Codul este sănătos? Nutrienți și beneficii
Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo
Să adopți o dietă echilibrată înseamnă să ai grijă de sănătatea ta. Peștele ar trebui să facă parte din dieta ta săptămânală, iar consumul de cod este o opțiune excelentă dacă vrei să investești în bunăstare. Codul este sănătos? Îți explicăm mai jos!
Codul este un pește alb foarte sănătos care ar trebui să facă parte din dieta tuturor. Este o specie de pește oceanic ce trăiește la adâncimi între 500 și 600 de metri, deși înoată și la aproximativ 150 până la 200 de metri sub suprafață.
Codul sezonier este pescuit de la sfârșitul toamnei până în primăvară. Cu toate acestea, poți găsi cod sărat, uscat, afumat sau congelat pe tot parcursul anului.
Vrei să afli mai multe despre acest tip de pește? Cât de sănătos este codul? În acest articol, îți vom împărtăși beneficiile sale și modul cel mai bun de a-l găti.
De ce este codul sănătos?
Îți place codul proaspăt? Ei bine, poate vrei să știi mai multe despre beneficiile sale pentru sănătate, precum și despre valoarea sa nutrițională și importanța nutrienților săi. De fapt, codul proaspăt este ușor de digerat și nu conține multă grăsime.
De asemenea, este bogat în minerale precum calciul, fosforul și iodul. Aceasta este probabil una dintre cele mai distinctive caracteristici ale sale. 120 g de cod proaspăt conțin 170 mg de iod, cantitate care poate scădea din cauza rețetei folosite la preparare și conservării.
Deși are multe beneficii pentru sănătate, am decis să le rezumăm în felul următor. Pe scurt, codul:
- Îmbunătățește funcționarea sistemului nervos și activitatea musculară.
- Reglează echilibrul apei în interiorul și exteriorul celulelor datorită conținutului său de potasiu.
- Crește nivelul fosforului prezent în dinți și oase.
- Favorizează formarea de celule roșii în sânge și sinteza materialului genetic și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos datorită faptului că este bogat în vitamina B.
Citește mai mult:
Valoarea nutritivă a codului proaspăt
Iată ceilalți nutrienți pe care îi poți găsi în 120 g de cod proaspăt:
- 28 g proteine
- 1,01 g grăsime
- 352 mg potasiu
- 190 mg purine
- 89 mg sodiu
- 26 mg calciu
- 24 mg magneziu
- 0,40 mg zinc
- 0,32 mg fier
- 2 mg vitamina C
- 1 mg vitamina E
- 5,15 mg vitamina B3
- 0,20 mg vitamina B6
- 0,06 mg vitamina B1
- 0,05 mg vitamina B2
Comparativ cu alți pești proaspeți, codul proaspăt conține mult sodiu. Cu toate acestea, în comparație cu alte alimente bogate în acest mineral, cum ar fi brânza (500-1000 mg) sau chiar conservele de pește (500-800 mg), cantitatea de sodiu din cod nu este relevantă.
Codul sărat conține și mai mult sodiu (până la 8100 mg la 120 g), deoarece sarea este utilizată pe post de conservant. Prin urmare, persoanele care suferă de hipertensiune sau de retenție de lichide pot consuma cod proaspăt și cod sărat, atât timp cât elimină sarea din celelalte alimente consumate la aceeași masă.
Cum se pregătește codul
Pe piață, poți găsi cod sub diferite forme: proaspăt, sărat, afumat sau congelat. Îl poți găsi pe tot parcursul anului și îl poți pregăti în multe feluri.
Rețetele cu cod sunt extrem de variate. Poți găti file de cod la aburi, în cuptorul cu microunde sau în cuptorul clasic. Îl poți prăji sau găti pe grătar pentru a te bucura de aroma acestui pește hrănitor.
De asemenea, îl poți folosi ca ingredient pentru a face salate originale, pentru a pregăti paella cu pește sau pentru a găti faimoasa tocană de năut cu cod și spanac.
Citește mai mult:
Sugestie pentru copii
Codul este un pește cu o aromă plăcută, dar mai intensă decât cea e altor pești albi. Acesta poate fi un avantaj pentru copii. De fapt, unul dintre motivele pentru care copiii resping peștele este lipsa de aromă în comparație cu, de exemplu, carnea de porc sau friptura.
Întrucât poți mânca acest tip de pește în diferite moduri, crește posibilitatea ca cei mici să-l accepte. Crochetele de cod, chiftelele și fileurile cu sosuri sunt opțiuni înțelepte pentru copii.
În concluzie, nu există nicio îndoială: codul este un pește care oferă multe beneficii pentru sănătate. Acesta este motivul pentru care sperăm că aceste sfaturi cu privire la modul de preparare a acestuia te vor încuraja să îl consumi mai des.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pescados y Mariscos: Guía práctica sobre pescados. Bacalao (2018) pescadosymariscos.consumer.es/bacalao/introduccion
- “EL BACALAO MANDA EN LA COCINA”. Escuelas Idea Sana Marzo – Abril 2005 ideasana.fundacioneroski.es/web/es/12/escuela_7/escuela7_bacalo.pdf
- El mercado español del bacalao en salazón: una aproximación regional desde la geografía de las convenciones. Estudios Geográficos Vol. LXXIV, 275, pp. 439-467 Julio-diciembre 2013 ISSN: 0014-1496
eISSN: 1988-8546 doi: 10.3989/estgeogr.201316 - Gallart Jornet, L., Escriche Roberto, I. y Fito Maupoey, P. (2005): La salazón del pescado, una tradición en la dieta mediterránea. Valencia, Universidad Politécnica de Valencia.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.