Copil olandez confundat cu fiul lui Messi: beneficiile fotbalului pentru copii
Rețelele de socializare au vuit câteva ore după ce s-a produs o confuzie între fiul unuia dintre cei mai buni jucători din lume, Lionel Messi, și un mic olandez care a devenit viral pentru abilitatea sa de a controla mingea. Acest lucru ne face să ne întrebăm care sunt beneficiile fotbalului pentru copii.
Videoclipul a fost distribuit pe Instagram de milioane de ori. În el vedem un băiat care seamănă cu Mateo, fiul lui Messi, dominând mingea. La scurt timp după distribuirea clipului a devenit clar că adevăratul protagonist este Amin, un băiețel de 8 ani din Olanda.
Situația este ideală pentru a ne aminti importanța sportului în dezvoltarea copiilor. Pe lângă îmbunătățirea condiției fizice și a echilibrului, fotbalul îi poate ajuta pe copii să dobândească diferite abilități sociale și emoționale.
Beneficiile fotbalului pentru copii
Sportul este o activitate esențială în dezvoltarea copiilor, deoarece oferă numeroase beneficii care le permit să-și întărească trupul și mintea. De fapt, un studiu publicat de revista Health Qual Life Outcomes sugerează că există o relație strânsă între calitatea vieții și practicarea sportului de către copii.
1. Abilități fizice îmbunătățite
Printre cele mai importante abilități fizice pe care copiii le dezvoltă în timp ce joacă fotbal sunt coordonarea, echilibrul și agilitatea. Coordonarea presupune capacitatea de a face mișcări controlate și precise cu diferite părți ale corpului în același timp.
Echilibrul se referă la capacitatea de a ține corpul într-o poziție stabilă, în timpul mișcării sau în repaus. Agilitatea este legată de capacitatea de mișcare rapidă și flexibilă în diferite direcții.
În plus, fotbalul promovează conștientizarea vizual-spațială și coordonarea ochi-picior, ceea ce are un impact ridicat asupra abilităților motorii și percepției spațiului din jur. După cum puteți vedea, fotbalul nu este doar un sport distractiv pentru copii, ci poate fi și un instrument valoros pentru creșterea lor.
Este important ca cei mici să se angajeze în activități fizice care îi ajută să dezvolte aceste abilități, așa cum este detaliat în Frontiers in Pediatrics. Știința a descoperit că există rezultate pozitive atunci când fotbalul este practicat în copilărie.
2. Abilități sociale și emoționale superioare
Pe lângă abilitățile fizice, copiii trebuie să dezvolte abilități sociale și emoționale pentru creșterea sănătoasă și bunăstarea lor. Printre cele mai importante sunt următoarele:
- Lucrul în echipă
- Perseverența
- Reziliența
Acesta este punctul central al acestui studiu publicat de International Journal of Environmental Research and Public Health. Acolo sunt raportate dovezile activităților fizice sportive la copii și relația acestora cu dezvoltarea unui comportament prosocial sănătos. Comportamentul prosocial este definit ca abilitatea de a acționa voluntar și pozitiv, dând dovadă de receptivitate și cooperare în relațiile cu ceilalți.
3. Abilități cognitive sporite
Potrivit unui articol publicat în Frontiers in Psychology, fotbalul este un sport care încurajează luarea rapidă a deciziilor și rezolvarea problemelor în situații de mare presiune. Această abilitate este crucială pentru copii, deoarece îi învață cum să depășească provocările și să facă față situațiilor stresante.
4. Densitate osoasă mai mare
Practicarea fotbalului poate avea beneficii importante pentru sănătatea oaselor copiilor. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Bone and Mineral Research în 2016, copiii care practicau sporturi de mare impact, cum ar fi fotbalul, aveau o densitate osoasă mai mare în comparație cu ceilalți.
Această caracteristică este esențială pentru o creștere sănătoasă. Copilăria și adolescența se caracterizează prin remodelarea constantă a țesutului osos.
5. Sănătatea generală optimă
Fiind un sport care necesită mișcare constantă, copiii care joacă fotbal își pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară și respiratorie. Acest lucru ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli cronice în viitor.
În plus, fotbalul poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Acest lucru este explicat de un articol publicat de Nutrients Journal, în care a fost evaluată compoziția corporală a copiilor care jucau fotbal.
S-a ajuns la concluzia că „practicarea fotbalului este asociată cu creșterea masei corporale slabe și scăderea masei de grăsime”. Mai exact, acest lucru se traduce prin mai multă masă musculară și mai puțin țesut adipos.
Sportul îmbunătățește și calitatea somnului. Copiii au nevoie de odihnă adecvată pentru o creștere și o dezvoltare optimă.
Recomandăm: 12 gustări sănătoase pentru copii
Sfaturi pentru a profita de beneficiile fotbalului pentru copii
Nu există nicio îndoială că fotbalul la copii poate fi benefic pentru sănătatea lor fizică și emoțională, precum și pentru dezvoltarea lor socială. Iată câteva sfaturi pentru a încuraja copiii să joace fotbal:
- Oferiți-le un mediu sigur și supravegheat pentru a se juca.
- Recunoașteți importanța efortului constant.
- Motivați-i prin exemplul propriu și participarea activă la jocurile și competițiile lor.
- Ajutați-i să-și dezvolte abilități de lucru în echipă și cooperare.
- Învățați-i să respecte regulile.
- Motivați-i să-și sărbătorească realizările și progresul.
Urmând aceste sfaturi, părinții pot încuraja practicarea acestui sport și pot contribui la dezvoltarea copiilor. Prioritatea este ca ei să se distreze și să nu simtă jocul ca pe o presiune.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Alesi, M., Bianco, A., Padulo, J., Luppina, G., Petrucci, M., Paoli, A., Palma, A., & Pepi, A. (2015). Motor and cognitive growth following a Football Training Program. Frontiers in psychology, 6, 1627. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4621303/
- Hernandez-Martin, A., Garcia-Unanue, J., Martínez-Rodríguez, A., Manzano-Carrasco, S., Felipe, J. L., Carvalho, M. J., Gallardo, L., & Sanchez-Sanchez, J. (2021). The Effects of Football Practice on Nutritional Status and Body Composition in Children: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 13(8), 2562. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8401613/
- Li, J., & Shao, W. (2022). Influence of Sports Activities on Prosocial Behavior of Children and Adolescents: A Systematic Literature Review. International journal of environmental research and public health, 19(11), 6484. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9180162/
- Mao, X., Zhang, J., Li, Y., Cao, Y., Ding, M., Li, W., & Fan, L. (2022). The effects of football practice on children’s fundamental movement skills: A systematic review and meta-analysis. Frontiers in Pediatrics, 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9808820/
- Mitchell, J. A., Chesi, A., Elci, O., McCormack, S. E., Roy, S. M., Kalkwarf, H. J., Lappe, J. M., Gilsanz, V., Oberfield, S. E., Shepherd, J. A., Kelly, A., Grant, S. F. A., & Zemel, B. S. (2016). Physical activity benefits the skeleton of children genetically predisposed to lower bone density in adulthood: Physical activity and pediatric bone density. Journal of Bone and Mineral Research, 31(8), 1504–1512. https://asbmr.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jbmr.2872
- Moeijes, J., van Busschbach, J. T., Wieringa, T. H., Kone, J., Bosscher, R. J., & Twisk, J. W. R. (2019). Sports participation and health-related quality of life in children: results of a cross-sectional study. Health and quality of life outcomes, 17(1), 64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30987637/
- National Alliance for Yout Sport (NAYS). (2016, junio 20). Soccer receives A+ grade for health benefits for kids, study finds. Consultado el 19 de abril de 2023. Disponible en: https://www.nays.org/sklive/sure-shots/soccer-receives-a-grade-for-health-benefits-for-kids-study-finds/
- Pacheco, J. R., Rueda, S. R., & Vega, C. A. (2013). Conducta prosocial: una alternativa a las conductas agresivas. Revista Investigium IRE Ciencias Sociales y Humanas, 4(1), 234-247. https://investigiumire.unicesmag.edu.co/index.php/ire/article/view/56