Codul vestimentar formal: în ce constă?
 

Codul vestimentar formal: în ce constă?

Codul vestimentar este stabilit conform protocolului fiecărui eveniment. Pentru a nu da greș cu ținuta, aflați în ce constă codul vestimentar formal!
Codul vestimentar formal: în ce constă?

Ultima actualizare: 17 februarie, 2023

Alegerea garderobei potrivite pentru a participa la un eveniment este de cea mai mare importanță. Există reguli de protocol care au fost create cu scopul de a uniformiza ținutele. Vă spunem în ce constă codul vestimentar formal!

Stilul formal este marcat de piese cheie, precum papionul sau pantofii cu toc. Cu toate acestea, dacă participați la o nuntă, o ceremonie de premiere sau un eveniment politic, va trebui să urmați reguli diferite pentru fiecare ocazie.

De multe ori, codul vestimentar formal este menționat pe invitație. Acesta depinde de condițiile meteorologice și de ora la care are loc evenimentul.

Ce este codul vestimentar formal?

Codul vestimentar formal este un set de reguli care se aplică în anumite circumstanțe. Tipul de îmbrăcăminte va fi influențat de loc, de specificul evenimentului, de vreme și de oră. Comportamentul adecvat și bunele maniere însoțesc garderoba.

Tipuri de îmbrăcăminte formală

Un eveniment poate fi foarte sofisticat sau foarte formal. Totuși, ceea ce determină garderoba este eticheta.

1. Etichetă strictă sau cravată formală

Acesta este cazul evenimentelor precum ceremoniile guvernamentale, opera sau evenimentele politice. În ceea ce privește alegerea îmbrăcămintei, eleganța trebuie să fie maximă.

De exemplu, în cazul femeilor, se folosesc rochiile lungi cu țesături fine și culori neutre, însoțite de sandale cu toc înalt. În ceea ce privește bărbații, este esențial să poarte un frac cu cămașă albă cu papion sau cravată formală.

Îmbrăcămintea sofisticată și utilizarea ceasurilor nu sunt permise.

Bărbat care respectă codul vestimentar formal
Ținutele elegante sunt imperative la ceremoniile guvernamentale, de exemplu.

2. Cravată neagră

Acest cod vestimentar seamănă puțin cu precedentul, dar este mai flexibil în ceea ce privește culorile, accesoriile și lungimea rochiei. Este un stil elegant, dar permite mai multe opțiuni la alegerea pieselor vestimentare.

Costumul pentru femei și rochia lungă continuă să predomine. Însă, dacă evenimentul are loc în timpul zilei, este permisă folosirea imprimeurilor subtile și a culorilor calde. Dacă evenimentul este noaptea, ținuta trebuie să fie sobră.

Sacoul și papionul sunt cea mai bună opțiune pentru bărbați, la fel ca și tonurile Oxford, gri și bleumarin. Sacoul și pantalonii trebuie să aibă aceeași culoare.

3. Cocktail

Acesta este unul dintre cele mai versatile coduri vestimentare, deoarece se încadrează între formal și casual. Este folosit pe scară largă la botezuri, absolviri, inaugurări și chiar căsătorii.

Folosirea costumelor pentru bărbați este în continuare indicată, dar sunt permise cravate cu model sau colorate, mocasini sau pantofi cu șireturi și chiar bretele.

4. Business

Acest cod este folosit de unele companii pentru angajații lor. În plus, este cel mai puțin formal dintre toate. Cu toate acestea, denotă eleganță și calitate.

Se acordă prioritate imaginii profesionale. Bărbații vor purta costume în tonuri neutre și cămăși bej, albe și albastre, combinate cu cravate colorate. Fustele drepte până la genunchi, sacourile și cămășile sunt recomandate pentru femei.

Codul vestimentar formal pentru femei

Moda, conform cercetătorului Federico Medina Cano, energizează societatea, creează sens și educă gusturile. Așadar, a respecta codul vestimentar propus de eveniment este o sarcină care necesită cercetare.

1. Costume

Deși depinde de tipul de cod, cele mai folosite sunt costumele lungi din două piese. Cămășile nu trebuie să fie prea lungi sau prea scurte, deoarece trebuie să denote o imagine profesională.

O altă recomandare sunt culorile neutre și închise noaptea. Cele deschise sau cu model sunt permise doar ziua.

2. Tocuri

Pantofii sau sandale trebuie să aibă toc. Culorile predominante sunt negru, gri și albastru.

3. Accesorii

Plicul este o piesă mică ce poate fi purtată cu o baretă subțire sau fără. Pentru stilul business, purtați genți simple în tonuri de negru și maro, care nu sunt excesiv de mari.

4. Tipul hainelor

Deși rochiile care evidențiază silueta sunt potrivite pentru anumite evenimente, hainele prea strâmte pot fi uneori sinonime cu lipsa de eleganță. De asemenea, atunci când pantalonii sau cămășile sunt prea largi, transmit lipsa de seriozitate.

5. Coafura si machiajul

Machiajul trebuie să fie sobru ziua, iar noaptea în tonuri întunecate.

În ceea ce privește părul, el poate fi lăsat liber sau prins. Un accesoriu delicat va adăuga o notă de eleganță.

Femeie care respectă codul vestimentar formal
Rochiile formale pentru femei au culori în funcție de ora la care are loc evenimentul.

Codul vestimentar formal pentru bărbați

Deși garderoba bărbaților pare a fi mai puțin complexă decât cea a femeilor, există aspecte care trebuie luate în considerare. Iată câteva sfaturi!

1. Costum complet

Este obligatoriu pentru orice cod vestimentar formal. Culorile și accesoriile se schimbă în funcție de ocazie. Costumul include sacou și pantaloni, dar poate necesita și o vestă.

Fracul și cravata sunt esențiale noaptea. Variante mai puțin formale includ cămașă albă, pantaloni negri sau albaștri și sacou în culori neutre.

2. Cravată sau papion

Cele mai sofisticate evenimente necesită un frac cu papion negru. La alte evenimente este necesară cravata. Culorile variază în funcție de eveniment, dar nu sunt niciodată stridente.

3. Pantofi

Pantofii sunt piese foarte importante într-o ținută formală. Pentru ținutele cu cravată, alegeți pantofi negri cu șireturi simple. Pentru a completa un frac, folosiți pantofi tip Oxford din piele lăcuită.

Studiați codul vestimentar formal pentru următorul eveniment

Codul vestimentar formal nu este obligatoriu doar la anumite evenimente. Unele profesii sau funcții publice necesită ținute elegante. Deci, dacă doriți să respectați codul impus de o invitație, este necesar să urmați parametrii prestabiliți și să nu săriți peste nicio regulă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.