Reumatologia Clinica. https://doi.org/10.1016/j.reuma.2012.01.004
 • Chanson, P., & Salenave, S. (2008). Acromegaly. Orphanet journal of rare diseases3(1), 1-17.
 • Lavrentaki, A., Paluzzi, A., Wass, J. A., & Karavitaki, N. (2017). Epidemiology of acromegaly: review of population studies. Pituitary20(1), 4-9.
 • Rúa, M., Latorre, S., & Campuzano, M. (2011). Diagnóstico de acromegalia. New.Medigraphic.Com. https://doi.org/10.1209/0295-5075/107/38001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.