Logo image
Logo image

Cinci remedii care vor ajuta la reducerea oboselii musculare

4 minute
Activitatea fizică și problemele de sănătate pot duce la oboseală musculară. Este important să o reduceți pentru a vă putea continua activitățile zilnice.
Cinci remedii care vor ajuta la reducerea oboselii musculare
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poate că tocmai ați început să mergeți la sală. Poate că nu ați dormit bine. Sau poate a trebuit să vă folosiți mușchii mai mult decât de obicei. În orice caz, este important să știți ce să faceți pentru reducerea oboselii musculare, astfel încât să nu fiți nevoiți să petreceți întreaga zi cu dureri.

Ce cauzează oboseala musculară?

Uneori, alarma pornește și nu vă puteți ridica din pat. Când încercați, orice mișcare pare imposibilă și necesită multă energie. Oboseala musculară nu este întotdeauna cauzată de o mișcare greșită sau de un efort exagerat.

Uneori, apare „sindromul oboselii cronice”, care afectează în principal femeile. O altă cauză este slăbirea sistemului imunitar sau chiar anumite boli, precum distrofia musculară sau miopatia inflamatorie.

Desigur, nu putem ignora posibilitatea existenței artritei și osteoartritei, deoarece acestea pot provoca și oboseală musculară. Este posibil ca femeile care au ajuns la menopauză să nu aibă suficient calciu în corp. Lipsa acestui mineral stimulează contracția musculară și poate provoca durere sau oboseală.

Citiți mai multe despre: Menopauza timpurie: ce trebuie să știe orice femeie

Ce puteți face pentru reducerea oboselii musculare

Dacă oboseala musculară este cauzată de exerciții fizice sau de eforturi intense, este important să le acordați mușchilor timp de odihnă și recuperare.

Ar trebui să așteptați între 24 și 48 de ore înainte de a vă antrena din nou. În acest timp, încercați dormiți bine și să nu efectuați activități fizice intense. În loc să vă antrenați, încercați să vă întindeți mușchii timp de 15 secunde în timp ce respirați.

În caz de oboseală musculară după antrenament, aplicați alternativ gheață și căldură timp de 10 minute. Acest lucru va funcționa dacă nu există inflamații. Dacă aveți inflamații, cel mai bine este să aplicați doar gheață.

Mâncarea este foarte importantă pentru a vă ajuta să reduceți oboseala musculară: mâncați alimente cu proteine complexe, cum ar fi leguminoasele, lactatele și carnea. În acest fel, veți consuma aminoacizii pe care va trebui să îi recuperați. Și, desigur, nu uitați de hidratare. După cum probabil ați mai citit, trebuie să beți cel puțin 6-8 pahare de apă pe zi.

Remedii naturale pentru reducerea oboselii musculare

Următoarele remedii vă pot ajuta să luptați împotriva oboselii musculare. Amintiți-vă că remediile naturale nu funcționează rapid. Prin urmare, acestea trebuie incluse într-un stil de viață sănătos.

1. Shake cu ovăz, banane și miere

Some figure

 

Ingrediente

  • 1 banană
  • 3 lingurițe de miere
  • 130 g fulgi de ovăz

Pregătire

  • Înmuiați fulgii de ovăz în apă caldă câteva minute.
  • Apoi, puneți-i în blender împreună cu banana și mierea.
  • Amestecați ingredientele până când obțineți o cremă fină.
  • Savurați imediat.

2. Shake de spanac, pepene și struguri

Aceasta este băutura perfectă pentru oboseala musculară. Combină ingrediente sănătoase, care nu oferă doar nutrienți, ci și fibre.

Ingrediente

Pregătire

  • Spălați bine spanacul.
  • Tăiați pepenele în bucăți mici și apoi adăugați toate ingredientele în blender.
  • Remediul pentru oboseala musculară se bea dimineața pe stomacul gol.

3. Ceai de ghimbir

Some figure

 

Ceaiul de ghimbir este adesea consumat pentru a ameliora durerile de stomac, greața și alte neplăceri. Știați că îl puteți consuma și ca pe o răcoritoare energizantă?

Ingrediente

  • 250 ml de apă
  • 1 felie de rădăcină de ghimbir sau 3 lingurițe de ghimbir tocat
  • Opțional: felii de lămâie sau portocală

Pregătire

  • În primul rând, puneți ghimbirul în apă și fierbeți-l timp de 10 minute.
  • Îndepărtați ghimbirul și beți infuzia caldă înainte de culcare.

4. Ceai de ginseng

Timp de mulți ani, ceaiul de ginseng a fost recomandat pentru a îmbunătăți memoria. Potrivit unui studiu publicat în 2003, ginsengul „stimulează sistemul nervos central, având un efect tonic general și crește rezistența la boli”.

Ingrediente

  • 200 ml de apă
  • 1/4 linguriță de rădăcină de ginseng pudră
  • Opțional: 2 lingurițe de miere, suc de lămâie

Pregătire

  • În primul rând, măcinați 1 gram de rădăcină uscată de ginseng și amestecați pudra cu o cană de apă clocotită.
  • Apoi, după ce l-ați lăsat să stea timp de cinci minute, beți ceaiul cât mai fierbinte posibil.
  • Îl puteți îndulci cu miere.

Citiți mai mult: Ce este ginsengul, cum se folosește și ce beneficii are

5. Pulbere de Maca

Some figure

 

Maca este o altă rădăcină originară din America de Sud. Are proprietăți energizante și conține vitamina B. Vă recomandăm să folosiți pudră de Maca. Această pulbere poate fi adăugată în sucuri de fructe, smoothie-uri sau cremă de brânză.

  • Pentru a profita de beneficiile sale, ar trebui să consumați între 1 și 3 linguri pe zi.
  • Dacă o consumați zilnic, săriți peste o zi din săptămână.

Discutați cu medicul despre reducerea oboselii musculare

Oboseala musculară necesită o bună hidratare și odihnă. Nu este recomandat să rămâneți complet nemișcați, deoarece acest lucru ar putea agrava problema. Prin urmare, trebuie să luați în considerare faptul că, dacă oboseala musculară este frecventă, este recomandabil să consultați un medic, care vă va recomanda tratamentul adecvat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.