Chipsuri din legume: 3 rețete simple și delicioase - Doza de Sănătate
 

Chipsuri din legume: 3 rețete simple și delicioase

Chipsurile din legume pot fi preparate acasă și sunt o alternativă sănătoasă la chipsurile din cartofi. Astfel, nu vei fi nevoită să renunți la gustările sărate care, de obicei, sunt pline de conservanți și aditivi periculoși.
Chipsuri din legume: 3 rețete simple și delicioase
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Secretul din spatele rețetelor de chipsuri din legume constă în alegerea legumei și a condimentelor. Cu toate că sunt foarte ușor de preparat, este important să știi ce opțiuni ai în materie de legume și condimente. Chipsurile pot fi mai sărate sau mai picante, depinde de alegerea ta. 

Într-adevăr, aceste chipsuri din legume au un conținut mai ridicat de ulei care contribuie la obținerea texturii lor crocante. Însă pe lângă metoda gătirii cu ulei, le poți prepara și în cuptor. De fapt, îți recomandăm să le prepari în cuptor, deoarece este o metodă mai sănătoasă și chipsurile se rumenesc mai bine.

De asemenea, aceste chipsuri reprezintă o metodă de a-ți diversifica meniul și de a consuma legume într-o formă diferită. Trebuie să ții cont și de unele aspecte esențiale: chipsurile din legume înlocuiesc cartofii prăjiți, un aliment care este responsabil de indicele ridicate de obezitate și care, de multe ori, este preparat în condiții necorespunzătoare de igienă. De asemenea, cartofii prăjiți contribuie la creșterea nivelului de colesterol rău (LDL).

Dacă nu ai timpul necesar pentru a prepara chipsurile, ai grijă ce cumperi de la supermarket. De multe ori, chipsurile din legume sunt, de fapt, din cartofi deghizați prin mici schimbări, cu coloranți și aditivi.

Acum că ai aflat mai multe despre beneficiile acestor chipsuri din legume în comparație cu cartofii prăjiți, în cele ce urmează, îți dezvăluim câteva rețete simple pe care le poți prepara acasă. Prin prepararea acestor rețete alegi o metode naturală, sănătoasă și diferită de meniul zilnic.

Chipsuri din legume: 3 rețete simple și delicioase

1. Chipsuri din yucca

Chipsuri din legume care se prepară cu yucca
Fiind adeseori comparată cu cartofii, yucca este o legumă ideală pentru prăjit. Gustul legumei în sine este foarte bun. Nu trebuie să adaugi foarte multe condimente atunci când prăjești. Este ușor de preparat și poți combina chipsurile obținute cu smântână sau aproape orice fel de sos.

Ingrediente:

  • 4 yucca
  • 2 linguri de ulei de măsline (30 ml)
  • Puțin piper negru
  • Puțină sare Kosher
  • 4 căni de apă (1 l)

Mod de preparare

  1. Începe prin curățarea de coajă a legumei, apoi spală-o. Pune-o deoparte.
  2. Pune o oală cu apă la foc mare, adaugă sarea și piperul și așteaptă să ajungă la punctul de fierbere.
  3. Taie yucca în felii rotunde și adaugă bucățile în oală.
  4. Fierbe-le timp de 15 minute până devin fragede.
  5. Ia oala de pe foc, strecoară și pune legumele pe o tavă pentru copt.
  6. Înainte să pui tava în cuptor, unge yucca cu ulei de măsline și presară condimente.
  7. Încălzește cuptorul la 170 ºC și coace legumele timp de 5 minute pe fiecare parte sau până se rumenesc.

2. Chipsuri din vinete

De cele mai multe ori, vinetele reprezintă o provocare în bucătărie. Leguma are o textură fragedă. Devine moale destul de repede în contact cu temperatura ridicată. Pentru cele mai bune rezultate, îți recomandăm să deshidratezi vinetele înainte de a prepara chipsurile.

Ingrediente

  • 160 g de vinete tăiate în felii rotunde
  • Câteva frunze de pătrunjel
  • O ceapă
  • 2 linguri de ulei de măsline (30 ml)
  • Puțin piper negru măcinat
  • O lingură de chimion pudră (15 g)
  • Doi căței de usturoi macerat (7 g)

Mod de preparare

  1. Începe prin a toca ceapa în felii subțiri. Pune apoi feliile în uleiul de măsline și adaugă puțin piper măcinat și chimion pudră.
  2. Pune feliile de vinete într-o tavă pentru copt și adaugă puțină sare. Lasă tava deoparte timp de 15 minute.
  3. Toacă pătrunjelul și amestecă-l cu usturoiul macerat și cu un pic de piper.
  4. După 15 minute, pune amestecul cu ceapă și cel cu usturoi pe vinete.
  5. Încălzește cuptorul la 170 ºC și lasă vinetele să se coacă timp de 25 de minute. După ce trece prima jumătate de timp, întoarce vinetele cu o furculiță ca să se rumenească uniform.
  6. Scoate tava din cuptor și savurează chipsurile după ce se răcesc puțin.

3. Chipsuri din broccoli

Rețete de chipsuri din legume precum broccoli

Spre deosebire de celelalte două rețete, acum îți vom arăta cum să prepari chipsuri din legume în ulei. De obicei, cartofii se prăjesc în mai mult ulei, dar de data aceasta vei prepara broccoli și poți să reduci cantitatea. Vei obține aceeași textură crocantă, însă fără atât de multe grăsimi.

Ingrediente

  • 320 g de broccoli
  • 3 linguri de ulei vegetal (45 ml)
  • 2 linguri de făină de ovăz (30 g)
  • Puțin condiment adobo
  • Puțină sare
  • 2 ouă

Mod de preparare

  1. Începe prin baterea ouălor cu un tel sau o furculiță până la omogenizare.
  2. Încălzește pușin o tigaie și pune uleiul.
  3. Trece broccoli prin făina de ovăz, apoi prin ouăle bătute.
  4. Adaugă adobo, piper și sare.
  5. Pune legumele în tigaie și gătește-le pe ambele părți.
  6. Gătește-le până capătă o textură crocantă și o culoare aurie.
  7. Când sunt gata, stinge focul și lasă chipsurile să se răcească puțin. Savurează cele mai delicioase chipsuri din legume!

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bernard Srour, Léopold K Fezeu, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, Caroline Méjean, Roland M Andrianasolo, Eloi Chazelas, Mélanie Deschasaux, Serge Hercberg, Pilar Galan, Carlos A Monteiro, Chantal Julia, Mathilde Touvier. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ, 2019; l1451 DOI: 10.1136/bmj.l1451
  • Lawrence, M. A., & Baker, P. I. (2019). Ultra-processed food and adverse health outcomes. BMJ (Online). BMJ Publishing Group. https://doi.org/10.1136/bmj.l2289
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.