Conjunctivita la copii: ce trebuie să faci?
Conjunctivita la copii și adulți este o boală care presupune inflamația stratului conjunctiv. Această membrană mucoasă transparentă acoperă ochiul și, atunci când este inflamată, provoacă mâncărime și roșeață. Cu toate acestea, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, conjunctivita nu afectează vederea.
Contrar diferitelor credințe populare, conjunctivita poate avea multe cauze în afară de infecțiile bacteriene. Virușii, reacțiile alergice, traumele, uzura lentilelor de contact și chiar insomnia pot fi factori ce duc la apariția conjunctivitei.
În cazul copiilor, este important să ai multă grijă atunci când aceștia se confruntă cu afecțiunea. Conjunctivita este una dintre cele mai frecvente boli ale copilăriei.
Totuși, nu-ți face griji. Suntem aici pentru a-ți spune cum să faci față conjunctivitei la copii!
Ce este conjunctivita la copii?
Așa cum am spus mai sus, conjunctivita se referă la inflamația stratului conjunctiv ocular. Potrivit unor surse specializate în oftalmologie, aceasta afectează, de obicei, ambii ochi în același timp. Însă poate afecta și un singur ochi.
Studiile științifice ne arată faptul că, la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 9 ani, conjunctivita este cea mai frecventă boală a ochilor. Luând în calcul toate vizitele pediatrice pentru disconfort ocular, aproape 41% din cazuri corespund conjunctivitei, iar 30% au legătură cu leziunile.
Ce simptome are conjunctivita la copii?
Am încadrat natura acestei boli și prevalența acesteia la copii, așadar este timpul să vorbim despre cum o putem detecta. Surse pediatrice, cum ar fi Kidshealth, ne ajută să facem acest lucru prin enumerarea simptomelor conjunctivitei la copii. Acestea includ următoarele:
- Roșeață a ochilor
- Disconfort ocular (copilul poate susține că are praf în ochi)
- Secreții oculare
- Durerea și inflamația conjunctivei
- La unii copii, poate apărea umflarea pleoapelor, precum și fotofobia (lumina directă provoacă disconfort)
Citește mai mult:
Cauzele conjunctivitei la copii
Așa cum am spus mai sus, cauzele conjunctivitei nu au întotdeauna legătură cu infecțiile. Surse deja citate și Institutul Național al Ochilor (NEI) explorează diferitele motive care declanșează inflamația conjunctivei. Le vom analiza mai jos.
Conjunctivită bacteriană: cea mai frecventă formă
O infecție bacteriană este de departe cea mai frecventă cauză a conjunctivitei la copii, apărând în până la 78% din cazuri. La adulți, statisticile sunt diferite, deoarece virusurile provoacă 36% din cazuri și bacteriile 40%.
Microorganismele care cauzează această patologie sunt aceleași care generează boli respiratorii sau se găsesc pe piele: Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenza și Moraxella catarrhalis.
Conjunctivita virală
Infecția virală este un agent cauzal mult mai rar la copii, deoarece virusurile provoacă doar 13% din cazurile de conjunctivită. Adenovirusurile (ADV) provoacă până la 50% din cazurile de conjunctivită virală la copii.
Alte cauze ale conjunctivitei la copii
Nu totul este legat de viruși sau bacterii. Iată câteva dintre cauzele pe care nu le-am explorat încă:
- Alergii: Alergiile provoacă până la 2% din cazurile de conjunctivită la copii. Sunt sezoniere și, de obicei, asociate cu sinuzita.
- Corpuri străine: Intrarea elementelor străine în ochi sau utilizarea lentilelor de contact poate provoca această afecțiune.
- Infecții fungice
- Infecții cu amibe
- Contaminare: Aceasta poate fi internă sau externă, cauzată de poluare sau agenți chimici.
- Traume, cum ar fi loviturile și zgârieturile la ochi
Copiii sunt mult mai puțin susceptibili la aceste tipuri de conjunctivită. Este rar ca cei mici să fie expuși la substanțe chimice toxice sau să poarte lentile de contact suficient de mult timp pentru a dezvolta această afecțiune.
Îngrijirea la domiciliu
Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), conjunctivitele virale și bacteriene sunt extrem de contagioase. Prin urmare, atunci când ai un copil cu această afecțiune, este esențială prudența extremă. Aceasta include următorii pași:
- Spală bine pernele, cearșafurile, prosoapele și alte materiale ale copilului mai des decât de obicei.
- Nu utiliza obiecte personale de la copilul infectat.
Descoperă și:
Când trebuie să duci copilul la medic
După cum au indicat organizațiile pediatrice pe care le-am menționat deja, există patologii oculare grave care împărtășesc simptomele conjunctivitei. Prin urmare, oricât de ușoară este această boală, dacă cel mic se plânge de disconfort ocular, este obligatorie o vizită la medicul pediatru.
Conjunctivita virală dispare de la sine (adică se vindecă în câteva zile). În schimb, conjunctivita bacteriană necesită utilizarea de antibiotice sub formă de picături sau unguente.
Nu trata pe cont propriu conjunctivita la copii
Nu este niciodată o idee bună să iei decizii în locul medicului. De exemplu, nu are rost să tratăm un caz de conjunctivită virală cu antibiotice. Mai mult, este posibil ca acestea să înrăutățească starea copilului.
Prin urmare, dacă cel mic are un disconfort ocular, o vizită la medicul pediatru este pasul logic și responsabil. Nu toate durerile oculare au de-a face cu conjunctivita, așadar diagnosticul trebuie pus rapid și precis.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Conjuntivitis, Biblioteca Nacional de Medicina de los Estados Unidos. Recogido a 24 de septiembre en https://medlineplus.gov/spanish/pinkeye.html
- Conjuntivitis, dospediatrasencasa. Recogido a 24 de septiembre en https://dospediatrasencasa.org/2019/04/07/conjuntivitis-en-ninos/
- Conjuntivitis, provisu.com. Recogido a 24 de septiembre en https://www.provisu.ch/es/enfermedades-mas-frecuentes/conjuntivitis-infecciosa.html
- Lozano, J. B., Andrés, R. C., Aznar, E. V., Novella, C. F., Viejo, I. G., Pueyo, M., & López, F. M. H. (1997). Estudio epidemiológico de las urgencias oftalmológicas en los niños. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmologia, 72(4), 271-276.
- Conjuntivitis (para padres), kidshealth.org. Recogido a 24 de septiembre en https://kidshealth.org/es/parents/conjunctivitis-esp.html#:~:text=Suelen%20presentar%20secreci%C3%B3n%20ocular%2C%20as%C3%AD,son%20los%20s%C3%ADntomas%20m%C3%A1s%20frecuentes.
- Pink eye, National Eye Institute (NEI). Recogido a 24 de septiembre en https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/eye-conditions-and-diseases/pink-eye
- Ortlieb, P., Farías Torres, P., Avendaño Carvajal, L. F., & Suárez González, M. (1995). Conjuntivitis por adenovirus en niños. Arch. chil. oftalmol, 52(1), 7-11.
- Conjuntivitis, CDC. Recogido a 24 de septiembre en https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/prevention-sp.html
- Ugalde Palacios, Rafael, Juan Carlos Ordaz Favila, and José Antonio Salazar León. “Trauma ocular en niños: experiencia en el Instituto Nacional de Pediatría.” Rev. mex. oftalmol 74.1 (2000): 11-6.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.