Logo image
Logo image

Contaminarea cu coronavirus la cumpărături

3 minute
Deși în timpul perioadei de carantină ne este permis să mergem la magazin pentru a ne aproviziona, este important să știm cum să prevenim contaminarea cu coronavirus la cumpărături. În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi de care trebuie să ții cont în timp ce îți refaci stocul de mâncare.
Contaminarea cu coronavirus la cumpărături
Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Pandemia de coronavirus a perturbat fiecare aspect al vieții noastre. Este foarte important să luăm toate măsurile necesare pentru a preveni contaminarea cu coronavirus la cumpărături. Trebuie să cumpărăm alimente și nu putem evita mersul la magazin.

Una dintre cele mai importante caracteristici ale COVID-19 este faptul că a devenit foarte contagios. Deși nu este deosebit de letal, virusul are multă putere de transmisie și se răspândește rapid.

Prin urmare, prevenirea infectării cu coronavirus la cumpărături ar trebui să fie o prioritate pentru toată lumea. În caz contrar, izolarea la domiciliu este inutilă dacă răspândim germeni printre cei din jur.

În prezent, peste 2.300.000 de persoane sunt infectate în întreaga lume și există peste 160.000 de decese. Statele Unite ale Americii au acumulat cel mai mare număr de cazuri, având aproximativ 740.000 de bolnavi. De asemenea, China este cea mai afectată țară asiatică, cu aproape 83.000 de cazuri confirmate. În România, există peste 8.700 de cazuri, iar numărul este așteptat să crească.

Obiectivul izolării sociale este încetinirea creșterii numărului de cazuri noi, pentru a permite sistemelor de sănătate să gestioneze mai bine situația. A preveni contaminarea cu coronavirus la cumpărături este o verigă importantă a lanțului de prevenție.

Distanțarea socială la cumpărături

Distanța socială recomandată pentru a preveni răspândirea coronavirusului este de cel puțin 3 metri. Supermarketurile nu fac excepție. Clienții din interior sau cei care așteaptă afară trebuie să respecte această regulă de 3 metri.

În plus, magazinele trebuie să se asigure că nu sunt prea mulți oameni în interior. Distanța de 3 metri poate fi menținută atât timp cât nu există foarte mulți oameni în interiorul magazinelor.

Diferite lanțuri de supermarketuri au protocoale pentru gestionarea mulțimilor. Fiecare magazin își stabilește propriul set de reguli. Aceasta nu este doar o decizie de afaceri, ci și o cerință legală pentru protejarea sănătății publice.

Citește mai mult:

Coronavirusul afectează mai mult bărbații?

Some figure

Este necesară purtarea de mănuși pentru a preveni contaminarea cu coronavirus la cumpărături?

Este recomandat ca toată lumea să folosească mănuși atunci când atinge alimentele în magazin. Acest lucru ajută la prevenirea răspândirii coronavirusului. Folosirea mănușilor la manipularea fructelor și a legumelor este, de asemenea, o măsură de igienă foarte bună. Prin urmare, ar trebui să faci acest lucru tot timpul, dar mai ales acum, în timpul pandemiei de COVID-19.

Spălarea frecventă a mâinilor, folosirea dezinfectantului și instalarea cabinelor de dezinfecție în supermarketuri sunt recomandări foarte importante. Prevenirea răspândirii coronavirusului în timpul cumpărăturilor necesită adoptarea unor obiceiuri corecte de care să beneficieze întreaga societate.

Prevenirea răspândirii coronavirusului la efectuarea plăților

Plata pentru cumpărături necesită contact direct, așadar trebuie să iei anumite măsuri. Păstrează suficientă distanță între tine, casieri și ceilalți cumpărători. Atinge cât mai puțin banda la casa de marcat.

Nu îți recomandăm să folosești numerar în timpul pandemiei de coronavirus. Dacă este posibil, plătește cu un portofel virtual sau card pentru a elimina contactul cu banii. COVID-19 poate persista mult timp pe suprafețe și anumite obiecte, așadar trebuie să iei în considerare acest aspect atunci când alegi modul în care plătești.

Igiena caselor de marcat este responsabilitatea supermarketului. Acestea trebuie să fie dezinfectate frecvent. De asemenea, intrările și ieșirile din magazine trebuie să fie prevăzute cu dozatoare de soluții dezinfectante pentru mâini. Așa cum am menționat mai sus, nu uita de folosirea mănușilor.

Citește mai mult:

Originea coronavirusului: de ce nu poate fi eradicat?

Some figure

Este posibilă prevenirea contaminării cu coronavirus la cumpărături?

Nu numai că este posibilă, dar este și necesară. Prevenirea infectării cu coronavirus la cumpărături este un pas important care ajută la încetinirea transmiterii COVID-19. În plus, este și o parte a responsabilității sociale. Persoanele cu simptome precum febra și tusea nu trebuie să meargă la magazin. Altcineva ar trebui să meargă la cumpărături pentru acestea.

Cumpărarea alimentelor este necesară pentru supraviețuire, dar este, de asemenea, o formă de contact uman, ceea ce facilitează răspândirea germenilor. Cu toate acestea, nu trebuie să intri în panică. Magazinele vor rămâne deschise și nu există o lipsă de produse alimentare. Pur și simplu trebuie să fim cu toții responsabili atât pentru noi, cât și pentru cei din jurul nostru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zhu, Na, et al. “A novel coronavirus from patients with pneumonia in China, 2019.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Novel, Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology. “The epidemiological characteristics of an outbreak of 2019 novel coronavirus diseases (COVID-19) in China.” Zhonghua liu xing bing xue za zhi= Zhonghua liuxingbingxue zazhi 41.2 (2020): 145.
  • Wang, Chen, et al. “A novel coronavirus outbreak of global health concern.” The Lancet 395.10223 (2020): 470-473.
  • Zhou, Peng, et al. “A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin.” Nature (2020): 1-4.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.