Consecințele consumului de fructe oxidate - Doza de Sănătate
 

Consecințele consumului de fructe oxidate

În principiu, consumul de fructe oxidate nu reprezintă un risc pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, proprietățile benefice ale fructelor sunt mult reduse. Prin urmare, trebuie să alegi metode bune de conservare pentru a întârzia acest proces. Citește mai departe!
Consecințele consumului de fructe oxidate
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fructele oxidează atunci când intră în contact cu aerul. Această oxidare nu înseamnă că fructele nu mai sunt potrivite pentru consum, ci că există anumite schimbări de care trebuie să ții cont. În acest articol, vom discuta despre consecințele consumului de fructe oxidate.

Consecințele consumului de fructe oxidate

Există modificări organoleptice și, de asemenea, modificări ale compoziției nutriționale care pot afecta calitatea fructului și proprietățile acestuia. Așadar, trebuie să încerci să eviți fructele oxidate.

Prima consecință a oxidării este apariția radicalilor liberi. Aceasta poate fi legată de o degenerare a sănătății umane, așadar trebuie să-ți limitezi consumul de alimente oxidate. Chiar dacă nu există dovezi clare ale faptul că aportul de fructe oxidate este un factor de risc pentru dezvoltarea anumitor boli, este mai bine să eviți consumul de fructe aflate în această stare.

Nu uita faptul că oxidarea este o reacție în lanț. Odată ce începe, nu se oprește până nu distruge complet substanțele sensibile. Merele și avocado sunt unele dintre cele mai predispuse fructe la oxidare.

Care sunt consecințele consumului de fructe oxidate

Fenolii din fructele oxidate

Contactul cu oxigenul duce la distrugerea compușilor fenolici. Aceștia sunt antioxidanți care pot anihila acțiunea radicalilor liberi. Așadar, prima consecință a consumului de fructe oxidate este pierderea beneficiile lor naturale pentru sănătate.

Compușii fenolici intră în contact cu enzima polifenol oxidază atunci când tai fructul. În acest moment, începe procesul de oxidare care face ca pulpa să devină maro.

Radicalii liberi produc efecte celulare grave și joacă un rol important în bolile degenerative. Așadar, trebuie să consumi antioxidanți pentru a preveni deteriorarea oxidativă.

Vitaminele din fructele oxidate

În mod similar, apare și oxidarea vitaminelor din fructe. De exemplu, oxidarea vitaminei C permite în continuare absorbția acestei molecule, dar într-o formă inactivă. Așa cum poți vedea, acest proces anulează eficacitatea vitaminei C în orice proces legat de sănătatea umană.

Prin urmare, putem concluziona că oxidarea reduce semnificativ multe dintre beneficiile pentru sănătate ale fructelor. Pierderea funcționalității vitaminelor este semnificativă. Același lucru se întâmplă și cu capacitatea de antioxidare a fructelor.

Cum să eviți fructele oxidate?

Fructele care conțin acid citric nu oxidează. Așadar, pune suc de lămâie pe bucățile de fructe care sunt cele mai sensibile la oxidare, deoarece acest lucru va reduce și întârzia procesul.

De asemenea, există întotdeauna posibilitatea de a nu permite fructelor să intre în contact cu oxigenul. Optează pentru depozitarea lor în pungi de plastic sau ambalaje vidate pentru a preveni în mod eficient procesul de oxidare.

În industria alimentară, fructele sunt plasate de multe ori în atmosfere modificate, care conțin mai puțin oxigen, astfel încât să se întârzie oxidarea și să crească termenul de valabilitate al acestora. În plus, răcirea încetinește și ea procesul de oxidare. Astfel, păstrarea fructelor în frigider este o modalitate excelentă de a preveni oxidarea.

Frigider plin cu alimente

Gătitul este o altă opțiune pentru a preveni oxidarea fructelor

Oxidarea este un proces pe care îl poți preveni cu căldură. Acest lucru se datorează faptului că prepararea termică distruge enzimele care provoacă oxidarea. Așadar, gătirea fructelor poate preveni oxidarea și deteriorarea calităților nutritive ale acestora.

De exemplu, merele crude oxidează rapid după ce sunt tăiate. Însă, dacă merele sunt supuse unui proces termic în cuptor, oxidarea pulpei va apărea mult mai greu.

Concluzii

În general, consumul de fructe oxidate nu reprezintă un risc major pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, oxidarea reduce proprietățile utile pentru sănătate ale tuturor fructelor.

Prin urmare, trebuie să apelezi la metode de conservare eficiente pentru a întârzia acest proces. Atât aplicarea sucului de citrice și păstrarea fructelor la rece, cât și ambalarea în vid sunt opțiuni excelente pentru a preveni oxidarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human aliments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.
  • Hung PV., Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (1): 25-35.
  • Dewhirst RA., Fry SC., The oxidation of dehydroascorbic acid and 2,3-diketogulonate by distinct reactive oxygen species. Biochem J, 2018. 475 (21): 3451-3470.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.