Logo image
Logo image

Ciclul de reproducere a virușilor

4 minute
Ciclul de reproducere a virușilor este un proces în care aceștia folosesc o ființă vie pentru a se multiplica. Odată ce virușii se înmulțesc, ei produc daune aceluiași organism pentru a se elibera și a se multiplica într-un alt corp.
Ciclul de reproducere a virușilor
Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Ciclul de reproducere a virușilor este complex și interesant. Aceste particule nu au celule și, prin urmare, nu se pot reproduce singure. Pentru a face acest lucru, au nevoie de o gazdă, adică de un organism viu. În interiorul acestui organism, virușii se pot replica singuri, în timp ce în afară sunt cel mai probabil distruși.

Există două tipuri diferite de cicluri de reproducere a virușilor:

  • Litic
  • Lizogen
Ciclul de reproducere litică are loc atunci când virusul intră într-o celulă și își suprascrie imediat materialul genetic. Adică atacă rapid și direct celulele. În schimb, în ciclul lizogen, virusurile se inserează în ADN-ul celulelor gazdei. Când fac acest lucru, devin foarte dificil de detectat și sunt capabile să se înmulțească fără să fie observate. Cu alte cuvinte, virusurile se camuflează în interiorul structurii pe care o infectează.

Ciclul de reproducere a virușilor: etape

Nu uita că virușii sunt structuri care sunt alcătuite doar din acizi nucleici și câteva proteine. Datorită acestui fapt, ei sunt foarte mici. Oamenii de știință nu îi clasifică ca ființe vii. Cu toate acestea, virușii fac două lucruri caracteristice ființelor vii: interacțiunea și reproducerea.

Virușii conțin o moleculă genetică care este aproape întotdeauna înconjurată de un strat proteic și de zaharuri. Când ajung la o celulă gazdă, intră în nucleu și pun stăpânire pe acesta: adică îl pun în funcțiune în beneficiul lor. După aceea, încep să se înmulțească.

Citește mai mult:

Diferențele dintre viruși și bacterii

Some figure
Virușii sunt particule care folosesc mecanismul metabolic al celulelor pentru a se reproduce.

Faza de adsorbție și penetrare

Prima fază a ciclului reproductiv al virusurilor este adsorbția sau atașamentul. Acesta este momentul în care virusul intră în contact cu organismul pe care îl va infecta. În general, acest lucru se întâmplă în mod aleatoriu: ca atunci când cineva strănută și există o persoană în apropiere.

În continuare, virusul recunoaște receptorii celulei în care va trăi și aderă la membrana acesteia. După aceea, începe a doua fază a ciclului de reproducere a virușilor, care este penetrarea. Acesta este momentul în care virusul își injectează materialul genetic în celula de care este atașat.

Procesul este similar cu ceea ce se întâmplă cu o seringă, dar în acest caz virusul injectează informații genetice. Pentru a face acest lucru, trebuie să rupă membrana celulară prin eliberarea unei enzime.

Faza de multiplicare și asamblare

Odată ce virusul a pătruns în celula gazdei sale și a pus stăpânire pe nucleu, poate începe următoarea fază a ciclului său de reproducere: multiplicarea. Acesta este momentul în care virusul își reproduce materialul genetic. Virusul dorește să creeze componentele de care are nevoie pentru a genera noi particule virale.

Deoarece există diferite tipuri de viruși, există numeroase modalități în care aceștia finalizează procesul. Atunci când procesul de multiplicare s-a încheiat, începe asamblarea. Acesta este momentul în care diferite piese sunt unite într-o structură care formează noi virioni sau corpuri virale.

Some figure
Reproducerea virală în celule este cauzată de informații genetice.

Faza de eliberare

Faza finală este eliberarea noilor corpuri de virus (sau virioni) în afara celulei. Acestea se răspândesc până găsesc o nouă celulă gazdă și apoi repetă întregul ciclu reproductiv.

Unele tipuri de viruși forțează eliberarea virionilor. Adică evadează prin ruperea membranei celulei în care au fost creați. Dacă virusul are un înveliș lipidic, atunci efectuează un proces numit înmugurire. În acest caz, acesta ia o parte din membrana celulei gazdă și se acoperă cu ea.

După cum poți vedea, în această fază finală, virușii rup membranele celulare și acest lucru duce la moartea celulei. Acest proces se repetă iar și iar: virusurile avansează în corpul gazdei, ucigând celulele.

Corpul activează sistemul imunitar pentru a combate virusurile și a le împiedica să continue să producă daune. Dacă sistemul imunitar nu poate rezolva problema, trebuie să utilizezi medicamente pentru a câștiga bătălia. Dacă și medicamentul eșuează, atunci apar boli grave sau chiar moartea.

Citește mai mult:

Cum putem preveni răspândirea virusurilor?

De ce este important să înțelegem ciclul de reproducere a virușilor?

Înțelegerea ciclului de viață al virușilor ne permite să ne gândim la cel mai bun mod de a ne proteja. Prevenirea răspândirii acestor particule este importantă, deoarece nu există multe medicamente antivirale eficiente. Bolile virale pot fi ușoare, ca o răceală, dar și foarte grave, cum ar fi SIDA sau COVID-19.

Cu cât înțelegem mai bine procesul de reproducere, cu atât vom putea lupta mai eficient împotriva virusurilor. Vaccinurile și medicamentele rezultă din aceste cunoștințe și observații, motiv pentru care sunt atât de importante.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gomez-Lucia, E., Doménech, A., Benítez, L., Prieto, C., Simarro, I., & LePoder, S. (2019). Virus animales, su transmisión y enfermedades que producen, un MOOC para todos. VetDoc. Revista de Docencia Veterinaria, 3, 39-40.
  • Vílchez, Glenda, and Guillermina Alonso. “Alcances y limitaciones de los métodos de epidemiología molecular basados en el análisis de ácidos nucleicos.” Revista de la Sociedad Venezolana de microbiología 29.1 (2009): 6-12.
  • Mora, Nancy J., and Julieta Farina. “Propuesta de enseñanza del modelo de membrana celular basada en un modelo analógico y teatralización.” Revista d’innovació docent universitària: RIDU 11 (2019): 46-53.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.