Logo image
Logo image

7 cele mai frecvente greșeli la demachiere și cum se face corect

4 minute
Greșelile la demachiere pot cauza probleme în ceea ce privește sănătatea pielii. Care sunt cele mai comune?
7 cele mai frecvente greșeli la demachiere și cum se face corect
Ultima actualizare: 09 iunie, 2023

Astăzi vrem să vorbim despre cele mai frecvente greșeli pe care le facem la demachiere. Dincolo de a pune lupa asupra a ceea ce facem adesea incorect, vom explica ce înseamnă demachierea corectă, pentru a avea grijă de sănătatea pielii.

Nu uita niciodată de demachiere la sfârșitul zilei. Curățarea zilnică a pielii este esențială pentru menținerea sănătății acesteia. Prin demachiere, elimini urmele de transpirație, celulele moarte și grăsimea.

7 cele mai frecvente greșeli la demachiere

Pielea este cel mai mare organ al corpului și îndeplinește o funcție vitală. Conform afirmațiilor Centrului Național pentru Informații Biotehnologice, aceasta acționează ca o barieră de protecție pentru a menține structurile interne în siguranță.

De asemenea, pielea conține o mare varietate de receptori responsabili pentru detectarea durerii, presiunii, temperaturii și atingerii. În plus, are p funcție de termoreglare și o funcție metabolică. În ceea ce privește acesta din urmă, pielea este esențială în producția de vitamina D și depozitarea lipidelor.

Acestea fiind spuse, este esențial să ții cont de faptul că pielea necesită o anumită îngrijire pentru a fi în stare optimă. Contactul său cu razele UV, poluarea și deșeurile pe care le secretă în mod natural pot provoca deteriorarea prematură și diverse probleme. Așadar, când vine vorba de îngrijirea feței, procesul de demachiere nu trebuie omis.

1. Te demachiezi în grabă

Cea mai frecventă greșeală pe care o fac femeile atunci când se demachiază este să o facă în grabă. Ele neglijează pași importanți care asigură o curățare profundă.

Graba elimină toate produsele de înfrumusețare de pe ten? Cel mai probabil nu. Rutina greșită de demachiere afectează sănătatea pielii.

De fapt, studiile științifice indică faptul că produsele cosmetice pot contribui la apariția acneei sau pot agrava această afecțiune. Acest lucru se întâmplă deoarece resturile de machiaj înfundă porii și împiedică pielea să elimine grăsimile naturale.

Descoperă: Masca facială cu LED: posibile beneficii și riscuri

2. Nu te demachiezi în fiecare zi

Dacă demachierea greșită este dăunătoare sănătății feței, ce înseamnă este lipsa demachierii? Riscurile pe termen scurt și lung variază de la apariția acneei până la puncte negre, riduri profunde, deshidratare și uscăciune.

Așa cum recomandă articolele de cercetare, este esențial să te demachiezi în fiecare zi. Fața trebuie curățată în total de două ori pe zi, nu doar cu produse de demachiere, ci și cu multă apă și o soluție de curățare blândă.

3. Folosești produse de demachiere neadecvate

Așa cum există diverse tipuri de machiaj, există și diferite tipuri de demachiante. Prin urmare, este o greșeală să folosești un produs nepotrivit pentru produsele cosmetice aplicate pe față.

De exemplu, dacă porți machiaj rezistent la apă, trebuie să utilizezi un demachiant bifazic pentru o curățare profundă.

O altă greșeală este să folosești zilnic șervețele demachiante. Deși sunt o opțiune rapidă, materialul din care sunt fabricate poate fi abraziv pe termen lung. Frecarea pielii poate provoca sensibilitate.

Descoperă: Cum se îndepărtează corect crema de protecție solară?

4. Neglijezi zone delicate, precum ochii

Offarm indică faptul că pielea din jurul ochilor este mult mai subțire decât cea de pe restul feței. Prin urmare, este mult mai delicată. Aceasta are puține glande sebacee și nu este la fel de elastică. Din cauza acestor caracteristici, necesită o îngrijire specială. Agenții externi —cum ar fi razele soarelui, poluarea și machiajul— o pot afecta mai mult.

La demachiere, se recomanda folosirea unui produs hipoalergenic sau special pentru zona ochilor. Aplicarea lui trebuie să fie lină, fără a apăsa excesiv.

5. Uiți de conturul feței și gât

Majoritatea femeilor aplică machiaj și pe gât pentru a obține un look perfect. Cu toate acestea, una dintre cele mai frecvente greșeli la demachiere este neglijarea acestei zone. Porii se pot înfunda și pot apărea puncte negre, coșuri și pete. În plus, perna se poate păta de machiaj.

6. Sari peste tonerul facial

Professional Pharmacy recomandă folosirea tonerelor faciale după folosirea demachiantelor. Motivul? Aceste produse ajută la normalizarea pielii și completează curățarea.

Chiar și după o rutină riguroasă, pot rămâne urme de cosmetice și murdărie pe față. Tonerul îndepărtează orice reziduu. În plus, pregătește pielea pentru hidratare și ajută la stimularea circulației.

7. Uiți de hidratare

A uita să aplici crema hidratantă după demachiere este o altă greșeală frecventă. Fiind compusă în mare parte din apă, crema hidratantă este un element fundamental pentru a menține sănătatea tegumentului. Deshidratarea este o cauză principală a pielii aspre și uscate.

Orice rutină care presupune îngrijirea feței include hidratarea ca pas obligatoriu. Cremele recomandate sunt cele care conțin retinol, vitamina E, acid hialuronic, acid lactic și ceramide.

Ai făcut aceste greșeli la demachiere?

Este posibil ca la un moment dat să fi făcut aceste greșeli sau poate le faci în continuare. Dacă acesta este cazul, este esențial să le corectezi pentru a evita problemele viitoare. Deși poți fi obosită la finalul zilei, demachierea este un pas obligatoriu!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Agarwal S, Krishnamurthy K. Histology, Skin. [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537325/ 
  • De Villanueva Ana, M. (2008, 1 noviembre). Higiene facial y corporal. Un producto para cada circunstancia. Offarm. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-higiene-facial-corporal-un-producto-13128907
  • Garrote, A. (2006, 1 diciembre). Belleza y cuidado de los ojos. Offarm. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-belleza-cuidado-ojos-13096630
  • Leire, A. B. (2003, septiembre 1). Hidratantes y reafirmantes corporales. Acción integral. Farmacia Profesional. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-hidratantes-reafirmantes-corporales-accion-integral-13051745
  • Leire, A. B. (2003, 1 febrero). Higiene facial. Farmacia Profesional. https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-higiene-facial-13044488
  • Moreno, S., V. (2006). Uso de cosméticos y su relación con la presencia de acné en mujeres adolescentes. Revista de la Facultad de Ciencias Médicas de Quito.  https://revistadigital.uce.edu.ec/index.php/CIENCIAS_MEDICAS/article/view/1005

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.